luni, 19 octombrie 2015

Relatia terapeut - pacient/client

Relatia terapeutica – cel mai important ingredient al unei terapii de succes
Relatia terapeutica presupune un parteneriat in care cei doi participanti colaboreaza la realizarea obiectivului pe care si l-au propus.
Prin relatie terapeutica se intelege, in general, legatura ce se stabileste intre psiholog/psihoterapeut si clientul caruia ii acorda asistenta (consiliere, psihoterapie). 

Responsabilitatea privind intregul proces terapeutic, se centreaza pe client si are drept fundamente motivatia, dorinta si intelegerea necesitatii de schimbare, asumarea unui rol activ in proces.


Mai jos sunt descrisi cativa dintre cei mai importanti factori ce influenteaza relatia terapeutica:

1. Autenticitatea si onestitatea terapeutului/clientului. Rogers subliniaza importanţa vitală ca in relatia terapeutica sa fim in mod „liber şi profund” noi insine.  Chiar si psihoterapeutul trebuie să fie o fiinţă umană „reala”. O fiinta umana reala inseamna o persoana cu gânduri si sentimente reale, precum şi cu probleme reale. Orice fatada ar trebui lăsata in afara relatiei terapeutice. Psihoterapeutul este necesar să fie conştient de sine insasi/insusi si introspectiv pe tot parcursul relatiei terapeutice. Această caracteristică favorizează dezvoltarea încrederii în relaţia terapeutica.
2. Empatia. Aceasta caracteristica este baza relatiei terapeutice, un aspect care ,dincolo de aspectele teoretice este necesar sa il putem intelege si practica. Inţelegerea empatica a modului in care pacientul este constient de experienta sa, este esenţială pentru o relaţie terapeutica eficienta. Este esenţial să avem capacitatea de a intra in „papucii” clientilor nostri, de a înţelege gândurile şi emotiile/sentimentele lor, fără a le judeca (Rogers, 1957).
Ca si client - este important sa asimilezi aceasta calitate – sa vezi lucrurile din perspective diferite/ a altuia, te ajuta sa iti  imbunatatesti relatiile cu cei din jur si iti diminueaza suferinta.


3. Impartasirea acordului cu privire la obiectivele terapiei. Galileo declara: „Nu putem invata un om ceva, putem doar să-l ajutam să-si găsească el însuşi raspunsurile.” În terapie,  psihoterapeutul trebuie să propuna sau sa gaseasca impreuna cu clientul obiective pe care clientul doreste să lucreze (nu sa impuna).
Un client forţat sau constrans sa lucreze la ceva ce el nu doreste sa schimbe cu adevarat, poate fi supus si poate urma propunerile terapeutului- dar cu toate acestea, modificările obtinute nu vor fi internalizate.


4. Utilizarea umorului în relaţia terapeutica. Un element care ajuta la stabilirea unei relaţii terapeutice puternice este umorul. Se pare ca a invata pacientul sa rada de el/ea insasi/insusi (uneori oferind propriul model) este un element important in terapie. De asemenea, acest element permite pacientului sa isi priveasca terapeutul ca pe o persoana „pamanteana”, cu simt al umorului.
Umorul este o excelenta abilitate de coping si este de asemenea extrem de sănătos.  Aceasta va avea un efect profund atat asupra relaţiei cât şi asupra vieţii personale a pacientului (si a terapeutului binenteles).
Relaţia terapeutica şi rezultatele terapiei nu par a fi influentate decat in mica masura de tipul de terapie practicat sau de lungimea tratamentului.

Factori care influenteaza rezultatele terapiei:
• factorii extraterapeutici,
• efectele asteptate,
• tehnicile utilizate,
• factori ce tin de relaţia terapeutica.

A fost analizata contribuţia fiecarui factor la aparitia rezultatelor. S-a constatat că:
40% din efecte sunt influentate de factori extraterapeutici,
• 15% de efectele asteptate,
• 15% de tehnica terapeutica utilizata
• 30% de relaţia terapeutica.

Focusarea terapeutului asupra dezvoltarii unei relatii autentice si pozitive cu clientul sau, va influenta experientele negative codificate in memoria implicita cu privire la relatii, prin crearea unei noi codificari cu privire la un atasament pozitiv.

Ca relatia terapeutica sa demareze favorabil si demersul terapeutic sa fie urmat in toate etapele este necesar ca:
solicitantul terapiei
- sa inteleaga de la inceput in ce consta psihoterapia;
- sa stabileasca obiective concrete si realiste;
- sa identifice indicatorii care-i vor spune ca obiectivele au fost atinse;
- sa-si asume responsabilitatea pentru obtinerea starii de bine;
- sa colaboreze la aflarea resurselor care vor sprijini demersul terapeutic etc.
terapeutul
- sa dea dovada de rezonanta emotionala;
- sa fie autentic;
- sa-l accepte pe solicitant asa cum este, fara a-l critica, judeca sau eticheta;
- sa-i ofere intreaga sa intelegere;
- sa-si concentreze atentia pe ghidarea solicitantului intru gasirea raspunsurilor sau solutiilor potrivite;
- sa-l indrume pe solicitant spre negocierea unor obiective realiste;
- sa-l ajute pe solicitant sa invete despre el insusi;
- sa-l sprijine pe solicitant pe parcursul demersului terapeutic prin oferirea de feedback si sa-l incurajeze pentru parcurgerea si atingerea obiectivelor psihoterapeutice.
O relatie terapeutica solida conduce la obtinerea schimbarii dorite, sau la rezolvarea problemei cu care s-a prezentat solicitantul terapiei.

Fii recunoscător!

"Fii recunoscător celui care te-a vătămat, căci ţi-a oţelit voinţa. Fii recunoscător celui care te-a înşelat, căci ţi-a lărgit orizontul cunoaşterii. Fii recunoscător celui care te-a abandonat, căci astfel te-a învăţat că nu trebuie să depinzi de nimeni şi de nimic. Fii recunoscător celui care te-a doborât, căci astfel ţi-a întărit capacităţile. Fii recunoscător celui care te-a dojenit, căci astfel ţi-a sporit înţelepciunea. Fii recunoscător tuturor celor care te-au întărit şi te-au desăvârşit." Lin Kaiting

Cea mai bună metodă de a te răzbuna pe o persoană care te-a făcut să suferi este să-i demonstrezi că eşti capabil să ierti si sa fii fericit.

Iertarea și iubirea sunt cele două aripi cu care zburăm spre cer.

URA este acidul care face mai mult rau vasului in care e tinut, decat obiectelor asupra carora este aruncat. 

Tu alegi cine vrei să fii

După fiecare experienţă în care cineva te-a făcut să suferi, tu alegi cine vrei să fii: victima celor care te-au rănit sau un om puternic, demn şi fericit.

După fiecare nedreptate care ţi s-a făcut, tu alegi cine vrei să fii: un om răzbunător şi rău sau un om iertător şi bun.


După fiecare nereuşită, tu alegi cine vrei să fii: un om descurajat, care îşi plânge de milă sau un om încrezător, care nu renunţă şi luptă pentru a-şi atinge ţelurile.

După fiecare cuvânt urât care ţi se spune, tu alegi cine vrei să fii: un om care răspunde tot cu cuvinte urâte sau un om care vorbeşte cu respect şi iubire.

După fiecare încercare a cuiva de a-ţi cotropi sufletul, tu alegi cine vrei să fii: un om care cotropeşte suflete sau un om care le locuieşte frumos, lăsând în urma lui dragoste, pace şi amintiri frumoase.

După fiecare înfrângere, tu alegi cine vrei să fii: un om care stă în genunchi sau un om care se ridică şi merge demn mai departe.

După fiecare poveste urâtă pe care ai trăit-o, tu alegi cine vrei să fii: un om care nu va mai crede în povești frumoase sau un om care va scrie cele mai frumoase povești...