sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Esti epuizat? Ce este de facut?

Cu totii auzim din ce in ce mai des in zilele noastre vorbindu-se despre stresul la locul de munca, dar poate nu toata lumea cunoaste faptul ca acesta se poate exprima chiar sub forma unei boli-respectiv Sindromul Burnout.


Termenul de “burnout” a fost folosit pentru prima data de psihologul american  Herbert Freudenberger in 1970 pentru a descrie problemele severe de sanatate care pot apare in anumite situatii asupra organismului persoanelor cu profesiuni de “ajutorarea  celorlalti”: medici, asistente, profesori, functionari publici etc. 
In prezent este unanim acceptat ca orice profesie poate determina aparitia acestui sindrom asupra pacientilor.
Conditiile de viata si de munca stresante pot pune oamenii sub o presiune extrema, pana cand acestia se pot simti epuizati, in imposibilitatea de a mai putea face fata conditiilor obisnuite de munca. 
Stresul la locul de muncă poate declansa o serie de  simptome fizice și psihice. 

Un studiu realizat de Agentia Europeana de Siguranta si Sanatate la locul de munca arata faptul ca cel putin 22% din populatia angajata este afectata la un moment dat de Sindromul de burnout. Astfel, s-a sonstatat ca  una din cinci vizite la medicul de familie are ca substrat aceasta afectiune.
Principalele cauze ale Sindromului de stres la locul de munca sunt: suprasolicitarea permanenta sau contestarea, un volum mare sau prea mic de munca( pot provoca in egala masura stres sau disconfort); conflictele intre colegi; frica permanenta de a ramane fara loc de munca;  legiferarea unor noi  modalitati  de angajare (contracte pe perioada determinata, externalizarea unor servicii pentru minimalizarea costurilor etc) pot fi  factori predispozanti in special pentru persoanele in varsta care nu se mai adapteaza noilor cerinte. 
Referitor la semnele  si simptomele  Sindromului de Burnout putem aminti: depresia, scaderea interesului pentru activitatile care anterior provocau placere, eficienta scazuta la locul de munca si  activitatile sociale, nivel scazut al energiei, oboseala, anxietate(neliniste), insomnii insotite de  oboseala pe parcursul zilei, scaderea performantelor la locul de munca si in relatiile sociale, reducerea capacitatii de concentrare si memorizare, iritabilitate, izolare sociala , afectiuni  gastro-intestinale sau cardiovasculare, cefalee, palpitatii, scaderea libidoului.
Tratarea superficiala a acestor simptome se poate asocia cu un comportament nesanatos : consum crescut de alcool, fumat excesiv, alimentatie dezechilibrata, neglijarea sanatatii  si a familiei.  
Simptomele intalnite in „Burnout” pot avea drept  cauze  si alte afectiuni psihice sau psihosomatice cum ar fi:  depresia, tulburari de anxietate sau Sindromul de Oboseala Cronica. 
Este deosebit de important  ca persoanele care prezinta semnele si simptomele amintite anterior  sa efectueze un consult psihiatric .

Impreuna cu medicul specialist psihiatru se va stabili diagnosticul corect  si se vor cauta cauzele posibile care au dus la aparitia bolii in scopul de a gasi metodele cele mai eficiente de preventie si de tratament.
Dr. Ovidiu - Mario Pena, Medic Specialist Psihiatru , Doctorand in psihiatrie

Niciun comentariu: