vineri, 5 februarie 2016

Deformarile de rationament

Deformarile de rationament care ne afecteaza viata mai mult decat credem, punand piedici in relatiile personale si realizarile profesionale pe care le-am putea face.

Deformari de rationament: radicalizarea, suprageneralizarea, deformarea selectiva, autodeprecierea, inferenta, emotivitatea, prezenta lui ''trebuie'', etichetarea si personalizarea.


Multi suntem obisnuiti sa gandim mereu astfel, insa de obicei aceste deformari de rationament apar in perioadele de stres puternic, cand trecem printr-o problema personala sau profesionala. Mare parte din deformarile de rationament sunt achizitionate, mai mult sau mai putin constient, in copilarie, astfel ca parintii au o mare influenta asupra acestui aspect. Desi la maturitate ne dam seama de aceste greseli, este uneori greu sa le remediem.

Iata cele 9 deformari de rationament:

1. Radicalizarea
Este vorba despre cei care vad totul fie in negru, fie in alb, genul de gandire ''daca nu esti cu mine, esti impotriva mea''.

2. Suprageneralizarea
Se refera la dramatizarea si exagerarea unei situatii sau dificultati obisnuite, dandu-i proportii mult mai mari decat in realitate; face apel la adverbe precum ''totdeauna'' si ''niciodata''.

3. Deformarea selectiva
Are loc atunci cand nu retii decat partea negativa a lucrurilor, filtrand si eliminand definitiv sau minimalizand orice aspect pozitiv.

4. Autodeprecierea
Atunci cand crezi ca toate calitatile, aptitudinile si chiar realizarile tale nu valoreaza nimic si nu aduc nimic bun.
 
 5. Inferenta
Inseamna ''a citi gandurile altora'', ''a ghici viitorul'', ''a face declaratii pripite'' in viata de zi cu zi, facand presupuneri nefondate sau bazate pe generalizari asupra altora.

6. Emotivitatea
Atunci cand ne proiectam sentimentele si starile sufletesti asupra realitatii, deformand-o.

7. ''Trebuie''
Se refera la faptul ca de multe ori facem lucruri pe care nu le dorim, numai pentru ca asa ''trebuie'', pentru a ne incadra in anumite norme precise.

8. Etichetarea 
Identificarea persoanelor cu comportamentul sau actiunile lor. Este strans legata de generalizare.

9. Personalizarea
Ultima pe lista deformarilor de rationament presupune culpabilizarea unei singure persoane pentru o anumita problema.

Niciun comentariu: