vineri, 17 aprilie 2015

Cuvintele creaza realitatea

Cuvintele conteaza

Te-ai gândit vreodată ce mare putere au cuvintele pe care le foloseşti?
Ele se asociază în mintea ta cu imagini şi cu emoţii. De fiecare dată când pronunţi cuvântul“portocaliu”, în mintea ta apare o imagine a acestei culori. De fiecare dată când rosteşti cuvântul“nervos”, recreezi intern acea stare legată de felul în care experimentezi tu nervozitatea.
Prin urmare, cuvintele descriu practic percepţia noastră asupra realităţii. Ele au o putere enormă, tocmai prin faptul că pot genera un lung şir de emoţii pozitive sau negative. Din cele mai vechi timpuri cuvintele au avut puterea să rănească sau să aline durerea, să lovească sau să mângâie, să facă oamenii fericiţi sau nefericiţi.
De aceea, iţi propun ca de acum să fii mai atent la cuvintele pe care le foloseşti. Ascultă discursuri ale marilor leaderi sau speakeri motivaţionali şi vei constata că din vocabularul lor lipsesc cu desăvarşire acele cuvinte cu conotaţie negativă cum ar fi: frustrare, oboseală, renunţare, nenorocire, problemă, faliment…
Şi atunci când vorbim cu noi inşine, cuvintele pe care le folosim au aceeaşi putere. Ne transmitem singuri mesaje pozitive sau negative. Am întâlnit mulţi oameni care afirmă că gândesc pozitiv, dar în limbajul cărora există o grămadă de cuvinte şi mesaje cu conotaţie negativă: “Am probleme”“Altă nenorocire pe capul meu”“Sunt foarte obosit”“Sunt foarte stresat”. Acestea sunt mesajele pe care mintea le primeşte de la noi. Cum ar putea fi vorba de gândire pozitivă aici?
Ce ar fi să facem cu atenţie un inventar al cuvintelor pe care le folosim în mod frecvent şi să ne propunem să înlocuim în fiecare zi un cuvânt puternic negativ, cu unul pozitiv? Spre exemplu să înlocuim “problemă” cu “oportunitate”“ghinion” cu “experienţ㔓nenorocire” cu “provocare”
Dar dacă am începe să fim mai atenţi ce răspundem atunci când cineva ne întreabă ce mai facem?“Binişor”“Nici nu mă mai întreba”“Mă lupt cu viaţa asta…”“Se poate şi mai bine”. Niciuna din aceste variante nu reprezinta o formulare pozitiva. Cum ar fi să încercăm: “Excelent!” sau “Din ce în ce mai bine!”?
Vă provoc să testaţi aceste exerciţii simple şi să constataţi voi înşivă cât de multe aspecte se schimbă imediat, atât în experienţa voastra interna, cât şi în relaţiile cu ceilalţi.