vineri, 13 februarie 2015

Ce este complexul de inferioritate?

Complexul de inferioritate, termen adesea folosit pentru a descrie stima de sine scazuta, este un sentiment de insecuritate intensa, de inferioritate sau de incapacitate

Complexul de inferioritate se manifesta de exemplu in modalitatile inutile de reactie atunci cand apar probleme. Astfel de reactii sunt inutile pentru ca nu rezolva problema, ci servesc doar ca si mod de aparare prin atribuirea vinovatiei in afara controlului persoanei.

Desi complexul de inferioritate se poate referi la comparatia dintre oameni, cel mai adesea are totusi de a face cu modul in care persoanei ii este teama de esec.

Clasificarea complexelor de inferioritate
Exista sentimente de inferioritate primare si secundare
Complexul de inferioritate primar isi are originea in mica copilarie, atunci cand copilul se simte slab, neajutorat si dependent. Acest complex se poate intensifica prin comparatia cu fratii, partenerii romantici si adultii.

Sentimentele de inferioritate secundare se leaga de experientele din viata adulta, legate de incapacitatea de atingere a unor scopuri subiective privitoare la succes. Daca persoana se percepe ca fiind foarte departe de scopurile pe care  si le-a propus, atunci pot apare sentimente depresive care duc la reamintirea sentimentelor originare de inferioritate.

Sentimentul de inferioritate este adesea legat de inferioritatea simtita fata de o alta persoana, dar de multe ori este vorba despre inferioritatea comparativ cu un scop de indeplinit, de exemplu un test la scoala (anxietate de testare).

Cauzele complexului de inferioritate
Complexul de inferioritate apare atunci cand sentimentele de inferioritate sunt intensificate prin descurajarea persoanei. Adesea oamenii cauta un motiv pentru care nu se pot descruca intr-o anumita situatie. Vina poate fi atribuita rasei, apartenentei de gen, geneticii, orientarii sexuale, familiei, clasei sociale, sanatatii mentale sau fizice, infatisarii sau oricarei alte caracteristici pe care persoana considera ca nu o poseda. Oamenii tind sa isi manifeste complexul de inferioritate atunci cand sunt pusi in fata unei sarcini sau probleme pe care nu se simt capabili sa o rezolve sau sa o gestioneze ne spune Dr. Psih. Oana Maria Popescu.

Niciun comentariu: