joi, 1 ianuarie 2015

Avem liber albitru si cand ne alegem profesia

Efectele provocate de stres in organism

Modificarile date de stres la nivel central

In ceea ce priveste sistemul nervos central nivelul crescut de  cortizol si adrenalina afecteaza procesul de invatare. Practic impiedica formarea memoriei pe termen lung, si de asemenea blocheaza accesul la informatiile deja memorate. Astfel se explica de ce in cazul unui atac de panica subiectul uita cum sa reactioneze si nu mai poate sa si aminteasca cu exactitate sirul evenimentelor petrecute.
Doua lucruri as vrea sa mentionez aici. Primul este leagat de modul cum tinerii din ziua de azi isi aleg profesiile. A alege o profesie doar pentru ca aduce bani este din start o mare eroare. Orice profesie necesita un proces de invatare si daca subiectul traieste o reactie agresiva fata de ceea ce invata (nu-i place) mecanismele fiziolofige il fac practic incapabil de a invata. Sau cum spunea scriitorul copilariei Ion Creanga” invatatura devine un cumplit mestesug de tampenie”.
Mai mult nivelul crescut de cortizol altereaza calitatea somnului, iar daca actioneaza o perioada indelungata asupra hipocampusului provoaca aparitia depresiei.
Al doilea lucru este legat de modul cum este de preferat sa gandim. O gandire negativa implica reactii de agresiune sau de frica si induce modificari reale la nivel fiziologic, un gand este responsabil de nivelul de adrenalina si cortizol din organismul uman (principali hormoni ai stresului). 

Niciun comentariu: