luni, 18 ianuarie 2016

Cum se realizeaza o analiza SWOT


Analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) reprezinta un pas important in analizarea situatiei unei firme. Evaluarea punctelor forte (strengths), a slabiciunilor (weaknesses), a oportunitatilor de piata (opportunities) si a amenintarilor (threats) prin intermediul unei analize SWOT este un proces foarte simplu care poate oferi o perspectiva noua in ceea ce priveste potentialele probleme si puncte critice care afecteaza o firma.
Analiza SWOT incepe prin efectuarea unei anchete a punctelor forte si a slabiciunilor interne din organizatie. Vei observa apoi oportunitatile externe si amenintarile care pot afecta organizatia, bazandu-te pe caracteristicile pietei si in functie de mediul general de afaceri. In aceasta etapa, schiteaza doar ideile principale din cele patru categorii. Vei dezvolta si revizui aceste idei in etapa de redactare a planului de marketing.
Scopul principal al analizei SWOT este de a identifica si atribui fiecare factor semnificativ la una din cele patru categorii: puncte tari, slabiciuni, oportunitati si amenintari, astfel incat sa obtii o perspectiva obiectiva a situatiei firmei. Analiza va reprezenta un instrument util in dezvoltarea strategiei de marketing.
Unii experti sugereaza ca intai sa se evidentieze oportunitatile si amenintarile externe, inainte de a elabora lista punctelor forte si a slabiciunilor.
Puncte forte
Punctele forte evidentiaza atu-urile si atributele pozitive in mediul intern al organizatiei. Acestea se afla sub controlul firmei: resurse, avantaje competitive etc.
Poti evalua punctele tari in functie de departament– marketing, financiar, productiv etc. Printre punctele tari se numara know-howul angajatilor, experienta, educatia, contactele, reputatia. De asemenea, sunt cuprinse in categoria punctelor forte si activele corporale – precum capitalul disponibil, echipamente, baza de clienti, canale de distributie existente, brevete.
Slabiciuni
Punctele slabe sunt factorii care nu se afla sub controlul tau si acre afecteaza capacitatea de a obtine sau de a mentine avantajul competitiv. Slabiciunile firmei pot include lipsa de experienta, resurse limitate, lipsa accesului la informatie sau la tehnologie, amplasarea deficitara a sediului afacerii. Acestia sunt factori pe care ii poti controla, insa din diverse motive au nevoie de imbunatatiri pentru a indeplini in mod eficient obiectivele de marketing. Cu cat vei identifica mai exact slabiciunile firmei tale, cu atat analiza SWOTva fi mai valoroasa pentru evaluarea organizatiei.
Oportunitati
Oportunitatile evidentiaza factorii externi care reprezinta motivul pentru care afacerea ta exista. Acesti factori sunt externi organizatiei – oportunitati pe piata, in mediul de afaceri.
Aceste oportunitati reflecta potentialul de crestere a pietei, modificarea stilului de viata, perceptia pozitiva asupra afacerii, abilitatea de a oferi o valoare mai mare, care va crea cerere pentru produsele sau serviciile tale. In cazul in care ai identificat oportunitati care tin de mediul intern al firmei, claseaza-le in grupa Punctelor forte.
Amenintari
Ce factori reprezinta amenintari potentiale pentru afacerea ta? Amenintarile includ factori in afara controlului tau, care ar putea plasa strategia de marketing sau afacerea intr-o situatie riscanta. Acestia sunt externi organizatiei – nu detii controlul asupra lor, dar poti avea de beneficiat daca detii solutii in eventualitatea in care aceste amenintari se ivesc.

Amenintarea este o provocare creata de un trend nefavorabil, care ar putea conduce la scaderea veniturilor si a profiturilor. Competitia-existenta sau potentiala este intotdeauna o amenintare. Alte amenintari pot consta in cresterea preturilor furnizorilor, marirea taxelor si impozitelor, recesiune economica, o schimbare in comportamentul consumatorilor care duce la scaderea vanzarilor etc.

Niciun comentariu: