marți, 3 mai 2016

Înfrânge anxietatea şi depresia singur, printr-o alimentaţie optimă


Aş dori să încep cu un motto al cărţii scrise de David Servan – Schreiber “Vindecă stresul, anxietatea şi depresia fără medicamente şi fără psihanaliză”; iată ce spune marele medic profesor: “Medicilor de la spitalul Shadyside al Universităţii Pittburg. Pentru a le fi profesor a trebuit să învăţ din nou tot ce credeam că ştiu. Prin intermediul lor, doresc să dedic această carte medicilor şi terapeuţilor din întreaga lume, care sunt animaţi de pasiunea de a înţelege şi de a vindeca”.

Rog să îmi permiteţi să vă mai dau un citat: Vindecare este un cuvânt foarte tare. Oare nu este o dovadă de aroganţă din partea unui medic să folosească un asemenea cuvânt în titlul unei cărţi despre stres, anxietate şi depresie? M-am gândit mult timp la această problemă. Pentru mine “vindecarea” înseamnă că pacienţii nu mai suferă de simptomele de care s-au plâns când au venit la prima consultaţie şi că aceste simptome nu apar din nou după ce tratamentul s-a încheiat”.
Ideile prezentate în această carte sunt inspirate, într-o bună măsură, de lucrările lui Antonio Damasio, Daniel Gopemon, Dessel van der Kolk, Tom Lewis, Dean Ornish, Boris Cyrulnik, Iudith Hermann, Mihaly Csikszentmihail, Scot Shannon şi mulţi alţii...
De-alungul anilor am citat continuu literatura ştiinţifică. Toţi aceşti autori au la baza scrierii cărţilor lor peste 450 studii clinice şi peste 260 studii pe animale. Oare vor înţelege şi cei ce conduc medicina românească şi în special învăţământul medical, necesitatea introducerii în programa analitică a studenţilor – viitori medici şi farmacişti – a unor ştiinţe noi care au indus şi reconfirmă ideea că “medicina nu poate fi ruptă de natură”. Mă refer la ştiinţe ca aromaterapia, gemoterapia, enzimologia şi mai nou, Medicina vibraţională şi cuantică.
Toate demonstrează cât de depăşită şi chiar absurdă uneori, este medicina alopată singură. Oare astăzi, când se dovedesc fără echivoc beneficiile medicinei naturale, nu reprezintă un factor de indolenţă (să nu spun mai mult) ignorarea posibilităţilor de folosire a medicinei naturale? Americanii şi toate ţările europene vorbesc de medicina integrativă. Oare românii trebuie să fie mereu “cobai”, ”animale pentru experimente” pentru aşa zisele medicamente “noi”, de sinteză? Dacă doriţi mai multe detalii, citiţi cartea “Medicina ne ucide”, scrisă de Marc Menant.

Dar, să revenim la depresie... Institutul englez pentru Nutriţie Optimă a făcut un studiu pe 37.000 de englezi şi arată că unul din trei oameni se simte deprimat şi suferă din cauza stărilor proaste. “Depresia nu este o boală pe care ori o avem, ori nu. Cu toţii ne aflăm pe o scală care glisează de la fericire până la complet depresiv. În mod oficial, trei milioane de persoane din Marea Britanie şi peste 17 milioane de americani (o persoană din 20) sunt deprimate, numărul femeilor cu depresie fiind de trei ori mai mare decât al bărbaţilor. Acestea consumă 20 milioane de antidepresive în fiecare săptămână şi au 50 milioane de zile libere de la servici în fiecare an din această cauză. Costurile naţionale sunt de 3-5 miliarde lire sterline”.
Dar, mult mai mulţi oameni sunt defapt deprimaţi şi suferă în mare parte a timpului. Sondajul ONUK, realizat de Institutul pentru Nutriţie Optimă, care spuneam că a implicat 37.000 englezi, arată că „unul din trei oameni se simte deprimat şi suferă din cauza stării generale proaste..”. (Patrick Holford – „Gândeşti aşa cum mănânci”, cap. 15). 
Am dat acest citat pentru a înţelege de ce nu se doreşte a apela la terapii naturale, de ce produsele pe bază de plante sunt considerate “buruieni”, iar dacă avem în vedere şi faptul că produsele de sinteză au şi „rolul” de a aduce noi boli, care să necesite alte tipuri de medicamente, pentru stomac, ficat, pancreas şi mai ales, pentru inimă şi creier, ne dăm seama cât sunt de “dezagreate” produsele naturale, mai ales cum sunt prezentate de adevăraţi “titani” din domeniu: 
 • Schreiber, în “Vindecă stresul, anxietatea şi depresia fără medicamente şi fără psihanaliză”
 • Andrew Stoll, în “Factorul omega 3. Dieta revoluţionară omega 3 pentru sănătatea creierului şi împotriva depresiei”
 • Patrick Holford, în “Gândeşti aşa cum mănânci – noua alimentaţie optimă pentru creier”.
Am enumerat mai sus numai trei autori, dar sunt mulţi alţi medici, psihologi şi profesori care au lucrări şi studii clinice ce demonstrează clar că medicamentele de sinteză sunt din păcate, din ce în ce mai utilizate şi foarte rar asociate cu produse naturale, în mod deosebit cu cele ce conţin enzimele necesare organismului uman. Nu veţi găsi nici un medicament de sinteză pentru bolile tubului digestiv care să se compare sau să dea rezultatele obţinute cu produsul REDIGEST sau REDIGEST PLUS, care asociat cu uleiul de cătină sau cu spirulină, are efecte favorabile definitive, fără reacţii secundare.
Am dat acest exemplu deoarece multe stări de stres sau de anxietate duc în cele din urmă la stări de depresie. Aş adăuga că rolul uleiurilor omega 3 & 6, despre care am scris de multe ori, este determinant în sănătatea creierului şi deci, împotriva depresiei.
Vorbeam într-un număr anterior despre dezastrul ADHD-ului la copii şi chiar la unii adulţi, datorat deficitului de omega 3 & 6 în alimentaţie. Iată că acum, studii clare arată că aceşti copii (neastâmpăraţi, ce nu stau liniştiţi la masă, vorbesc prea mult sau deloc, imprevizibili, cu deficienţe de vorbire, agitaţi, distructivi, fără răbdare, cu accese de furie, sfidători, iritabili, care mint etc.) pot fi trataţi numai printr-o alimentaţie corectă.
Copilul poate avea nevoie de o strategie nutriţională şi poate fi evitată starea de anxietate prin însănătoşirea creierului, evitându-se o eventuală depresie. Exemplific cu unul dintre numeroasele studii realizate de dr. Abraham Hoffer, considerat printre pionierii medicinei ortomoleculare, care cu 3 g. de vitamina C şi vitamina B3 (niacină), la un lot de 33 copii cu ADHD a obţinut la 32 dintre ei modificări semnificative. 
Noi, apelând şi la alte studii, am obţinut o vitamină C cu bioflavonoide (FLAVOVIT C pentru copii) care reduce cantitatea de vitamina C necesară la sub 1 g. pe zi (cunoscând rolul bioflavonoidelor în protecţia organismului, prin distrugerea radicalilor liberi). Prin asociere de Mg şi vitamina B6, s-a obţinut îmbunătăţirea stării precare atât a copiilor cât şi a adulţilor; de aceea, am creat complexul “POLIVITAMINE NATURALE de Hofigal cu Ca şi Mg” pe bază de ulei de cătină.

Ce este depresia?
Depresia este o boală a întregului organism. O boală care afectează corpul, sistemul nervos, dispoziţia, gândurile şi comportamentul. Depinde de felul în care ne hrănim, cum dormim, cum simţim despre persoana noastră şi felul în care reacţionăm şi gândim despre persoanele şi viaţa din jurul nostru. Simptomele pot dura ani, luni sau numai săptămâni. Există mai multe tipuri de depresie cu număr variabil de simptome, severitate, duritate diferite. Depresia este o problemă medicală comună care afectează şi tineri şi bătrâni şi este de două ori mai des întâlnită la femei.
Persoanele cu depresie de obicei se retrag şi se ascund de societate, pierd interesul pentru ce-i înconjoară şi nu mai au plăcere de nimic.
Simptomele omului depresiv: oboseală, dereglarea somnului, schimbarea apetitului, dureri de cap, dureri de spate, tulburări digestive, nelinişte, iritabilitate, nervozitate, sentimente de neputinţă şi gânduri de moarte.
Sunt două tipuri majore în clasificarea depresiilor: unipolare şi bipolare.
Depresiile sunt tulburări care produc dezechilibre ale creierului, dar şi ale sistemului imunitar. Dezechilibrele creierului sunt datorate neurotransmiţătorilor emoţionali:
 • Serotonina – care influenţează starea emoţională
 • Adrenalina şi noradrenalina – formate din dopamină, care influenţează modularea şi transmiterea impulsurilor nervoase.O altă cale spre serotonină (cum reiese din schema de mai sus), este 5 HTP. Medicamentele antidepresive nu au decât rolul de a echilibra aceşti neurotransmiţători. Acum înţelegem de ce cătina, uleiul şi extractul din coaja fructului de cătină, care conţin 5 HTP, au rol benefic pentru creier; omega 3 este componentă majoră în formarea atât a serotoninei cât şi a dopaminei, ca precursor al adrenalinei, cu rol deosebit inclusiv în tratarea Parkinsonului.
De curând, un medic german de origine română, Dr. Benno Schwartz, a publicat o carte în limba engleză, intitulată “The Natural History of the Parkinson‘s disease in early stages” (Istoria naturală a bolii Parkinson în stadiu incipient”, care sper să apară şi în limba română.
Cartea, cu o cazuistică impresionantă, arată rolul dopaminei în acest proces de dezechilibru al celor două linii neuronale. 
Cercetările ultimilor ani au arătat că nivelurile scăzute de serotonină au drept cauză în afara deficitului de triptofan şi alte motive precum: insuficienţa de estrogeni (la femei), insuficienţa testosteronului (la bărbaţi), lipsa de lumină naturală, lipsa exerciţiului fizic, carenţe de vitamine şi minerale, variaţii ale glicemiei. 
“Se cunoaşte deja că suplimentarea cu triptofan corectează indispoziţiile. Donald Ecclestone, profesor de medicină la Royal Victoria Infirmary din Newcastle, Marea Britanie, a revizuit studiile disponibile şi a ajuns la concluzia că suplimentarea triptofanului conduce la o creştere a sintezei serotoninei în creier, îmbunătăţind indispoziţiile în aceeaşi măsură ca şi medicamentele antidepesive, dar fără efecte secundare”. Aşadar, depresia înseamnă deficienţă de triptofan. Medicamentele de sinteză care inhibă formarea triptofanului fac numai rău şi duc la sinucidere. 

Plante şi produse care se pot utiliza:
 • Roiniţa (Melissa officinalis) – pentru protecţia tubului digestiv în timpul perioadelor şi situaţiilor stresante; ex.: Ceai ecologic din frunze de roiniţă
 • Sunătoarea (Hypericum perforatum) – acţionează asemănător cu inhibitoarele MAO. Nu se foloseşte în combinaţie cu antidepresive sau alte medicamente ce interacţionează cu inhibitori MAO ex.: Ceai de sunătoare, extract uleios de sunătoare
 • Echinacea (Echinacea angustifolia) – stimulează imunitatea organismului. Se regăseşte în produsul Echinavit C, alături de măceş (vitamina C), cătină (serotonină), melissa (în tulburări digestive).
 • Passiflora (Passiflora incarnata) – foarte multe afecţiuni digestive cum ar fi dispepsia, gastrita hiperacidă, colita de fermentaţie, sindromul colonului iritabil, pot fi prevenite (inclusiv recidiva lor) prin ţinerea sub control, cu ajutorul passiflorei, a nivelului de stres psihic. Amintim produsul Passisclerotin.
 • Cătina (Hippophaë rhamnoides) – asigură aportul optim de nutrienţi şi substanţe bioactive necesare în dietele care menţin integritatea funcţiilor fiziologice ale organismului, ameliorează activitatea sistemului imunitar şi adaptogen (combaterea efectelor negative ale stresului). Ex. Uleiul de cătină caps. gelatinoase 
 • Lucerna (Medicago sativa) – produsul Complex Alfalfa, fiind un amestec de suc de lucernă (Medicaginis succus), pulbere de tuberculi de topinambur (Helianthi tuberosi tuber), biomasă de spirulină (Spirulina platensis), extract de lemn dulce (Liquiritiae radix), reprezintă o sursă naturală de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K), oligoelemente, aminoacizi, proteine uşor asimilabile, caroten, flavonoide, fitoestrogeni, enzime, fibre etc., fiind recomandat pentru completarea necesarului de substanţe nutritive de careorganismul uman are nevoie în menţinerea stării generale de sănătate.
 • Topinambur (Helianthus tuberosus bulbus) – conţine inulină, polizaharid cu funcţie prebiotică importantă). În produsul Redigest Plus, asocierea concentratului hidrolizat din cuticulă de pipotă de pasăre (substituent polienzimatic) cu inulina - extract uscat din tuberculi de topinambur (Helianthi tuberosus bulbus), cu extract uscat din fructe de armurariu (Cardui marianae fructus), cu extract uscat din fructe de zmeur (Rubii idaei fructus), oferă un supliment alimentar recomandat pentru crearea condiţiilor de echilibrare enzimatică a aparatului digestiv, benefic în stimularea şi menţinerea proceselor metabolice ale organismului în parametri fiziologici. 

Dipl. Ing. chim.
ŞTEFAN MANEA
Director General HOFIGAL
Din revista Revista HOFIGAL - Natura si Sanatate Nr. 33, numarul 33 din 24 8, 2012

Niciun comentariu: