sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Tipul de personalitate ne influenteaza sanatatea

 Comportamentul uman nu este doar un subiect complex de studiu, ci contine si elemente imprevizibile. Cu totii incercam sa deducem pasii pe care ii va urma o persoana, cum va actiona ea intr-o anumita situatie, insa putem sa fim surprinsi de reactiile acesteia in medii diferite.
 Evolutia in domeniul psihologiei si o intelegere mai profunda a psihicului uman i-au  ajutat pe oamenii de stiinta sa descopere personalitatile A, B, C si D. Pe baza comportamentului si a trasaturilor pe care le exhiba, indivizii pot fi grupati in oricare din aceste patru categorii.

 Personalitatea de tip A
 Indivizii ce detin personalitatea de tip A sunt independenti si ies in evidenta prin faptul ca vor sa fie remarcati oriunde se duc. Psihologii ii descriu ca fiind buldozere. Ei sunt constienti de importanta atitudinii pozitive, a motivatiei si a stabilirii unui tel pe care sa il urmeze in viata. Sunt competitivi din fire si recunoscuti pentru mintea agera. Cei cu personalitatea A stiu cand trebuie sa isi asume riscuri si sunt buni antreprenori. Au un caracter pragmatic si rezolva cu usurinta problemele in momentul in care le blocheaza calea spre succes. Veti descoperi ca acest tip de oameni sunt deschisi catre orice este nou si intampina cu bratele deschise schimbarea – fie ca este ea spirituala sau chiar tehnologica. Secretul acestor oameni de succes consta in faptul ca nu le este frica sa isi scoata in evidenta propriile abilitati si personalitatea colorata.

Personalitatea de tip B
 Oamenii cu personalitate de tip B sunt cunoscuti de psihologi sub denumirea de bombardieri. Acestia sunt indivizi extrovertiti si sunt de parere ca viata inseamna sa te faci remarcat. Pentru cei din jur ei sunt ca un adevarat magnet si pot atrage atentia fara prea multe efortuti. Acest lucru ii face speciali in comparatie cu celelalte tipuri de personalitate. Oamenii B sunt comunicatori innascuti. Datorita abilitatii lor de a-si acapara semenii, ei sunt considerati plini de carisma si umor. Se pricep cel mai bine in domeniul marketingului si al vanzarilor si sunt profund raniti atunci cand nu reusesc sa acapareze atentia cuiva. Interactiunea este cuvantul care defineste cel mai bine indivizii ce detin personalitatea de tip B.

 Personalitatea de tip C
 Cel mai bun termen psihologic pentru a-i descrie pe cei care detin personalitatea de tip C este cel de cautatori. Ei sunt introvertitii interesati de detalii care gasesc raspuns la orice problema. Totusi, usurinta cu care fac acest lucru depinde de starea de spirit pe care o au in acel moment. Indivizii cu personalitatea de tip C au tendinta sa se retraga din viata sociala insa se inteleg extrem de bine si traiesc in armonie cu persoanele de tip B, in ciuda faptului ca acestea se afla la polul opus fata de ei. Personificarea tipului B este contabilul, programatorul etc. Indivizii cu aceasta personalitate vor prefera sa se inchida in propria cochilie, pastrandu-si mereu judecata obiectiva si logica in gandire. Trasaturile lor caracteristice sunt natura retrasa si prudenta. Riscurile nu sunt pentru ei.

 Personalitatea de tip D
 Indivizii care detin personalitatea de tip D sunt caractere ce se adapteaza destul de greu la schimbare si prefera aproape intotdeauna sa traiasca intr-un mod traditional. Nu isi asuma responsabilitati foarte mari si nu le place sa riste. Prin puterea motivatiei si cu ajutorul semenilor lor ei pot sa-si infrunte temerile si sa devina ceva mai curajosi in viata. Reprezentand 20% din populatia lumii, cei cu personalitatea de tip  D sunt afectati de atitudinea negativa – griji, instabilitate emotionala, iritabilitate. Din aceasta cauza ei au cele mai mari sanse sa aiba probleme cu inima. Mai multe studii au demonstrat faptul ca majoritatea pacientilor suferinzi de probleme cardiace au personalitatea de tip D.
 In realitate totusi, un individ este de fapt un amestec de trasaturi ale celor patru tipuri de personalitati (A, B, C, D), lucru ce il face o fiinta extrem de complexa cu un numar restrans de caracteristici dominante. Astfel, barbatii sunt indivizi greu de inteles, iar femeile persoane foarte misterioase, nu-i asa? De aceea, trebuie sa ne straduim pentru a cunoaste oamenii din jurul nostru mai bine si sa avem in vedere mereu ca aceasta clasificare ne ajuta sa ii privim intr-o perspectiva generala. Fiecare dintre noi trebuie inteles in profunzimea si complexitatea sa, iar cunoasterea celor patru tipuri de personalitati ne ajuta sa identificam un punct 0 al interactiunii. 


Tipul A de personalitate - desemneaza acei oameni pentru care cariera a devenit o obsesie. Persoanele cu acest tip de personalitate sunt caracterizate de tendinta de a munci non-stop, de dorinta de afirmare si promovare. Sunt persoane nelinistite, agresive, narabdatoare, aflate in permanenta sub presiunea timpului si sub stresul indatoririlor de servici. Pentru ca sufera de boala numita "graba" sunt ingrijorate sa nu iroseasca timpul inutil. Oamenii cu aceast profil psihologic sunt ostili in trafic, anxiosi atunci cand pierd autobuzul si agitati cand trebuie sa astepte. Se agita, se rotesc fara noima si de multe ori se poarta ca si cum situatia cu care se confrunta ar fi o problema de viata si de moarte.

Deseori viata personala trece pe locul doi, cariera fiind principala lor ingrijorare. Pentru aceasta frecvent stau peste program sau isi iau de lucru acasa. Sunt persoane rapide si perfectioniste pentru care viata se desfasoara intr-o singura directie: achitarea de sarcinile de servici, obtinerea recunoasterii lor profesionale, promovarea in cariera. Sunt intr-o continua competitie cu ei insisi si cu persoanele din jur iar succesele celorlalti sunt o sursa sigura de furie, frustrare si stres.

Aceste tip de personalitate, desi poate face dintr-o persoana angajatul ideal, predispune la grave probleme de sanatate. Tipul A de model psihologic si comportamental a fost descris de doi medici cardiologi care nu au putut explica incidenta crescuta a bolilor coronariene prin factorii de risc primari (fumat, hipertensiune, colesterol crescut) la persoanele pana in 50 de ani. Tipul A de personalitate a fost desemnat ca fiind primul cu un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare de American Heart Association, National Heart si de Blood Institute. Cei care apartin acestui tip de personalitate sunt primii pe lista bolilor cauzate de stres precum ulcerul, tensiunea arteriala si atacurile de cord.
Progresul societatii moderne ne cere tuturor sa fim competitivi si eficienti astfel ca riscul de a deveni obsedat de munca este foarte ridicat pentru fiecare dintre noi. Granita dintre normal si patologic, dintre atitudinea corecta fata de munca, ambitie, devotament si comportamentul obsesiv este foarte delicata iar trecerea in situatia extrema a persoanei “workaholice” poate fi deseori insesizabila.

Infarctul miocardic acut este caracteristic tipului de personalitate A, care desemneaza persoane suprasolicitate intelectual, supuse in permanenta stresului.
Artrita se considera ca apare cel mai probabil la persoane (cu tipul de personalitate C),  deprimate sau care isi reprima emotiile, perfectioniste si incapabile sa-si exprime furia. Studiile psihologice arata ca boala este clar asociata cu depresia, anxietatea, ostilitatea si introversiunea.
Astmul - multi astmatici afirma ca, adesea, crizele se produc in conditii de stres. Cercetarile au confirmat ca astmul este clar asociat cu anxietatea si ca bolnavii au de asemenea tendinta sa fie ostili si deprimati.

Cancerul. Personalitatea predispozanta. 

Eysenck (1988) arata ca cei care au murit de cancer au avut un scor mult mai mare pe scara rationalism/antisentimentalism decat cei fara cancer. Cei care au scor mare la rationalism/antisentimentalism se numesc personalitati predispuse la cancer”.
In cadrul relatiei dintre tipul de cancer si personalitate, Temoshok (1985) a propus un stil de coping, tipul C de personalitate.  Baltrush si altii (1988) percep acest stil in legatura cu o constanta dezvoltare a sistemului neuroendocrin  si imunitar.


Principalele caracateristici ale pacientilor cu tipul  C sunt:
- Foarte cooperanti/ dorinta execsiva de a-si respecta promisiunile
- Nesiguranta
- Rabdare excesiva
- Evitarea conflictelor
- Neexprimarea emotiilor negative
- Sentimente de inferioritate
- Adaptare sociala rapida
- Anxietate

Niciun comentariu: