vineri, 13 februarie 2015

Greselile ce ti-au distrus increderea in tine

Increderea in sine si stima de sine scazute sunt o falsa perceptie a propriei persoane.
O FALSA perceptie.
Adica nu este o problema reala. Este o alegere pe care o facem atunci cand dam voie gandurilor noastre sa spuna lucruri gresite despre noi:
– nu sunt destul de bun;
– sunt prost;
– nu am valoare ca si fiinta umana;
– sunt o persoana incompetenta;
– invat greu;
…si multe alte ganduri de genul acesta.
Evident, nimic nu ne impiedica sa gandim invers si in favoarea noastra, dar nimeni nu ne-a invatat cum, si mai mult, este in avantajul unora din jurul nostru ca noi sa ramanem cu o incredere slaba in propriile noastre forte pentru ca astfel le servim interesele mai bine.
Dar asta urmeaza sa se schimbe!
Ideea e ca, desi 20 % din oameni au zis ca increderea ar fi o problema, daca lucrurile nu arata in viata ta cum ti-ai dori,  nu ar trebui sa te agati de incredere din  doua motive:
1. Se intampla ceea ce gandesti, profetiile care se autoindeplinesc. 
Exista oameni care cred ca pot si oameni care cred ca nu pot. Ambele parti au dreptate – Henry Ford
2. Increderea se dezvolta actionand, si tu nu actionezi pentru ca nu ai incredere. E foarte important sa spargi cercul vicios actionand, pentru ca doar asta iti va creste increderea!
Multi oameni se folosesc de lipsa de incredere ca de o scuza. „Eu oricum nu am incredere in mine, asa ca mai bine stau in casa toata ziua”.
Aici nu mai vorbim de incredere ci de lene, lucruri total diferite.

Cum arata o persoana cu putina incredere in sine

– este retrasa social si nu ii face placere sa cunoasca oameni noi;
– o teama permanenta de „ceva” necunoscut si stari emotionale negative zilnice;
– probleme cu mancatul ( de obicei se vede si in aspectul fizic);
– incapacitatea de a spune „multumesc” cand i se face un compliment;
– pesimism;
– frica de ceea ce cred si spun oamenii din jur;
– incapacitatea de a sustine si apara propria parere;
– asteptari mici de la viata si de la propria persoana.

Un material consistent despre indicii ca nu ai incredere in tine poti vedea aici: >>> Indicii ca nu ai incredere in tine <<<

Sa vedem in continuare ce anume duce la scaderea increderii in sine, ca sa stim impotriva a ce luptam.

Abuzurile 

Christina Grof este sotia lui Stanislav Grof, unul din intemeietorii psihologiei transpersonale. Si nu este doar sotia lui, ci si creatoarea unei munci imense in acest domeniu.
Ea personal s-a luptat cu alcoolismul si prin terapia transpersonala a reusit sa il depaseasca iar in urma muncii pe care a facut -o cu ea precum si cu multi alti oameni, a scris o carte, care se numeste „Setea de intregire”.
Ce spune Christina in aceasta carte este o idee pe care o intalnesc tot mai des in lucrarile moderne de psihologie.
Ca adevarata sursa a problemelor noastre vine in urma unei rupturi care s-a produs intre om si lumea lui interioara, spiritul lui de unde izvoraste de fapt toata puterea uriasa a fiintei umane.
Ca efecte secundare, avem toata paleta de probleme, de la incredere in sine scazuta, la dependente, la depresie si asa mai departe.
Una din cauzele majore pe care Christina le-a descoperit, cauze care duc la scaderea drastica a increderii in sine, sunt ABUZURILE.
Nu ne nastem cu stima de sine scazuta. Ne nastem ca un lut si suntem modelati de cei din jur si de mediul in care crestem. Vestea buna e ca vine o zi pentru fiecare, cand acesta devine mester si poate sa se puna la roata, invartind si modeland chiar materialul din care este el insusi facut.
Multora insa nu li se spune ca pot deveni proprii lor creatori in aceasta viata, asa cum am zis mai sus.

Abuzurile pot fi de 6 feluri, cel putin:


– abuzuri fizice (cand suntem loviti fizic);

– abuzuri verbale (cand ni se vorbeste urat);
– abuzuri emotionale (cand suntem sub teroare);
– abuzuri intelectuale (cand nu suntem lasati sa ne exprimam si sa gandim);
– abuzuri sexuale (cand suntem agresati sexual);
– abuzuri spirituale (cand ni se impune religia sau orice alta forma spirituala).

In vorbele Christinei Grof
Multi dintre noi se nasc in desert si sunt impinsi spre o supravietuire dureroasa. Inca de la aparitia pe lume suntem inconjurati de abuzuri fizice, emotionale, intelectuale, sexuale sau spirituale, de emotii violente si de o lume care nu numai ca nu ne sustine, ci, in plus, ne spune intr-una ca suntem rai.
Alte motive pentru o incredere in sine scazuta 

Sanatatea: atunci cand ne imbolnavim, de multe ori tot din cauza deciziilor noastre zilnice, sau cand abuzam noi insine de corpul nostru cu substante, alimente sau cu un stil de viata daunator, stima de sine scade automat. Boala este un mesaj precum si o reamintire a cat de fragili si vulnerabili suntem.
Pierderea: o pierdere a cuiva drag, o despartire de persoana iubita ne poate scadea increderea pe care o avem in noi, mai ales daca nu putem explica de ce anume am fost parasiti.

Esecurile: desi nu ar trebui, esecurile sunt o alta cauza a stimei de sine scazute. Cauza principala este sistemul educational care pedepseste greseala in loc sa o vada asa cum este in realitate, singura cale de a progresa si de a invata rapid.
Social: oamenii din jur pot sa atace si sa distruga stima de sine a unui om daca omul este vulnerabil.
Desi motivele pentru o incredere in sine scazuta sunt multe, increderea pe care o avem in noi este responsabilitatea noastra. Cu respect, Pera Novacovici
http://www.personalitatealfa.com/blog/greselile-ce-ti-au-distrus-increderea-in-tine/

Niciun comentariu: