duminică, 5 februarie 2017

3 STRATEGII PENTRU A DEPASI CAPCANELE CREIERULUI

BLOCAJUL MENTAL: 3 STRATEGII PENTRU A DEPASI CAPCANELE CREIERULUI
Imagini pentru Imagini creierul
Blocajele ni se intampla tutror si ne tin departe de indeplinirea visurilor noastre. La baza blocajelor se afla numeroase nuante si o istorie personala care a facut ca acel blocaj sa se instaleze in viata noastra. Iti propunem trei metode prin care le poti depasi.

Ce sunt blocajele mentale?
Blocajele mentale sunt fie derivate din traume psihologice si in acest caz creierul reprima amintiri dureroase care au legatura cu evenimente traumatice.
Blocajele mentale pot fi de asemena derivate de simple inhibitii. In acest caz, creierul nu se poate dezvolta pe o linie de gandire determinata si pune in actiune tot felul de comportamente de auto-sabotaj care ne indeparteaza de fapt de obiectivele noastre. 
Daca blocajul tau mental apartine primei categorii, solutiile le vei gasi cu ajutorul unui specialist. Noi ne vom referi aici la cea de-a doua categorie, blocaje care ni se intampla tutror si care ne tin departe de indeplinirea visurilor noastre.

Exista multe tipuri de blocaje psihologice si mai mult ca sigur, si tu ai experimentat cel putin unul dintre acestea:
• Blocajul perfectionistului. Tu astepti tot timpul conditiile perfecte inainte de a initia un proiect si, daca in final reusesti sa faci acest lucru, cauti sa faci totul perfect si esti foarte critic/a cu tine. 
• Blocajul studentului. Sunt materii universitare unde te simti complet „incapabil” de fiecare data cand trebuie sa te pregatesti pentru acestea, nu te simti motivat/a si iti pierzi dorinta de a studia. 
• Blocajul timidului. De fiecare data cand trebuie sa infrunti o situatie sociala sau sentimentala, incepi sa transpiri si incepi sa te porti stangaci si sa te simti stanjenit/a.
• Blocajul sportivului. In ciuda lunilor de antrenamente si pregatire, in timpul competitiei esuezi mai ceva ca Mr. Bean.
• Blocajul comerciantului. Ai produs sau un serviciu exceptional, dar cand vine momentul sa vinzi acest produs, pentru tine este o tortura.

La baza blocajelor se afla numeroase nuante si o istorie personala care a facut ca acel blocaj sa se instaleze in viata noastra. Putem sa distingem 3 cauze principale si motivatii pentru blocajul nostru mental:

1. Durerea. Suntem blocati, nu reusim sa depasim o activitate pentru ca in trecut am avut o experienta similara cand am esuat, „ne-am fript” si ne-a durut. In consecinta ne este frica sa nu „cadem” din nou si atunci nici nu mai incercam. 
2. Inexperienta. O alta cauza a blocajelor mentale este faptul ca nu constientizam prea bine ce pasi trebuie sa intreprindem spre realizarea a ceea ce ne dorim. In consecinta, nu stim ce trebuie sa facem si care e straduta corecta pe care trebuie sa apucam.
3. Lipsa increderii de sine. Nu avem suficienta incredere in abilitatile noastre si nu ne simtim la inaltimea situatiei. Astfel, ori de cate ori trebuie sa o infruntam, ne blocam.

Gandeste-te de exmplu la blocajul scriitorului care este legat adesea de lipsa sa de experienta, cand ceea ce are de facut i se pare coplesitor, fiindca nu stie cum sa gestioneze etapele si de asemena, de faptul ca nu are destula incredere in el insusi. Si asa se naste un blocaj psihologic. Oricare ar fi blocajul tau, el are la baza, cel mai probabil una dintre aceste 3 motivatii sau combinatii intre cele trei.

3 tehnici pentru depasirea unui blocaj mental
Imagini pentru Imagini creierul1. Depasirea unui blocaj mental: Metoda recompensei
Daca in trecut am avut de-a face cu experiente urate, creierul nostru va face totul pentru a evita repetarea acelei experiente. Si daca e necesar, ne blocheaza atunci cand considera ca s-ar putea repeta. Asa e natura noastra. Daca ne-am fript odata, creierul vrea sa se asigure ca nu o vom face din nou. Dar unele dintre obiectivele noastre presupun sa ne infruntam aceste probe de foc.

Una dintre metodele cele mai eficiente prin care putem sa depasim blocajele mentale este sa ne auto-educam din nou creierul. Putem sa il invatam sa asocieze acea activitate care ne sperie, cu emotii pozitive. Sa presupunem ca ai un blocaj in ceea ce priveste vorbitul in public. In practica, trebuie sa iti dai o mica recompensa pentru momentele cand faci progrese. De exemplu:

- Repeta cu voce tare discursul tau singur - si apoi iti iei recompensa.
- Spune discursl tau in fata unei persoane in care te increzi - si iti iei alta recompensa. 
- Vorbeste in fata a 4-5 amici – Iti iei o noua recompensa.
- Tine in final discursul. – Si ia-ti o mega recompensa.

2. Depasirea unui blocaj mental: Acceptarea dificultatii
A doua cea mai comuna cauza a blocajelor mentale este inexperienta. Nu stim bine ce sa facem pentru a ne atinge obiectivul si ne blocam. Sa asimilam noi competente poate fi de asemenea obositor, iar reactia noastra naturala este aceea de a cauta excesiv tot felul de lucruri care ne distrag atentia si care ne dau o placere imediata.

In acest caz, cea mai buna metoda prin care putem sa depasim blocajul este aceea de a accepta dificultatea. Daca o accepti, o crapatura minuscula incepe sa se iveasca in blocajul tau mental si apoi vei observa ca vei reusi sa ramai mult mai focusat asupra problemei tale. Sa cedezi tuturor formelor de distragere catre care te atrage creierul ca sa te protejeze, este gestul care te impiedica de fapt sa iti desfasori activitatea.

3. Depasirea unui blocaj mental: Scrisul liber
Cand neincrederea in noi insine ne face sa avem blocaje, ajuta enorm sa punem pe hartie tot, absolut tot ce ne face frica si tot ce ne-a ranit.

Tehnica scrisului liber este una dintre cele mai eficiente si cunoscute:
- Ia o foaie de hartie sau deschide un pagina de Word pe calculator; pune-ti un cronometru de 7 minute. Incepi si scrie fara sa te opresti. Scrie tot ce iti trece prin minte: scrie despre de ce crezi ca esti blocat, cum te simti in acel moment si daca crezi ca vei reusi sa ajungi la obiectivul tau. Important este sa continui sa scrii pentru 7 minute, fara oprire.

Acest lucru te ajuta sa te descarci si sa observi din exterior fricile tale cu privire la acea situatie. Intotdeauna, atunci cand aducem in constient aspecte ale subconstientului, reusim sa facem cei mai importanti pasi in directia depasirii unui blocaj. Cand privim realitatea in fata reusim sa stim in sfrasit ce avem de facut si sa luam decizii asumate si mature. Autor: garbo.ro Sursa: www.garbo.ro

Niciun comentariu: