sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Avem nevoie de oameni fără măşti

Cu mască, fără mască

Situaţiile neplăcute fac parte în mod normal din viaţa noastră, nu sunt excepţii şi nu se întâmplă doar unora care ar fi catalogaţi şi etichetaţi de colegi/prieteni "oameni slabi". 
Oamenii MÂNDRII sunt cei care afişează o stare de siguranţă permanentă, încercând să le arate celorlalţi că sunt perfecţi. Dar ştim deja, oameni perfecţi nu există. Clar! Ei doar încearcă să îşi rezolve propriile conflincte interioare, propriile frustrări, crezând că dacă afişeză o stare de siguranţă păcălesc pe cei din jur că sunt perfecţi sau puternici. 
Când îi întâlniţi pe cei care se cred perfecţi, evitaţiii! Nu vă pot ajuta cu nimic, prin tot ceea ce fac vor dori doar să scoată în evidenţă cât sunt ei de puternici şi cât eşti tu de slab. Au o mare satisfacţie să umilească(deşi uneori nici nu sunt conştienţi, nu recunosc nici faţă de ei) de fapt prin asta consideră că ei se ridică deasupra ta, a celorlalţi. Din păcate şi pentru ei această "luptă" de a se dovedi fără cusur e grea, pentru că în loc să se vindece, se scufundă. Nu te poţi minţi la nesfârşit. Foloseşti măşti, măşti, măşti, dar vine o vreme când se cere un preţ pentru toate, pentru ipocrizie, falsitate, minciună, invidie, răutate, nedreptate. Cel mai periculos este pentru cei care nici nu mai conştientizează că poartă măşti, nici nu mai ştiu cine sunt. Dar, ei au decis să poarte măşti, să se identifice cu ele, să piardă contactul cu propria identitate. E alegerea lor. Însă, cum îi recunoaştem şi cum ne îndepărtăm de ei? Simplu, îi identificaţi după comportament şi ne îndepărtăm lăsându-i să creadă că sunt perfecţi. În "lupta" cu ei pierzi oricum. Iar atunci când cauţi un umăr pe care să plângi, de fapt, nici nu doreşti să câştigi ceva, decât să fii ASCULTAT, ÎNŢELES, CONSOLAT. Toţi avem nevoie de asta, toţi suntem oameni cu calităţi şi defecte, cu zâmbete şi lacrimi, cu puncte tari şi puncte slabe. TOŢI, FĂRĂ EXCEPŢIE! Cei care nu recunosc asta nu vă pot fi de nici un ajutor. Ei nu vor vedea niciodată nevoia ta de ajutor, ci nevoia lor de mărire sau "mângâiere"a adevăratei identităţi problematice.


Ignoraţi persoanele din jur care nu văd niciodată ce simţiţi, ce vă doare, care vă spun că numai vouă vi se întâmplă, că vă plângeţi, că nu aveţi dreptate. E clar că aceste persoane nu au ce căuta în jurul vostru, căutaţi oameni empatici, dispuşi să vadă ce simţiţi, se gândiţi. 

Cum îi recunoaştem pe cei care nu ne pot fi de ajutor?
Sunt persoanele care vă răspund când încercaţi să comunicaţi cu ei: "numai ţie ţi se întâmplă, mie nu mi se întâmplă niciodată" sau "cum ai putut face aşa ceva?", "ce te mai gândeşti la asta?", "da, şi ce vrei acum", "şi, care-i problema?"  Aceste persoane e clar că nu sunt cele de care aveţi nevoie. Nu avem nevoie de ordine de genul: "termină!", "nu te mai gândi!", "nu te mai plânge!" etc. Aceste ordine agravează starea emoţională şi ne determină să ne interiorizăm sau să afişăm o stare emoţională falsă, pentrua evita criticile celor din jur. Nimic mai sigur că problemele noastre se vor agrava, fie vom recurge şi noi la măşti, fie vom minţi că suntem bine pentru a evita judecăţile răutăcioase care acutizează starea emoţională, situaţii care duc sigur şi inevitabil la stare de disconfort psihic, apoi apar tulburările grave emoţionale: anxietate generalizată, atac de panică, depresie, suicid etc.

Soluţia? 
Alegeţi să aveţi în jurul vostru colegi/prieteni care ştiu să asculte, care înţeleg ce doriţi să transmiteţi, care au capacitatea de a înţelege trăirile voastre, colegii/prietenii care vă vor răspunde: "înţeleg că nu te simţi confortabil cu asta", "e important să te descarci", "vorbeşte, sunt aici pentru tine", "e important pentru mine ce simţi tu", "a fost o experienţă neplăcută într-adevăr".

 Aceştia sunt colegii/prietenii adevăraţi, dispuşi să asculte, să empatizeze, să înţeleagă, pe ei vă puteţi baza. Ei vă sunt cu adevărat de folos, pentru că se vor concentra pe ceea ce SIMŢIŢI, nu pe ceea ce aţi greşit, grăbindu-se să vă judece. Ei se vor grăbi să vă ia de mână, să vă ia în braţe, să vă transmită clar că este acolo doar pentru nevoia voastră, gesturi simple care ajută să vă descărcaţi, să vă eliberaţi, să vă echilibraţi psihic.
Psiholog: Diana Rădăuceanu

Niciun comentariu: