marți, 20 ianuarie 2015

Regrete pe care oamenii le au pe patul de moarte

O asistenta care si-a dedicat intreaga viata ingrijirii muribunzilor a facut o lista cu cele mai comune regrete pe care le au oamenii inainte de a pleca de pe lumea aceasta.

1. Mi-as dori sa fi avut curajul sa-mi traiasc viata in functie de ce-mi doream eu, nu de ce isi doreau altii pentru mine. Acesta este regretul pe care cei mai multi oameni ii au inainte de a-si da duhul. Regretul ca nu au avut curajul sa lupte pentru ceea ce isi doreau.
2. Imi doresc sa nu fi muncit atat de mult. Pe patul de moarte oamenii regreta ca au ratat evenimente importante din viata lor petrecandu-si timpul muncind. Copilaria copiilor, sarbatorile petrecute in familie si concediile petrecute cu cei dragi se afla pe lista lucrurilor pe care le-au ratat din cauza job-ului.
3. Imi doresc sa fi avut curajul sa-mi exprim sentimentele – multi oameni isi suprima sentimentele pentru a evita certurile cu cei din jur. Si asa se nasc resentimentele si frustrarile, care te impiedica sa fii fericit.
4. Mi-ar fi placut sa pastrez legatura cu prietenii. Adesea muribunzii regreta ca nu au acordat sufiecienta atentie relatiilor de prietenie, care s-au pierdut in timp. Pentru ei e prea tarziu, pentru tine insa nu!
5. Imi doresc sa fi facut tot posibilul sa fiu fericit. Adesea ne punem in calea propriei fericirii, incarcandu-ne cu fel de fel de ganduri negative care nu fac altceva decat sa ne impiedice sa fim fericiti.


Evident ca studiul nu se vrea a fi unul stiintific, riguros, care sa respecte date statistice, studii facute pe un numar reprezentativ al unei populatii etc…Sa facem din cand in cand cate un bilant al vietilor noastre, sa stabilim o ordine a prioritatilor, Cum ar fi pentru noi daca ar trebui sa plecam azi? Care ar fi regretele noastre?

Niciun comentariu: