marți, 27 mai 2014

Fericirea...unde o cauti?

Fericirea se cultivă în interior, prin atitudinea corectă față de întâmplările, fericite sau nefericite, din exterior. Benjamin Franklin spunea că „Fericirea omenească nu se naşte atât din marile evenimente ale soartei, care se întâmpla rareori, cât din micile lucruri care se întâmplă în fiecare zi”.

luni, 26 mai 2014

Lupta din interiorul fiecărei persoane

Într-o seară, un bătrân indian îi explică nepotului sau ce luptă teribilă se dă în interiorul fiecărei persoane. Şi îi spunea aşa: 
 - Există în fiecare dintre noi doi lupi: 
Lupul Răului - el este furia, gelozia, invidia, tristeţea, regretele, aroganţa, stupiditatea, vinovăţia, inferioritatea, minciuna,orgoliul, superioritatea şi egocentrismul. 
Lupul Binelui - el este bucuria, pacea, iubirea, speranţa, liniştea, modestia, bunătatea, bunăvoinţă, generozitatea, adevărul şi compasiunea. 
După o clipă de gândire nepoţelul îl întreabă: 
 - Bunicule şi care lup câştigă? la care bătrânul îi răspunde simplu: 
 - Cel pe care îl hrăneşti!

Nu poți schimba trecutul, dar poți schimba viitorul

Valoarea ființei umane crește pe măsură ce iartă și iubește! Iertarea este un cadou. Dăruiește! Iubim fiecare om pentru că Dumnezeu îl iubește și îl iartă. Și ne este de ajuns ca să imităm bunătatea și frumosul divin. Iertarea este antibioticul pentru infecția sufletului, calea spre eliberare. 

Dumnezeu este acolo unde este lăsat să intre și odată cu El și harul, lumina, binecuvântarea. Iubirea și iertarea sunt un stil de viață. Nu poți schimba trecutul, dar poți schimba viitorul iertând, binecuvântând, dăruind. (Hrisostom Filipescu Puține lacrimi, multă bucurie, Iași, 2014)

duminică, 25 mai 2014

Cum obtinem o minte sănătoasă și puternică

Psihologii recomandă tot felul de lucruri pe care trebuie să le faci sau să le ai pentru a avea o minte sănătoasă și puternică, precum tenacitate, ambiție sau optimism, dar există și câteva lucruri pe care trebuie să le eviți în același scop. Persoanele care au o minte puternică, au obiceiuri sănătoase în ceea ce privește comportamentul și gestionarea emoțiilor, sentimentelor și gândurilor. Amy Morin, psihoterapeut și asistent social, a întocmit pentru Forbes o listă cu 13 lucruri pe care trebuie să le eviți, dacă dorești să fii puternic din punct de vedere mental. 
1. Nu pierde timpul plângându-ți de milă. Persoanele care au o minte puternică nu pierd timpul lamentându-se despre situațiile grele prin care trec. Acestea își asumă responsabilitatea pentru greșelile pe care le-au făcut și își însușesc ideea că, de cele mai multe ori, viața este nedreaptă, iar nereușitele nu sunt întotdeauna rezultatul propriilor acțiuni. Mai mult decât atât, ele învață din greșeli pentru a-și îmbunătăți comportamentul pe viitor. 
2. Nu permite nimănui să te facă să te simți inferior sau rău. Persoanele care au o minte puternică nu le permit celor din jurul lor să le facă să se simtă inferioare, pentru că ele știu că sunt singurele care își pot controla acțiunile și emoțiile, inclusiv reacțiile la comportamentul celorlalți. 
3. Nu te speria de schimbări. Persoanele care au o minte puternică nu se sperie de schimbări, ci le consideră o provocare. Lucrul de care acestea se tem este acela de a se plafona sau de a se complace într-o anumită situație, nicidecum de schimbare. 
4. Nu-ți consuma energia cu lucrurile pe care nu le poți controla. Persoanele care au o minte puternică, nu se plâng prea mult din cauza traficului, spre exemplu, sau din cauza altor persoane, deoarece ele înțeleg că acestea sunt lucruri pe care nu le pot controla. Singurul lucru pe care îl pot face este să-și controleze reacția și atitudinea în fața unei situații pe care nu o pot schimba sau controla. 
5. Nu te îngrijora încercând să-i agreezi pe cei din jurul tău. Persoanele care au o minte puternică se străduiesc să fie bune, blânde și să-i agreeze pe cei din jurul lor atunci când se poate și este cazul, dar nu se tem să vorbească sau să le spună ceva, cu tact, de teama că i-ar putea deranja sau supăra. 
6. Nu te teme de asumarea riscurilor calculate. Persoanele care au o minte puternică nu se tem să-şi asume riscurile calculate, dar nici nu se avântă în situații necalculate. Acestea cântăresc atât riscurile, cât și beneficiile, evaluând atât posibilele reușite, cât și nereușite, înainte de a trece la acțiune. 
7. Nu stărui asupra trecutului. Persoanele care au o minte puternică nu stăruie în evocarea frustrărilor, dezamăgirilor, nereușitelor sau timpurilor bune din trecut. Ele și-l asumă, îl recunosc și învață din el, dar își investesc energia în a crea un prezent și un viitor cât se poate de bun. 
8. Nu repeta aceleași acțiuni, așteptând un rezultat diferit. Persoanele care au o minte puternică nu repetă aceleași greșeli așteptând un rezultat diferit. Acestea își asumă responsabilitatea pentru greșelile trecutului și învață din ele, reflectând asupra lor în mod sănătos, corect și productiv. 
9. Nu invidia succesul altora. Persoanele care au o minte puternică nu invidiează succesul altora, ci chiar se bucură pentru ei. Cu toate acestea, ei pot lua aminte la ceea ce au făcut acele persoane pentru a obține o reușită pentru a aplica lucrurile învățate în propria viață. 
1o. Nu renunța chiar dacă ai avut un eșec. Persoanele care au o minte puternică nu renunță nici măcar în urma unui eșec. Pentru ele, eșecul este o ocazie pentru a avansa, pentru a face îmbunătățiri. Aceste persoane sunt conștiente de faptul că vor cădea de multe ori, dar, de asemenea, sunt conștiente de faptul că se vor ridica tot de atâtea ori, dacă sunt dispuse să învețe din greșeli și nereușite. 
11. Nu te teme de singurătate. Persoanele care au o minte puternică nu se sperie de momentele de singurătate. Ele le folosesc pentru a cugeta, pentru a face planuri și pentru a fi productivi. Cel mai important lucru este că ei nu depind de alții pentru a se simți bine și pentru a fi fericiți; ei pot fi fericiți și în prezența altora, dar și singuri. 
12. Nu te gândi că lumea îți datorează totul. Persoanele care au o minte puternică nu trăiesc cu ideea că lumea le datorează totul, ci sunt dispuși să lucreze și să-și atingă scopul pe baza propriilor merite. 13. Nu aștepta rezultate imediate. Persoanele care au o minte puternică nu așteaptă rezultate imediate. Ele știu că de multe ori este nevoie de timp și perseverență până se ajunge la rezultatul dorit și își folosesc capacitățile și energia pentru a face tot posibililul să-și ajungă țelul.

Încrederea, talentul şi educaţia sunt elemente necesare reuşitei

Vârsta de 30 de ani e un prag al maturității acceptat la nivel social. Dacă până la 30 de ani suntem destul de tineri şi credem că ne putem permite să greşim nejustificat sau să ne comportăm într-un mod necorespunzător, pragul psihologic de 30 de ani e un moment pe care îl putem stabili pentru a evalua lucrurile pe care le-am învățat. Susie Moore, life coach a întocmit pentru Huffington Post o listă cu câteva lucruri pe care ar trebui să le știm deja în jurul vârstei de 30 de ani. 
1. Prezentul contează mai mult decât trecutul. Nu contează atât de mult ce ai făcut, ce ai fost sau de unde vii; cel mai mult important lucru este ceea ce faci în prezent şi încotro te îndrepţi. Dacă eşti dezamăgit de trecutul tău, atunci este momentul să laşi în urmă frustrarea şi să faci un pas înainte, lucru care te va clădi şi te va face mai fericit. 
2. Obiectivele trebuie luate în serios. Sigur ai un vis al tău. Sau mai multe. Și poate ai sărit peste mai mulți pași, crezând că finalul este tot același și că vei realiza ce ți-ai propus. Asta e, de fapt, greșeala mai multor tineri care constată că viața lor nu e așa cum și-o doresc. Adevărul e că viața se construiește zilnic, prin pași mici spre atingerea obiectivelor. 
3. Cele mai bune investiţii sunt oamenii. E ușor să zici asta, mai greu e să o internalizezi. Dacă suntem sinceri cu noi, ne dăm seama că, prinși de toate sarcinile pe care le avem de îndeplinit, în majoritatea timpului îi neglijăm pe cei din jurul nostru. Să te separi de tendința generală nu e deloc ușor. A arăta că cele mai bune investiții sunt oamenii necesită efort conștient și implicare. 
4. Amabilitatea, bunătatea sunt cele mai bune accesorii. La vârste fragede, oamenii sunt tentaţi să admire şi să preţuiască ceea ce se vede, felul în care se îmbracă sau vorbește cineva. Odată cu înaintarea în vârstă însă, ar trebui să ne dăm seama că lucrurile cu adevărat importante vin din interior, iar unele dintre cele mai bune lucruri care ne înfrumuseţează sunt amabilitatea şi bunătatea. 5. Perfecţiunea nu este totul. Tragedia unui eșec devine mult mai estompată cu vârsta, pentru că realizăm cât de multe lucruri învățăm chiar atunci când greșim. Ne dăm seama că un lucru imperfect nu înseamnă neapărat nefolositor și că renunțarea e mai rea decât imperfecțiunea. 
6. Fericirea nu depinde de factori externi. Dacă fericirea omului ar depinde doar de cei din jurul lui sau de factori externi, în mod probabil, nu ar fi aproape niciodată fericit. Fericirea se cultivă în interior, prin atitudinea corectă față de întâmplările, fericite sau nefericite, din exterior. Benjamin Franklin spunea că „Fericirea omenească nu se naşte atât din marile evenimente ale soartei, care se întâmpla rareori, cât din micile lucruri care se întâmplă în fiecare zi”. 
7. Încrederea în talentele pe care le ai este esenţială. De multe ori, ingredientul principal pentru a avea succes este încrederea; încrederea în ceea ce poţi şi în ceea ce ştii, oricât de mici ar fi acestea. Încrederea, împreună cu talentul şi educaţia pe care ai primit-o sunt elemente necesare reuşitei şi atingerii ţelurilor pe care le ai. 
8. Devii ceea ce citești. Odată cu vârsta, alegerile în ceea ce privește cititul ar trebui să fie mult mai înțelepte. Toate acele cărți de duzină, de beletristica ieftină, ar trebui să dispară și să fie înlocuite cu biografii sau cărți de specialitate. 
9. Deciziile alimentare au efecte pe termen lung. La 30 de ani, deja efectele deciziilor alimentare pe care le-ai luat îți vor arăta dacă au fost corecte sau nu. Dacă organismul nu ți-a arătat până atunci că mâncatul haotic sau lipsa somnului și a exercițiului fizic au vreun efect, fii sigur că în anii următori o va face din plin. Așa că deciziile corecte de azi îți pot garanta sănătatea de mâine. 
1o. Generozitatea e esența vieții. De multe ori, singurele lucruri cu care rămâi sunt cele pe care le-ai oferit. Esența generozității nu sunt totuși lucrurile, ci atitudinea pe care o construiești față de ceilalți. Este, în fond, o imagine de ansmblu asupra vieții și asupra locului tău în lume. Treptat, înveți că viața ta nu e centrul lumii și că poți pune nevoile altora mai presus de ale tale. Și asta implică o mare doză de maturitate.

Cum eliminam starea de stres şi tensiune

Uneori suntem singurii vinovaţi pentru starea de stres şi tensiune în care ne aflăm. De vină este setarea mentală, acele gânduri care nu ne dau pace şi care au puterea de a ne „trage în jos" şi de a ne împiedica să fim fericiţi. Pe lângă evenimentele nefericite pe care nu le putem controla întotdeauna, în unele momente contribuim chiar noi înşine la alimentarea stării proprii de tensiune, prin limitările mentale pe care le gândim şi care ne împiedică să facem acei paşi spre fericire. Mai mult, ne pot distruge tot ceea ce am clădit până în momentul de faţă: carieră, prieteni, familie… 
Paula Davis-Laack, scriitoare internaţională şi expert pe probleme de rezistenţă şi stres, a identificat 10 astfel de setări mentale care, dacă ne acaparează obsesiv mintea, ne pot întuneca gândurile. Le-a publicat într-un articol pentru Huffington Post, pe scurt: 
1. Ce vor crede oamenii despre mine? 
2. Trebuie să fiu un bun ________ (fiecare poate completa în funcţie de propriile gânduri, că este vorba de o soţie bună, un fiu bun, un avocat bun etc.) 
3. Trebuie să obţin mai mult. 
4. Trebuie să fiu perfect. 
5. Nu sunt suficient de bun/deştept/bogat… 
6. Pot să o fac şi singur. 
7. O să mă prefac că totul e bine. 
8. Mă voi concentra asupra mea mai târziu, trebuie să îi pun pe ceilalţi pe primul loc. 
9. Dacă nu fac ce vor, nu mă vor plăcea. 
1o.Nu trebuie să par slab. 

Aşa cum subliniază Davis-Laack, toate aceste setări mentale reuşeşsc să ne micşoreze motivaţia şi să ne determine să nu ne asumăm acele riscuri sau să ne facem planuri pentru a ajunge unde ne dorim şi pentru a fi fericiţi. Pentru a ne înţelege pe noi înşine şi propriile noastre gânduri este nevoie de efort, iar procesul nu este unul instantaneu. Cu toate acestea, în momentul în care reuşeşti să îţi dai seama de propriile greşeli născute pe fondul setării mentale, care alimentează acea stare de nefericire cu care te confrunţi, atunci poţi începe să pui în practică o strategie care te va ajuta să îţi învingi propriile neajunsuri şi să faci o schimbare. Poţi încerca metoda propusă de Davis-Laack: în momentele în care te confrunţi cu stresul, încearcă să îi identifici sursa. Scrie pe o bucată de hârtie tot ce descoperi şi notează-ţi emoţiile cu care te confrunţi. Toate aceste date te vor ajuta să priveşti în ansamblu întregul episod, să devii conştient de propriile setări mentale şi chiar să distrugi legăturile care te limitează şi nu îţi dau voie să fii fericit.

Cum ne comportam cand suntem furiosi

Uneori emoţiile negative pe care le trăim ne pot întuneca gândirea, împingându-ne să reacţionăm agresiv. Ne lăsăm luați de val şi astfel putem ajunge chiar să îi rănim prin cuvinte dure sau, mai rău, prin comportamente violente, pe cei de lângă noi. 
Pentru a putea stăpâni aceste trăiri interioare negative, este nevoie ca fiecare dintre noi să preia controlul asupra propriei persoane şi asupra gândurilor şi credinţelor tale. 
Oricât de puternice ar fi emoţiile pe care le experimentezi atunci când eşti furios, încearcă să reflectezi puţin asupra situaţiei, înainte ca această stare copleşitoare să îşi întunece complet gândurile. Concentrează-te asupra motivului pentru care ai devenit mânios: fie că este vorba de o persoană, un lucru, o situaţie, un eveniment. Apoi scrie pe o bucată de hârtie, cât mai detaliat, motivul care stă la baza acestei stări nervoase prin care treci, sentimentele şi stările interioare provocate de respectiva situaţie. Aceasta este o metodă care te va ajuta să te vindeci fizic mult mai repede şi să ai un somn mult mai odihnitor. Te poate ajuta să descoperi şi să conştientizezi mai multe cauze ale stări de tensiune prin care treci şi care te fac mai nervos. Astfel îţi va fi mult mai uşor să iei acele decizii şi să faci anumite acţiuni care să te elibereze din „ghearele" mâniei. Chiar dacă ţi se pare poate imposibil să te relaxezi atunci când eşti mânios, poţi încerca să aplici câteva tehnici simple care te vor învăţa cum să poţi să te calmezi în momentele în care simţi că te pierzi cu firea. Exerciţiile zilnice de respiraţie adâncă, din diafragmă, exerciţiile fizice uşoare de relaxare, puterea imaginaţiei (pentru a te „retrage" pentru câteva momente într-un spaţiu relaxant care îţi redă starea de bine) sau repetarea unor sintagme pentru auto-liniştire, precum „relaxează-te", „ia-o încet", sunt doar câteva metode propuse în acest sens de Asociaţia Americană de Psihologie (APA). De cele mai multe ori, atunci când suntem furioşi, tindem să facem presupuneri negative, să privim întreaga situaţie dintr-un unghi defavorabil, să nu mai luăm în calcul părţile bune şi chiar să îi rănim pe cei din jur prin cuvinte jignitoare şi afirmaţii răutăcioase. De aceea, în momentele tensionate, când simţim că furia a pus stăpânire pe noi, este nevoie să ne oprim pentru un moment şi să ne schimbăm modul în care gândim, adaugă APA. Poate situaţia prin care treci este una dramatică, dar pentru a nu fi copleşit de o stare de mânie, adu-ţi aminte că aceasta nu reprezintă un capăt de drum, iar printr-un comportament agresiv nu vei rezolva situaţia, ci doar o vei înrăutăţi. 
Mânia are puterea de a ne determina să devenim iraţionali, în schimb, judecata la rece poate învinge furia. 
Gândeşte înainte de a vorbi! Este un sfat preţios care poate fi aplicat în orice situaţie a vieţii, cu precădere în situaţiile în care suntem nervoşi peste măsură, pentru că în astfel de momente avem tendinţa de a-i ataca dur pe ceilalţi prin cuvintele pe care le rostim, lucru care poate degenera foarte uşor într-un „câmp de bătălie". 
Gândeşte foarte bine răspunsul pe care urmează să-l dai, astfel încât acesta să contribuie la stabilirea unei comunicări constructive, dar învaţă să îi asculţi şi pe ceilalţi, să ai răbdare faţă de aceştia şi înţelegere. 
 Poate nu îţi stă gândul la glume atunci când eşti furios, dar umorul poate fi o metodă de relaxare a atmosferei şi de domolire a stării de mânie. Te va ajuta să nu mai priveşti lucrurile atât de serios, să te eliberezi de acea stare de tensiune apăsătoare şi copleşitoare. Atenţie, însă, atunci când foloseşti umorul în momentele de furie, evită să râzi de problemele cu care te confrunţi sau să recurgi la sarcasm, care este tot o formă a mâniei, notează APA. 
Nu în ultimul rând, atunci când simţi că pur şi simplu furia din interior este mai puternică decât puterea ta de a o domoli, cere ajutorul Divinităţii pentru a te călăuzi spre calea cea dreaptă, pentru a te ajuta să te eliberezi de gândurile negative care îţi întunecă mintea şi pentru a-ţi reda forţa de a trece peste incident şi pentru a ierta. 
Uneori, studiul Sfintei Scripturi te poate ajuta să te relaxezi şi poate chiar să găseşti inspiraţia necesară pentru a depăşi momentul de furie.

Cum ne recuperam sanatatea psihica si fizică

Cum ne vindecăm rănile interioare?
Emoţiile negative pe care le experimentăm, de la tristeţe şi stres, până la furie, au puterea de a ne provoca răni interioare ce ne pun în pericol sănătatea psihică. Însă efectele durerilor sufleteşti se răsfrâng chiar şi asupra sănătăţii noastre fizice, făcându-ne mult mai vulnerabili în faţa bolilor. De aceea, tratarea rănilor interioare devine o chestiune vitală pentru fiecare dintre noi. În calitate de medic, dar şi de pacient, dr. Julie Silver, autoarea cărţii Te poţi vindeca singur, subliniază, într-un articol pentru Woman's Day, importanţa legăturii dintre corp şi minte în procesul de vindecare. Ea mărturiseşte că după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân, a început să acorde o atenţie mult mai mare atât sănătăţii sale fizice, cât şi celei psihice, pentru a se putea vindeca şi astfel a descoperit câteva metode care au ajutat-o în procesul de recuperare. În primul rând, învaţă să îţi asculţi corpul, suţine dr. Silver. Astfel vei deveni mult mai conştient de acele lucruri la care organismul tău reacţionează negativ sau pozitiv şi asta te va ajuta să iei deciziile care îţi protejează sănătatea. Dr. Silver recomandă să păstrezi un jurnal în care să notezi activităţile pe care le întreprinzi – de la cititul unei cărţi şi până la treburile casnice. De asemenea, notează în dreptul lor stările interioare experimentate în timpul acestor activităţi şi acordă o notă de la 1 la 10 disconfortului şi oboselii provocate de acestea (1 reprezentând o stare deloc obosită sau dureroasă, iar 10 însemnând experimentarea unei stări de slăbiciune puternică). După două zile, analizează datele trecute în jurnal, observă care au fost lucrurile care te-au făcut să te simţi mai bine şi care au fost cele care ţi-au înrăutăţit starea, apoi decide care sunt schimbările pe care trebuie să le faci în viaţa ta. Acceptă faptul că există momente în care nu îţi poţi controla emoţiile. Nu poţi evita întotdeauna momentele de stres ori tristeţe care apar, dar asta nu înseamnă că prezenţa acestor stări trebuie să devină un motiv în plus care să genereze tensiune, cu atât mai mult cu cât ştii că astfel de episoade îţi pun în pericol sănătatea. În schimb, alege să te relaxezi cu ajutorul unor activităţi plăcute, ca de exemplu cititul unei cărţi, conversaţia cu un prieten, o plimbare. Poţi, de asemenea, să recurgi la puterea imaginaţiei, rememorând mental câteva momente dragi pe care le-ai trăit. Fă-ţi o listă de obiective zilnice, benefice pentru sănătatea ta şi realizabile. Fiecare sarcină îndeplinită îţi aduce o mare satisfacţie şi are un efect pozitiv asupra psihicului tău. De aceea, notează în fiecare zi trei lucruri pe care vrei să le îndeplineşti şi care te pot ajuta să te recuperezi, fie că este vorba de alocarea unei jumătăţi de oră pentru mişcare, culcatul mai devreme, adoptarea unui stil alimentar mai sănătos. Bifează apoi fiecare sarcină notată şi realizată, iar la sfârşitul săptămânii evaluează câte dintre acestea ai reuşit să efectuezi. Rezultatul acestui exerciţiu te va motiva, îţi va reda o gândire pozitivă şi îţi va oferi puterea de a merge mai departe, urmând acest program. Hrăneşte-ţi creierul cu mesaje pozitive. În situaţii încărcate de trăiri negative, ultimul lucru de care creierul tău are nevoie este mai mult stres. De aceea, înlătură orice sursă care îţi poate crea o stare inconfortabilă, de la ziare, televizor sau internet şi până la persoanele care îţi provoacă trăiri negative. În schimb, caută surse care transmit mesaje pozitive. De asemenea, punctează dr. Silver, exerciţiile fizice zilnice sunt extrem de benefice în vindecarea fizică şi psihică. De exemplu, sportul ajută la întărirea sistemului imunitar, dar în acelaşi timp, activitatea fizică te va face să te simţi excelent, datorită creşterii secreţiei de endorfine (moleculele fericirii). Exerciţiile fizice micşorează şi nivelul de stres şi depresie şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. Nu în ultimul rând, puterea rugăciunii a dovedit că poate ajuta în recuperarea fizică si psihica.

Dezvoltare personala. Cum sa crestem.

Fiecare zi poate însemna un nou început, o nouă şansă de a îndrepta lucrurile pe care le-am greşit în trecut şi de a o lua de la capăt. Dar pentru a ne bucura de şansa oferită de fiecare nouă zi, trebuie să începem să lucrăm zilnic cu noi înşine şi să integrăm în viaţa noastră câteva principii esenţiale. 
1. Trăieşte prezentul. De multe ori avem tendinţa de a ne agăţa de lucrurile din trecut, ori de a ne concentra prea mult pe lucrurile care vor urma. Iar în acest timp, prezentul trece pe lângă noi fără să ne dăm seama. Aşa cum subliniază Marc Chernoff, fiecare dintre noi trebuie să trăiască şi să aprecieze viaţa în timp ce aceasta se întâmplă, să fim prezenţi în ea „aici şi acum”. Sensul acestui exercițiu nu este de a da frâu oricăror dorințe, ci de a aprecia ceea ce ni s-a dat deja și de care încă ne putem bucura. 
2. Învaţă să apreciezi frumuseţea lucrurilor mărunte care îţi aduc bucurie în viaţă. Adesea suntem atât de preocupaţi să „dăm lovitura”, încât uităm să ne bucurăm de acele mici momente ale vieţii care ne aduc bucurie în suflet. Promovarea mult visată la serviciu, mărirea salariului, nunta, întemeierea familiei sunt câteva obiective importante la care aspirăm şi care ne-ar putea face mai fericiţi. Dar în timp ce alergăm după acestea, uităm să ne îndreptăm privirea către acele lucruri mărunte care au puterea de a ne pune un zâmbet pe chip şi de a ne aduce un strop de bucurie în fiecare zi, ca de exemplu o plimbare alături de cel mai bun prieten sau o îmbrăţişare plină de căldură. 
3. Apreciază mai mult lecţiile pe care propriile greşeli ţi le dau. „Dacă nu cazi din când în când, înseamnă că nu încerci suficient de mult şi nu înveţi”, susţine Marc Chernoff. Într-adevăr, frica de eşec ne determină să evităm să ne asumăm riscuri, să acceptăm noi provocări sau să acordăm o nouă şansă unui lucru la care am dat greş. Dar greşelile au rolul lor, de a ne învăţa anumite lecţii valoroase pe care altfel poate nu am fi reuşit să le cunoaştem şi chiar să descoperim noi oportunităţi. Un eşec nu trebuie privit ca un capăt de drum, ci ca pe o experienţă care te va ajuta pe viitor. Află câteva lucruri esenţiale pe care le poţi face în momentele în care dai greş. 
4. Încearcă să construieşti cu fiecare zi o variantă tot mai bună a ta. Nu lăsa să treacă o zi fără să auto-depăşeşti varianta de ieri a propriei persoane. Învaţă ceva nou şi stabileşte noi recorduri în ceea ce te priveşte. Lasă-te inspirat de cei din jurul tău, dar evită să concurezi cu ei. Concentrează-te asupra abilităţilor şi competenţelor tale personale şi profesionale pe care vrei să le îmbunătăţeşti. Dacă reuşeşti să adaugi cel puţin 1% propriilor aptitudini, după un an vei fi de cel puţin trei ori mai bun decât eşti astăzi! 
5. Concentrează-te asupra lucrurilor asupra cărora poţi deţine controlul. Anumite situaţii sunt pur şi simplu imprevizibile, iar în încercarea de a le controla, nu reuşeşti decât să acumulezi frustrări, stres şi suferinţă. Acceptă că nu toate lucrurile pot fi schimbate şi că unele dintre acestea nu depind de tine. În schimb, canalizează-ţi energia, timpul şi talentul asupra lucrurilor pe care le poţi controla şi acţionează din timp. Este o modalitate simplă ce te ajută să mergi mai departe şi să te dezvolţi. 6. Observă în fiecare zi cât de binecuvântat eşti. În dorinţa de a strânge, a acumula, a cuceri, uităm să ne oprim pentru a observa tot ce am reuşit să clădim până în prezent. Avem senzaţia că nu am reuşit nimic din ceea ce ne-am propus şi din ceea ce ne dorim, aşa că nu ne oprim din cursa nebunească spre îndeplinirea obiectivelor. Dar dacă iei o scurtă pauză şi priveşti în jur, vei observa cât de multe lucruri ai şi că eşti mai „bogat” şi mai binecuvântat decât credeai. 
Dacă te gândeşti zilnic la binecuvântările pe care le ai în viaţa ta vei reuşi să vezi şi partea plină a paharului şi te va încărca cu energie pozitivă necesară pentru a-ţi da un plus de optimism şi o stare de bine extrem de benefică atât pentru sănătatea ta psihică, cât şi pentru cea fizică.

sâmbătă, 24 mai 2014

Învaţă să fii fericit

1. Acceptarea este de fapt un mod de a trăi în prezent, fără a te raporta la trecut sau la viitor, subliniază How Stuff Works. Iartă-i pe cei care ţi-au greşit! Toate sentimentele negative pe care le acumulezi şi pe care le păstrezi în interior atunci când ceilalţi te-au dezamăgit te împiedică să te bucuri cu adevărat de existenţa ta şi îţi pericliteaza chiar şi sănătatea. Iertarea pare simplă „în teorie”, dar este mult mai dificilă „în practică”, însă există strategii care te pot ajuta să găseşti o cale de împăcare. În plus, ai o mulţime de motive să îl ierţi pe cel care ţi-a greşit. 
2. De asemenea, iartă-ţi propriile greşeli. Poate încă te mai învinovăţeşti pentru oportunitatea pe care ai lăsat-o să îţi alunece printre degete, pentru cuvintele aprige pe care le-ai spus unui apropiat sau pentru un lucru rău pe care l-ai făcut. Însă aşa cum ai învăţat să îi ierţi pe cei care ţi-au greşit, învaţă să te ierţi şi pe tine însuţi.
3.  Un alt pas important este legat de fixarea unor obiective fezabile. Stabilirea unor ţeluri este extrem de importantă pentru dobândirea bunăstării personale, însă atunci când acestea sunt imposibil de realizat, nu faci altceva decât să îţi alimentezi sentimente negative şi te vor determina să te simţi dezamăgit de tine însuţi. 
O metodă eficientă pentru a-ţi fixa obiectivele este tehnica SMART, prin care poţi evalua dacă ţelurile tale sunt specific şi concret formulate, măsurabile, accesibile sau tangibile, realiste şi cât timp îţi consumă realizarea acestora. 
4. Păstrează-ţi integritatea, este sfatul Tarei Springet, psihoterapeut şi autoarea mai multor cărţi de self-help, într-un articol pentru Beliefnet. Cinstea, corectitudinea, onestitatea şi buna credinţă te ajută la construirea bunăstării interioare şi au puterea de a te face să devii mult mai fericit în propria-ţi piele. 
5. Nu-ţi pierde speranţa! Oricât de dificile ar fi momentele prin care treci şi oricât de mult acestea îţi întunecă judecata, te frustrează şi te fac să te simţi dezamăgit de propria-ţi persoană, adu-ţi aminte că la capătul fiecărui tunel se află o luminiţă. Speranţa este un dar preţios pe care nu ar trebui să îl ignori, iar păstrarea unei atitudini pozitive asupra lucrurilor te va ajuta să vezi şi „partea plină a paharului“. 
6. Relaxarea. Nu în ultimul rând, alocă-ţi timp pentru toate activităţile plăcute pe care îţi doreşti să le faci. O carte bună, un film interesant, o plimbare prin parc sau orice altă îndeletnicire pe care o adori îţi poate lua gândurile de la problemele care te apasă, dar te ajută să consolidezi bunăstarea interioară.

Pacea interioară

1. Fii atent la gândurile tale zilnice. De obicei repetitive, acestea ne creionează atitudinea sau starea, fără să ne dăm seama. Începe să fii conştient de ceea ce îţi spui permanent, de nemulţumirile pe care le ai, de criticile pe care le faci şi încearcă să le înlocuieşti cu gânduri pozitive. 
2. Notarea aspectelor pozitive din viaţa noastră, concentrarea pe acelea şi deconectarea de la cele stresante ne permite să ne bucurăm de linişte, de un sentiment de împăcare, de o cunoaştere mai bună a ceea ce este benefic pentru viaţa noastră. Cei credincioşi pot însoţi aceste momente de o rugăciune sau de meditaţie. 
3. Chiar şi în cazul în care programul este foarte încărcat, este bine să realizăm o listă de priorităţi. Împărţirea responsabilităţilor zilnice în sarcini mai mici şi împărţirea lor în părţi mai uşor de îndeplinit ne ajută să simţim satisfacţie şi mulţumire după fiecare victorie, mai mică sau mai mare. 
4. Mediul în care trăim are o importanţă covârşitoare asupra stării noastre. O casă dezordonată sau, mai rău, murdară, poate să ne deprime şi să ne împiedice să ne relaxăm. De aceea, O’Leary ne sfătuieşte să facem o curăţenie temeinică în casă şi să ne organizăm cât mai bine totul. 
5. De asemenea, trebuie să ţinem cont şi de curăţenia corpului nostru, pentru a ne păstra vitalitatea şi bucuria de a trăi. Studiile au arătat că exerciţiile fizice cresc nivelul de serotonină, care este hormonul fericirii. Totodată, alegerea unor legume şi fructe în culori vii ne creşte pofta de mâncare şi ne ajută să fim mai echilibraţi. 
6. Deconectarea de la orice aparate electronice. Nici televizorul, nici telefonul nu trebuie să devină asemenea unor prelungiri ale corpului nostru şi nici nu trebuie să fie conectaţi toată ziua sau săptămâna la treburile noastre. O zi liberă, de odihnă şi deconectare, pentru a petrece mai mult timp relaxaţi şi în compania familiei, este de ajutor în acest sens. 
7. Cu toate că poate părea ciudat, uneori respirăm prea superficial şi aceasta din cauza stresului. În momentele de stres, putem constata că respirăm sacadat, scurt, superficial, fenomen care accentuează starea de stres. În schimb, în momentele de calm, respiraţia este mai profundă şi mai lentă. Este bine ca măcar în cinci ocazii pe zi să ne punem timp deoparte pentru a respira profund şi a ne linişti. 8. Somnul trebuie să devină o prioritate. După o noapte în care somnul a fost insuficient, fiecare dintre noi simte că nu poate lucra la capacitatea optimă, deoarece somnul are influenţă asupra stării de bine. 9. O sursă de pace şi linişte ne-o oferă şi oamenii cu o atitudine pozitivă din jur. Înconjoară-te cu persoane care te încurajează, care te motivează, care te ajută să fii echilibrat şi să trăieşti în pace cu tine şi cu cei din jur. 
1O. În ultimul rând, nu trebuie să evităm să ne ocupăm de lucruri care ne fac plăcere. Trece în revistă activităţile care te fac bucuros, motivate, inspirat să acţionezi şi încearcă să le încorporezi cât mai frecvent în programul tău săptămânal.

vineri, 23 mai 2014

Azi am retrait minunea de a fi copil...

1. Copilaria e cadoul pe care ni-l da viata. - Horatiu Malaele 
2. Copiii gasesc totul in nimic, oamenii gasesc nimic in tot. - Giacomo Leopardi 
3. Copilaria dureaza toata viata. Ea se intoarce mereu pentru a insufleti sectiuni mari ale vietii de adult. Poetii ne vor ajuta sa gasim copilaria vie din noi, aceasta lume permanenta, durabila, de neclintit. - Gaston Bachelard 
4. Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai. - Henry Ward Beecher 
5. Copilaria e o stare fara varsta, ea tine de infinit, este singura felie care topeste intregul univers inconjurator, varsta in care nu spaimele de moarte il macina pe om, ci spaimele de care se infioara si gazele, parte si ele din acest intreg fabulos numit natura. Copilaria este seismograful care anunta cutremurele intime de mai tarziu; in functie de ea, omul se comporta intr-un anumit fel cand e matur, si nu altfel. - Petre Salcudeanu
6. Copilaria e taina dezvaluirii viitorului. - Grigore Vieru 
7. Copilaria este inima tuturor varstelor. - Lucian Blaga 
8. Copilaria este locul unde Dumnezeu poate fi substituit c-un simplu suras. - Costel Zagan 
9. Copilaria este o boala de care scapi pe masura ce cresti. - William Golding 
10. Copilaria este o lume aparte; pentru noi o lume ciudata, fantastica, ireala, pentru cei ce fac parte din ea dimpotriva, una reala si plina de armonie. - Eugen Herovanu
11. Copilaria este o lume de miracole si de uimire a creatiei scaldate in lumina, iesind din intuneric, nespus de noua si proaspata si uluitoare. - Ionescu 
12. Copilaria este partea tangibila din Paradis. - Claudiu Ovidiu Tofeni 
13. Copilaria este primavara tineretii. - Alexandru Gh. Radu 
14. Copilaria este suvoiul de apa care izvoraste limpede si curat din adancurile fiintei si la care omenirea alearga fara incetare sa-si potoleasca setea idealurilor sale de dragoste, de bunatate, de frumusete, de perfectiune. - Francesco Orestano 
15. Copilaria nu este de la nastere pana la o anumita varsta, iar la o anumita varsta copilul a crescut si ia toate lucrurile copilaresti si le pune la o parte. Copilaria este regatul unde nu moare nimeni. - Stephanie Meyer
16. Copilaria nu este numai copilaria pe care am trait-o intr-adevar dar si totalitatea impresiilor despre ea care s-au format in adolescenta si la maturitate. De aceea, copilaria pare lunga. Probabil fiecare perioada a vietii este multiplicata datorita reflectiilor despre ea in perioada urmatoare. - Cesare Pavese 
17. Copilaria. O imensa nevoie de mirare. - Victor Hugo 
18. Copilaria. Singurul paradis pierdut. - Valeriu Butulescu 
19. Copilaria ... mai intotdeauna ea trezeste in sufletul omului un sentiment de melancolie: lumea tihnei in care viseaza gingas si cu sfiala mugurul omenesc ce abia se deschide la viata. Varsta de aur?? Nu, varsta neputintei si a sensibilitatii aproape bolnave. - Ivan Bunin
20. Copilului poti sa-i spui tot, tot; intotdeauna m-a uimit cat de putin cei mari, tatii si chiar mamele, isi cunosc copiii. Copiilor nu trebuie sa le ascunzi nimic sub pretextul ca sunt inca mici si e prea devreme pentru ei sa stie ceva. Ce idee trista si nefericita! Si ce bine isi dau seama copiii ca parintii lor ii cred prea mici si prea nestiutori, cand ei, in realitate, inteleg totul. Adultul nu stie ca, pana si in chestiunea cea mai dificila, copilul ii poate da un sfat util. - F. M. Dostoievski
21. Cu cat imbatranesc, cu atat simt mai profund ca putinele bucurii ale copilariei sunt cele mai bune pe care ti le poate da viata. - Ellen Glasgow 
22. Daca a existat vreodata pe pamant un despotism suprem si fara rezerve, acesta este despotismul unui copil de geniu asupra sufletelor mai putin energice ale tovarasilor sai de joaca. - Edgar Allan Poe 
23. Daca pastrezi copilaria mereu cu tine, nu vei imbatrani niciodata! - Tom Stoppard 
24. Dar copilaria prelungita nu poate ramane un taram al zanelor si al povestilor ci devine un infern. - Louise A. Bogan 
25. De unde sunt eu? Sunt din copilaria mea. Sunt din copilaria mea ca dintr-o tara. - Antoine de Saint-Exupery
26. Exista intotdeauna in copilaria noastra un moment cand usa se deschide si lasa sa intre viitorul! - Deepak Chopra 
27. Sunt convins ca, exceptand cateva cazuri extraordinare, o forma sau alta de copilarie nefericita este esentiala pentru formarea unor talente exceptionale. - Thornton Wilder 
28. Lumea aceasta a amintirilor din copilarie, a vorbelor si a jocurilor pe care le nascoceam, mi se va parea mereu dureros de mai adevarata decat cealalta lume. - Antoine de Saint-Exupery 
29. Maturizarea omului inseamna sa-si recastige seriozitatea pe care a avut-o la joaca, atunci cand a fost copil. - Friedrich Nietzsche 
30. Nu este niciodata prea tarziu pentru a avea o copilarie fericita! - Tom Robbins
31. Obiectele din casa copilariei se prefac cu timpul, in icoane. - Paul Louis Lampert 
32. Orice om care a reusit sa supravietuiasca copilariei sale, are suficienta informatie despre viata pentru tot restul zilelor sale. - Flannery O’Connor 
33. Cei mai multi oameni nu se maturizeaza, ci doar cresc. - Leo Rosten 
34. Secretul geniului este transferul spiritului copilariei in maturitate. - Thomas Henry Huxley 
35. Si trece trenul copilariei si nu se opreste decat la vamile cerului. - Ionut Caragea
36. In copilarie doresti totul, in tinerete si la maturitate ceva anume, la batranete nimic. - Lev Nicolai Tolstoi 
37. Un copil devine adult atunci cand isi da seama ca are dreptul sa si greseasca si ca nu trebuie sa aiba intotdeauna dreptate. - Thomas Szasz 
38. Un copil poate sa invete oricand un adult trei lucruri: cum sa fie multumit fara motiv, cum sa nu stai locului niciodata si cum sa ceara cu insistenta ceea ce isi doreste. - Paulo Coelho 
39. Cand nu mai esti copil, ai murit de mult. - Constantin Brancusi 
40. Puritatea copilariei – orice rau e limpede la izvoare. - Valeriu Butulescu

joi, 22 mai 2014

Controlul si Autocontrolul Emotiilor

Autocontrolul…pentru unii inseamna libertate, altii il vad ca pe un proces bine structurat si programat iar in dictionar scrie cam asa: “Control asupra calităților și faptelor proprii” ...dar cum facem cand vine vorba de Controlul si Autocontrolul Emotiilor?
“Eu am o stare foarte proasta si n-am ce-i face, nu pot sa ies de aici!!!” …ti-ai spus ori simtit asta? sau poate ai auzit in jurul tau spunandu-se? Emotiile ne dau starea de spirit iar acestea sunt interconectate cu gandurile noastre, felul in care respiram si postura. 

Hai sa vedem cum se intampla de fapt asta… Cum sunt postura, respiratia si gandurile noastre atunci cand suntem tristi? …dar atunci cand suntem entuziasti sau fericiti? 
Atunci cand suntem tristi, abatuti, postura este una inchisa, “te faci mic”, respiratia e grea, poate chiar apasatoare si de multe ori in astfel de situatii e greu sa ne gandim la ceva frumos...parca totul in jur se darama si nimic nu merge bine! Iti suna cunoscut? 

Imagineaza'ti o situatie in care te-ai simtit cu adevarat fericit…parca se schimba lucrurile aici . Respiratia este libera, postura este deschisa si nu e dificil sa topai de bucurie iar gandurile tale sa fie altfel decat frumoase NU?! …iar magia vine din lucruri simple. 

“Emotiile ne dau starea de spirit iar acestea sunt interconectate cu gandurile noastre, felul in care respiram si postura” astfel ca schimband gandurile se schimba si starea, schimbam postura …vine si o alta stare, felul in care respiram determina o stare sau alta! Atat de simplu!!

Cum ajungem la succes?

Pana cu circa 7-8 ani in urma, toata lumea folosea termenul de coeficient de inteligenta Inteligenta a avut perioada ei de glorie, dar se pare ca a decazut. Daca stai sa te gandesti, tot ceea ce vrei tu este sa ai succes in ceea ce iti propui. Pana acum 7-8 ani, se considera ca inteligenta iti asigura acel succes. Dar nu e asa. Sunt o gramada de oameni inteligenti care se sinucid de depresie sau sunt saraci si faliti cu tot cu creierele lor imense si cu memoria lor extraordinara. Daca ii cauti, o sa ii gasesti pe vreun forum online cum discrediteaza orice nu au reusit ei sa faca si vad ca altii reusesc, sau o sa ii vezi ca predau pe la vreo universitate si le explica studentilor cat de fantastic este sa fii destept si sa memorezi tone de informatie pe care nu o folosesti niciodata decat ca sa te lauzi cu ea. De ce zic ca e fals ca inteligenta face diferenta? Pentru ca se stie deja ca inteligenta are numai 20% rol in asigurarea succesului in viata. Restul de 80% este orice altceva, dar nu inteligenta. Este emotie, este autocontrol, este incapatanare, este orgoliu, este credinta etc. Cat de mult trebuie sa te schimbi ca sa atingi ceea ce iti propui Omul functioneaza pe mai multe niveluri. Poti sa te gandesti la aceste niveluri ca domenii diferite unde trebuie sa apara schimbari ca sa atingi succesul. Sa iti atingi obiectivele. 
In NLP, se vorbeste de 5 asemenea niveluri si din acestea, numai unul este exterior tie. Toate celelalte patru tin de propria ta personalitate.  
1.MEDIUL INCONJURATOR (unde se produc actiunile tale? ) 
2.COMPORTAMENTE (ce anume faci? Cat de eficiente sunt actiunile tale? ) 
3.ABILITATI (cum anume? Ce abilitati ai pana acum si de ce abilitati ai nevoie? Ce talente ai?) 
4.VALORI SI CREDINTE (de ce este asa si nu altfel? Ce directie iti este cea potrivita? Ce crezi despre tine si despre lume?) 
5.IDENTITATEA TA (cine esti? Cum te vezi in relatia cu universul? Care este scopul existentei tale in univers?) Aceste nivele sunt legate de succesul tau.
Ca sa atingi succesul, ai nevoie sa produci SCHIMBAREA la toate aceste nivele. Ca un comportament schimbat sa devina definitiv, trebuie sa il duci pana la nivelul cel mai profund. Asta inseamna ca ai nevoie de abilitati in acea directie. Apoi ai nevoie sa crezi ca poti reusi. Ai nevoie de un set de valori si credinte care sa nu iti saboteze succesul si schimbarea. 
De exemplu, daca crezi ca “Orice problema contine in ea o solutie!”, este o convingere care te sustine. Dar poti sa crezi ca “Orice problema contine in ea mai multe probleme!”, iar atunci te sabotezi singur. Bine, dar daca ai modificat si convingerile si acum ai numai convingeri pozitive, atunci ai obtinut succesul? Inca nu. Ai nevoie sa iti schimbi si modul in care tu te vezi pe tine. Ai nevoie sa devii una cu succesul.
De exemplu, tu poate simti ca ai succes in momentul in care ai obtinut starea de calm si liniste interioara. Asta nu inseamna ca o sa schimbi ceva din mediul inconjurator. Dar mediul o sa te ajute sa iti dezvolti exact acele comportamente, apoi abilitati, apoi valori si credinte, ca in final calmul si linistea sa devina parte din tine (identitate). Sa zicem ca schimbi numai un comportament, sa zicem ca te-ai decis sa devii o persoana cu multa incredere in tine. Acum nu ai inca incredere in tine, dar vrei ca pe viitor sa ai aceasta incredere. De unde porneste schimbarea? Prima schimbare este la nivelul mediului = adica incepi sa iti dai seama – pornind de la reactiile celorlalti, ca ceva nu e in regula la tine. Apoi afli – tot din exterior – ca problema ta se numeste “lipsa de incredere in tine” si ca exista si metode pentru asta (autosugestie, terapie etc) Apoi faci niste actiuni = comportamente care sa te aduca mai aproape de dorinta ta de a avea incredere in tine – si crezi ca daca faci acele actiuni, va aparea o schimbare in bine. Aici apare prima eroare! Daca nu continui sa schimbi la nivelele superioare (abilitati, convingeri/valori, identitate) atunci schimbarea va fi superficiala sau vei spune ca metodele (actiunile) nu sunt corecte. Daca insa vei duce aceste comportamente la nivelul urmator = daca le vei transforma in abilitati de viata, in actiuni atat de bine integrate in gandirea si in sentimentele tale, atunci deja schimbarea a atins si nivelul abilitatilor. Deja schimbarea nu mai este superficiala, dar nu este inca nici permanenta. Poti spune ca acum oscilezi, intre a reveni la vechile stari emotionale si intre a adopta definitiv noile stari emotionale. Atunci cand schimbarea se instaureaza la nivelul abilitatilor inseamna ca ea a devenit subconstienta. ( exemplu sofatul masinii – la inceput totul era coordonat mental constient, cand invatai, apoi totul a devenit subconstient si tu ai creat abilitatea de a conduce masina. Schimbarea deja era produsa – dar inca nu te poti numi “sofer profesionist”) Daca ai depasit si ai sedimentat schimbarile la abilitati, atunci poti spune ca oamenii incep sa vada in jurul tau ca te-ai transformat. La nivelul 4 – al convingerilor interioare – schimbarile sunt in interiorul tau si tin de fapul ca acum incepi sa crezi ca vei reusi (folosind iar exemplul cu sofatul masinii, acum poti spune ca esti convins ca tu poti sa conduci bine o masina. Pana acum stiai ca te descurci, stiai ca daca e nevoie sa conduci, reusesti. Acum insa ai dezvoltat convingerea interioara ca “poti”). La urmatorul nivel – cel al identitatii – convingerile se transforma in placere (acum poti sa spui ca crezi asa de mult in capacitatea ta de a conduce masina, incat condusul face parte din tine. Esti una cu masina. ) La acest nivel, tu te vezi pe tine prin prisma acelui comportament, daca ai ajuns sa stii ca ai incredere in tine, acum esti asa de convins de asta, incat nici nu te mai gandesti la ea, pur si simplu increderea in tine este acolo. Poate iti mai amintesti de trecut, de momentele cand nu ai avut incredere in tine si iti vine sa zambesti… nici macar nu te mai doare acel trecut. Ai depasit complet acele momente: tu existi ca si cum increderea in tine ai avut-o din totdeauna. Aceasta inseamna schimbarea. Daca incepem sa producem orice schimbare, dar ne oprim la un nivel inferior, atunci exista riscul ca schimbarea facuta sa regreseze, sa revenim de unde am plecat. Asta pentru ca nivelele mai profunde inca nu s-au schimbat – ele actioneaza dupa regulile vechi, neschimbate. Dupa cum vezi, schimbarea ORI ESTE LA TOATE NIVELURILE, ORI NU ESTE DELOC. 
Dar ce este succesul? Pai, eu am succes daca imi propun un scop si reusesc sa il ating. Pentru asta imi trebuie mult mai mult decat inteligenta. Rolul inteligentei este de a lega lucrurile intre ele. Dar asta nu face lumea sa se miste, ci doar o explica. 
Pentru a avea succes ai nevoie de : 
 - Vointa 
 - Motivatie
 - Convingeri pozitive 
 - Flexibilitate 
 - Inteligenta 
 - Incredere in sine 
 - Optimism
 - Umor 
 - etc 
Nu stiu daca se pot pune procente la aceasta lista, poate ca exista asa ceva, dar eu nu stiu. 
Vointa - prima cheie a succesului tau 
Toti acestia care au abandonat cand a inceput seria de esecuri in viata o sa incerce sa isi demonstreze ei insisi ca au facut cel mai bun lucru prin faptul ca au renuntat. Si cum fac asta? Pai, incearca sa te convinga si pe tine sa faci acelasi lucru. Asa o sa aiba tot timpul alimentata scuza ca tot mai multi oameni renunta, deci nu e chiar asa de rau. Dar sa revin la Vointa. Aceasta este o stare emotionala in care, pentru cel care o simte, nu exista retragere, nu exista abandon. Daca nu ai aceasta stare, va trebui sa o construiesti. O sa iti explic cum sa faci. Gandeste-te la un moment in care ai simtit ca aveai vointa sa muti muntii din loc. Orice moment e bun. Cauta sa simti – nu sa iti amintesti numai – starea de vointa ca si cum ai retrai-o acum, in prezent. Adu-o in prim planul mintii tale si amplific-o la maxim. Simte cum intreaga ta minte si emotiile tale sunt cuprinse de aceasta stare de vointa. Pentru asta o sa iti pui si o melodie care sa iti sugereze emotia vointei. Poate asa iti este mai usor sa o simti. Ceea ce vreau sa iti repet este ca fara Vointa multa nu ai cum sa reusesti. Fa-ti zilnic un program de dezvoltare personala. Investeste in tine timp, daca nu ai bani de investit. Cauta un loc linistit in casa si zilnic timp de 10-15 minute amplifica vointa la maxim. Ai nevoie de vointa din ce in ce mai multa. Iti mai zic un exercitiu pentru amplificarea vointei. Gaseste ceva ce nu are nici un sens si fa zilnic acel lucru. De exemplu, poti sa te rogi,o rugaciune care te relaxeaza. Important e sa fie facuta zilnic. Asta o sa iti amplifice vointa la maxim. Mintea nu o sa fie de acord – o sa zica ca mai bine faci altceva – nu iti asculta mintea. Daca iti asculti mintea, ea o sa iti devieze energia care nu se va transforma in vointa, ci iti va zice ca tu oricum faci ceva pentru ca este bine sa faci, este util. Vointa se dezvolta in opozitie cu logica. Daca ar fi ceva util, gen sa faci genoflexiuni, mintea ta ar gandi asta in termeni de profit – actiune. Ai gandi ca la un moment dat e suficient pentru ce ai tu nevoie. Mintea trebuie sa fie complet libera si sa i se para fara sens actiunea ca sa poti sa dezvolti vointa. Daca faci ceva cu sens, mintea o sa gaseasca acolo motivatie si nu o sa mai amplifice vointa. 
O alta metoda este sa asculti muzica si sa o lasi sa intre in subconstientul tau. In general oamenii considera ca pot sa isi schimbe gandurile, dar uita ca emotiile sunt cele care sustin comportamentul. Poti sa ai ganduri geniale, dar daca ai tot timpul emotii de tristete sau de ingrijorare, nu prea iti vine sa pui in practica nici un gand, nici o strategie. 
Cum sa iti imaginezi forta emotiilor? Gandeste-te ca esti un rezervor gol de emotii. Fiecare emotie e ca un fel de combustibil, ca un fel de hrana. Un anumit tip de hrana iti face bine, altul iti face rau. Dar ca si o hrana normala si emotiile trebuie sa le tot aduci in tine, sa le tot amplifici pana cand reusesti sa le … cultivi singur. Din aceasta cauza la inceput e dificil sa ai acele emotii de care ai nevoie ca sa poti sa faci schimbarea. O sa vezi ca, pe masura ce exersezi, o sa poti modifica emotiile si o sa le poti amplifica usor la vointa. In prezent ai sub controlul tau numai corpul: iti poti misca picioarele in directia pe care o doresti, le comanzi sa te duca la baie, sa te duca pana la servici sau la scoala. Iti poti comanda si mainile. Cateodata, iti poti comanda si mintea: sa stea atenta la ceea ce citesti, sa analizeze datele unei situatii si sa te ajute sa decizi ce e de facut. 
Dar cel mai dificil este sa iti controlezi emotiile. Am intalnit persoane care spuneau ca asta este imposibil, ca e ca si cum ai vrea sa controlezi ceva ce nu este personal. Ca si cum ai vrea sa controlezi starea vremii. Nu este deloc asa, emotiile sunt ale tale, vei reusi sa le controlezi cand vei reusi sa coordonezi gandurile care descarca emotia. Vei ajunge la un moment dat sa stii exact de ce emotie ai nevoie ca sa ai succes intr-o anumita directie si vei aduce sa te sprijine exact emotia potrivita pentru obiectivul tau. Vei fi stapanul emotiilor tale, cand vei fi stapanul gandului care genereaza emotia!

Zambeste, azi e o alta zi, mai sunt multe de invatat...

01. Ofera-le oamenilor mai mult decat asteapta si fa lucrul acesta cu bucurie. 
02. Spune mereu o vorba buna celui cu care vorbesti. 
03. Sa nu crezi tot ce auzi 
04. Cand spui “Te iubesc” spune din inima 
05. Cand spui “Imi pare rau” priveste persoana in ochi.
06. Fii deschis schimbarii dar nu iti abandona principiile 
07. Traieste o viata onorabila pentru ca atunci cand imbatranesti sa te bucuri de ea inca o data. 
08. Niciodata sa nu razi de aspiratiile prietenului tau. Oamenii care nu au nici un vis nu au nimic. 
09. O atmosfera de dragoste este importanta in familie. Fa tot ce poti pentru a o obtine. . 
10. Intotdeauna lupta corect. 
11. Nu judeca oamenii dupa rudele acestora. 
12. Vorbeste rar dar gandeste cu repeziciune. 
13. Cand o persoana iti pune o intrebare incomoda, zambeste si intreaba “De ce vrei sa stii lucrul acesta?” 
14. Aminteste-ti ca dragostea puternica si marile realizari necisita riscuri uriase 
15. Suna-ti mama des 
16. Caracterul este cel care ghideaza viata. 
17. Cand ai un esec, invata lectia 
18. Aminteste-ti cei trei “R”: 
Respect pentru tine, 
Respect pentru ceilalti, 
Responsabilitate pentru toate actiunile tale 
19. Nu lasa o mica disputa sa strice o prietenie mare 
20. Daca ai facut o greseala, corecteaz-o cat mai curand 
21. Zambeste cand ridici receptorul. Celalalt il va auzi in vocea ta. 
22. Casatoreste-te cu persoana cu care iti place sa vorbesti. Cu cat inaintezi in varsta, abilitatile conversationale vor fi cele mai importante. 
23. Petrece timp singur. 
25. Aminteste-ti ca tacerea este uneori cel mai bun raspuns. 
26. Citeste mai multe carti si uita-te mai putin la televizor 
27. Trebuie să-ţi disciplinezi cat mai bine simţurile. Conservă-ţi energia. Acest lucru este foarte important. 
28. Urmăreşte să nu întreţii nici un gand negativ în minte. 
29. Mintea trebuie să rămană calmă şi detaşată, echilibrată în orice condiţii. 
30. In confictele cu cei dragi rezolva cu calm situatia. Nu aminti de trecut. 
31. Citeste printre randuri.. 
32. Impartaseste cunostintele. Este o cale de a obtine imortalitatea. 
33. Ai grija de creatie. să îţi pui voinţa la treabă în conformitate cu propriile tale capacităţi. 
34. Daca esti o persoana instarita aminteste-ti si de cei nevoiasi. 
35. Nu intrerupe cand esti flatat. 
36. Nu interveni in problemele altora 
37. O data pe an mergi intr-un loc unde nu ai mai fost 
38. Increde-te in Dumnezeu. 
39. Roaga-te. Rugaciunea are putere nemasurata 
 40. Zambeste. Nu renunta niciodata.

Cultivarea si dezvoltarea voinţei

Cultiva VOINTA asa cum cultivi orice samanta. Ingrijeste'o cu rabdare si dragoste, iar roadele vor fi pe masura. Într-o manieră concisă şi simplificatoare, cautăm soluţii concrete de depăşire a încercărilor de a transforma viaţa intr'o ascensiune spre lumină. Vă prezint mai jos cateva din afirmaţiile care ne mobilizeaza şi ne motiveaza pentru a depăşi o „etapă de platou”. „Voinţa este o forţă dinamică a sufletului. Ea poate realiza minuni şi miracole dacă este pură şi irezistibilă. Pentru un om cu voinţă puternică nu există nimic imposibil de realizat sau de obţinut. Atunci cand o dorinţă este controlată ea se transformă în voinţă. Atunci cand sunt controlate, energia sexuală, energia musculară, furia etc. se transmută în forţa voinţei.
Voinţa este conducătorul tuturor forţelor mentale – puterea de judecată, forţa memoriei, puterea de concentrare şi de înţelegere, raţiunea şi discriminarea. Simpla dorinţă anemică nu este suficientă pentru a obţine ceva. Trebuie să ai un scop şi un ţel bine definite. Dorinţa este precum o mică unduire la suprafaţa apei, pe cand voinţa este acea putere care îndeplineşte dorinţele. 
Voinţa este puterea de a alege şi a hotărî ceva. 
Focalizarea minţii, echilibrul, veselia, forţa lăuntrică, capacitatea de a rezolva sarcini dificile într-o manieră miraculoasă în timp scurt, succes în toate întreprinderile, puterea de a influenţa în mod benefic oamenii, o personalitate dinamică şi magnetică, o fizionomie şi o aură magnetică, ochi strălucitori, privirea fermă, vocea puternică, mărinimia şi generozitatea, fermitatea, neînfricarea sunt unele dintre caracteristicile care evidenţiază un om cu o foarte mare putere a voinţei. 
Cum să-ţi dezvolţi voinţa 
Atenţia, darzenia, ascezele, postul, stăpînirea de sine, iertarea, clemenţa, fermitatea în caz de pericol, puterea de rezistenţă la atacul forţelor ostile evoluţiei spirituale, a ţine un jurnal zilnic – toate acestea joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea voinţei. Aspirantul vointei trebuie să asculte cu răbdare cuvintele celorlalţi. Ascultarea răbdătoare dezvoltă voinţa şi cucereşte inimile celorlalţi. Fiinţa trebuie să realizeze chiar şi acţiuni care nu sunt interesante. Aceasta, de asemenea, va duce la dezvoltarea voinţei. Acţiunile care nu sunt interesante vor deveni astfel după ceva timp. Urmăreşte să trăieşti fericit în orice loc te-ai afla şi în orice condiţii. Voinţa ta va deveni puternică şi dinamică. Practica concentrării este şi ea de mare ajutor în dezvoltarea voinţei. trebuie să deţii o înţelegere plină de inteligenţă a naturii minţii, a felului în operează, functioneaza. Nu poţi trage o linie de demarcaţie clară şi să spui unde sfărşeşte practica concentrării sau cultivarea memoriei şi unde începe cultivarea voinţei. Nu utiliza niciodată voinţa în direcţii greşite, căci astfel te vei prăbuşi fără speranţă. Nu este bine să-ţi încerci puterea voinţei de la începutul antrenamentului. Aşteaptă pană cand aceasta devine cu adevărat puternică, pură şi irezistibilă. 
 Instrucţiuni fundamentale legate de cultivarea voinţei 
1. Trebuie să urmăreşti în permanenţă să creşti şi să evoluezi din punct de vedere mental, moral şi spiritual. Flecăreala deşartă trebuie abandonată integral şi definitiv. Voinţa ta va deveni dinamică dacă timpul este utilizat într-un mod cat mai profitabil. Munca şi tenacitatea, interesul şi atenţia, răbdarea şi perseverenţa, credinţa şi încrederea în sine pot face dintr-un om comun o personalitate marcantă. 
2. Va trebui să îţi pui voinţa la treabă în conformitate cu propriile tale capacităţi. Altfel, puterea voinţei tale se va micşora şi vei fi descurajat. Păstrează-ţi numai puţine fapte de făcut, dar fă-le cu perseverenţă. 
3. A gandi prea mult fără ca după aceea să iei o hotărîre fermă este un serios obstacol în exercitarea voinţei. Gandeşte-te corect catva timp şi apoi ia o decizie. Nu trebuie să existe nici o amanare nenecesară. 
4. Mintea trebuie să rămană calmă şi detaşată, echilibrată în orice condiţii. Mintea trebuie disciplinată perfect. 
5. Urmăreşte cu inteligenţă să extragi din toate lucrurile şi situaţiile ceea ce este mai bun. Găseşte metode uşoare, eficiente de depăşire a crizelor. Nu te focaliza asupra defectelor, eşecurilor şi greşelilor. Lasă defectele în pace. Ele vor dispărea cu rapiditate pe măsură ce voinţa ta va deveni mai pură. 
6. Fii mereu plin de atenţie. Trebuie să fii rapid şi în acelaşi timp eficient şi capabil. 
7. Nu te descuraja niciodată. Apelează la toate energiile şi facultăţile tale latente. 
8. Pentru a depăşi situaţiile critice şi pentru a avea succes, sunt necesare o fermitate de neclintit şi o infinită răbdare. 
9. Nu te îngrijora dacă dezvoltarea voinţei întarzie. Prin practică, vei ajunge să te perfecţionezi. Experienţa te va învăţa. 
1o. Utilizează-ţi voinţa doar pentru a realiza ceea ce ti'ai propus si pentru a te conecta la forta Divina din tine. Lasă deoparte afacerile lumeşti. Nu merită. 
11. Amplifică în tine cat mai mult calităţile sattva-ice (pure). Curajul, compasiunea, iubirea universală, nobleţea, mulţumirea, francheţea, cinstea trebuie să fie amplificate cat mai mult. 
12. Trebuie să-ţi disciplinezi cat mai bine simţurile. Conservă-ţi energia. Acest lucru este foarte important. 
13. Păstrează-ţi corpul puternic şi plin de sănătate prin practica regulată a exerciţiilor fizice. 
14. Este necesar să ţii cu stricteţe un jurnal zilnic. 
15. Trebuie să urmăreşti să nu întreţii nici un gand negativ în minte. Realizează gloria, splendoarea şi forţa Divina din interiorul tau. Realizează faptul că acesta forta Divina este rezervorul a toată cunoaşterea, fericirea, puterea, frumuseţea, pacea şi bucuria. Urmăreşte să simţi cu toată fiinţa ta că soarele, luna, stelele îşi îndeplinesc funcţiile lor specifice la comanda Creatorului: aerul circulă, ploaia cade, focul arde, raurile curg, soarele luminează, stelele strălucesc. Gloria tuturor gloriilor, Soarele tuturor sorilor, Lumina luminilor, Adevărul, care pătrunde întregul univers. Recunoaşte gloria supremă a lui Dumnezeu. Realizează plenar în fiinţa ta realitatea supremă. Fara ajutor de la Doamne nu putem nimic. Daca facem curatenie in inima noatra, Doamne vine si locuieste in ea. Imparatia lui Dumnezeu in inima ta este. Fericiti cei curati cu INIMA!

miercuri, 14 mai 2014

Principii de viata

• Cred ca unul din ce le mai mari riscuri in viata este sa nu ai niciodata curajul sa risti. 
• Putem sa evitam sa luam decizii nefacand nimic, dar pana si asta este o decizie. 
• Daca astepti momentul potrivit, te intrec altii care nu-l asteapta. 
• Daca nu risti nimic, riscul este si mai mare. 
• Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. 
• Efortul constant si determinat este cel care inlatura toate obstacolele si elimina orice rezistenta. 
• Nimic maret nu a fost obtinut fara entuziasm. 
• Nimic nu-ti poate aduce pacea daca nu ti-o aduci singur. 
• Masura exacta a sanatatii mentale consta in dispozitia de a gasi ceva bun in toate. 
• Viata este o succesiune de lectii, care trebuie traite pentru a fi intelese. 
• Nu merge pe unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista drum si lasa o urma. 
• Intreaga viata este experimentare 
• Cu cat ai mai multe experiente, cu atat este mai bine. 
• Construieste-ti in minte o imagine a reusitei tale. Pastreaza aceasta imagine cu tenacitate, nu ii permite sa dispara. Mintea ta va cauta modalitati de a dezvolta aceasta imagine … Si nu-ti imagina nici un fel de obstacole. 
• Suntem ceea ce gandim. Tot ceea ce suntem ia nastere din gandurile noastre. Cu gandurile noastre construim lumea. 
• Trebuie sa fii schimbarea pe care doresti sa o vezi in lume. 
• Succesul nu este rezultatul unei arderi spontane. Trebuie sa arzi cu adevarat pentru el. 
• Radacinile adevaratei realizari se afla in dorinta de a deveni cel mai bun. 
• Cele mai importante lucruri in lume au fost realizate de oameni care au continuat sa incerce chiar si cand se parea ca nu mai este nici o speranta.

"Hormonul fericirii" si "chimia dragostei"

SEROTONINA SI ENDORFINELE Cercetatorii americani Hammer si Lykken sustin ca misterul fericirii are de-a face cu chimia. Mai precis, cu chimia corpului nostru. Fiecare om vine pe lume cu un numar de receptori ai fericirii, continuti in zestrea sa genetica, acestia asteaptand sa fie ‘hraniti’ cu endorfine si serotonina. Cand receptorii au primit o cantitate indestulatoare din acestia, psihicul atinge cote maxime. 
Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier. 
Serotonina este un monoaminotransmitator sintetizat la nivelul unor neuroni din sistemul nervos central, la nivelul celulelor enterocromafine sau plachetelor, care are un rol important in producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale. Este produs din triptofan si i s-a identificat un rol important in producerea depresiei, daca se gaseste in cantitate scazuta. E numit si ‘hormonul fericirii’ si unii sustin ca e implicat in ‘chimia dragostei’. 
Endorfinele au fost descoperite in 1975 si reprezinta o clasa de peptide cu actiune opioida. In functia de zona in care se gasesc, endorfinele sunt stocate ca atare sau sub forma inactiva. Interactioneaza cu receptorii localizati la nivel cerebral, reducand senzatia de durere, interactionad similar cu medicamente precum morfina si codeina. Alterarea metabolismului endorfinelor duce la tulburari psihice, iar o anumita substanta numita b-endorfina produce o marcata stare de rigiditate sau mobilitate numita catatonie. Endorfina reduce intensitatea durerii si anxietatea, stimuleaza sistemul imun, intervine in procesul invatarii sau in adaptarea la lumina sau intuneric. Actiunea lor dureaza peste 30 de ore. Iata cum influenteaza endorfina si serotonina starea de spirit a indivizilor. Producerea de endorfine variaza de la o persoana la alta. 
Endorfinele sunt eliberate in prezenta luminii puternice, a anumitor alimente(ciocolata, ardei iuti ( componenta numita capsaicina ce determina acea senzatie de durere) ) , in cadrul exercitiilor fizice, in timpul rasului, in cadrul stresului sau activitatilor sexuale. Multi sufera de ceea ce ar putea fi denumit ‘dependenta de endorfine’ si au tendinta la exercitii fizice intense, pot avea multiple tatuaje si piercinguri sau isi pot provoca singuri taieturi care nu fac altceva decat sa declanseze eliberarea de endorfine. Mancarea are un rol colosal in cadrul psihicului. 
Cercetarile in domeniu au aratat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar(apare asa zisa ‘sugar rush’) Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata, tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contin(creierul are nevoie de aceste componente esentiale si prin depresia si somnolenta care apar te ‘obliga’ sa consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe langa acestea , in ciocolata intalnim o substanta - feniletilamina - care favorizeaza eliberarea endorfinelor. In ceea ce priveste serotonina lucrurile par si mai interesante. Probabil ca nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand te simti stresat sau suparat simti o nevoie acerba de dulciuri. Mancarea bogata in carbohidrati produce o crestere a concentratiei de triptofan (un aminoacid precursor serotoninei si un tranchilizant natural). Asadar, o masa bogata in carbohidrati induce un sentiment de calm, pace si satisfactie, deoarece sporeste productia de serotonina in creier. Insa, consumul carbohidratilor simpli in locul celor complecsi poate avea un efect de moment. Te vei simti in plina forma, insa starea aceasta va fi una de scurta durata, deoarece nivelul insulinei va scadea conducand la pierderea energiei, la depresie sau "concentratie scazuta de zahar". Daca te gandesti ca o alta cantitate de zaharuri te va ajuta sa iti revii, ia-ti gandul! Nu va face decat sa inrautateasca si mai mult starea ta! Serotonina e implicata si in depresia si senzatia de somnolenta asociata cu trezitul mult prea tarziu, printr-un mecanism extrem de simplu : cand soarele apune serotonina e transformata in melatonina, la rasaritul soarelui acest proces se opreste(numai daca esti treaz). Legatura intre productia de serotonina si alternanta zi-noapte explica de ce oamenii se pare ca sunt mai fericiti in timpul verii(datorita duratei mai mari a zilei). Consumul de legume si produse pe baza de cereale determina si el depresie. 
Vegetalele sunt bogate in cadmiu(ce provin in mare parte din randul ingrasamintelor), cadmiu determinand scaderea nivelelor de serotonina. De aceea, cei care consuma frecvent aceste produse nu sunt deseori ‘'shiny happy people'. Utilizarea contraceptivelor orale care influenteaza balanta hormonala din organism,in timp indelungat se asociaza cu depresia, pentru ca intervine in productia de estrogen,care creste activitatea receptorilor pentru serotonina. De asemenea anticonceptionalele cresc nivelul de cortizol, cu transformarea triptofanului intr-o serie de produsi . 
Vitamina B3 , in cantitate mica, duce si ea la deficienta la nivelul productiei de serotonina,pentru ca ajuta la transformarea triptofanului in serotonina In concluzie, se pare ca aproape toate dorintele noastre au la baza nevoi complexe ale organismului si e mai mult vorba de ‘chimie’ decat pura intamplare,conform principiului :’Nimic nu e intamplator !’(nici macar un consum ‘inocent’ de ciocolata).

luni, 12 mai 2014

Fii doar tu însuţi şi va fi suficient

Citate despre viata exceptionale care sa te indrume zilnic – Osho, Paulo Ceolho, Octavian Paler, Gandhi … 
 Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşti doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut. Confucius 
 Semeni o faptă, culegi un obicei; semeni un obicei, culegi un caracter; semeni un caracter, culegi un destin. – Dalai Lama 
 Fericirea nu e ceva gata făcut, ea vine din faptele tale. – Dalai Lama 
 Ceea ce vrem să facem, s-o facem atunci când vrem; pentru că acest “vrem” se schimbă şi are scăderi şi amânări. – William Shakespeare 
 Înfrânge-ţi durerea, fii vesel de se poate, căci tot la zi ajunge şi cea mai lungă noapte. – William Shakespeare 
 Orbit de vocea dorinţei, Nu eşti conştient că Preaiubitul, Trăieşte în adâncul inimii tale. Opreşte gălăgia, Şi vei auzi vocea Lui , În tăcere. - Rumi 
 Fii realist, dorește-ți mereu imposibilul. – Paulo Coelho 
 Poate alergăm, mergem, ne împiedicăm sau zburăm. Dar să nu uităm niciodată scopul călătoriei sau să pierdem vreo șansă de a vedea un curcubeu. – Gloria Gaither 
 Daca va fi să mori nu te uita la întunericul dinainte, ci la lumina ce laşi în urmă. Şi te vei stinge cu zâmbetul pe buze. – Nicolae Iorga 
 Aproape întotdeauna, cele mai cuprinzătoare cuvinte ale oricărui om sunt cuvintele lui de pe urmă, întrucât le spune cu cea mai adâncă dare de seamă. – Arsenie Boca 
 Oamenii dau întotdeauna vina pe circumstanțe pentru a justifica cine sunt ei. Eu unul nu cred în circumstanțe. Oamenii care răzbat în această lume sunt cei care se ridică și cauta circumstanțele pe care și le doresc, iar dacă nu le găsesc, le creează. – George Bernard Shaw 
 Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani… dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp… mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect. Când nu mai poti să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată. – Maica Teresa 
 Dimensiunea succesului tău este măsurata de puterea dorinței tale, de mărimea visului tău și de cum gestionezi dezamăgirile pe drumul către succes. – Robert Kiyosaki 
 Uitându-mă în istorie, descopăr că, pe măsură ce eşti mai lăudat când trăieşti, cu atât eşti mai uitat după moarte. – Neagu Djuvara 
 Nu aranjându-ţi altfel circumstanţele vieţii îţi vei găsi liniştea, ci dându-ţi seama cine eşti la cel mai profund nivel. – Eckhart Tolle 
 Primul lucru este acela de a te accepta în mod profund pe tine însuţi. Fiecare se simte inferior într-un fel sau altul. Motivul este neacceptarea faptului că fiecare este unic. Nu se pune problema superiorităţii sau a inferiorităţii. Fiecare face parte dintr-o categorie care îi este proprie şi din acest lucru nu rezultă nicio comparaţie. Şi nu pot să-mi închipui o fiinţă care să aibă totul în această lume. Unii nu au ezitat să încerce, dar au eşuat lamentabil. Fii doar tu însuţi şi va fi suficient. - Osho Singura răspundere adevărată este faţă de propriul tău potenţial, faţă de propria ta inteligenţă şi conştienţă, faţă de acţiunea conformă cu ele. – Osho 
 Dacă ar trebui să-mi rezum în puţine cuvinte experienţa mea, aş spune că jocul m-a dus mereu tot mai departe, tot mai adânc în real. Şi filozofia mea s-ar reduce la o singură dogmă: Joacă-te! – Mircea Eliade (“Isabel şi apele diavolului”) 
 Singura funcţie a minţii este de a diviza la nesfârşit. Rolul inimii este de a vedea ceea ce uneşte, lucru de care mintea nu este deloc capabilă. Mintea nu poate să înţeleagă ceea ce se află dincolo de cuvinte; ea poate să înţeleagă numai ceea ce este corect din punct de vedere lingvistic, ceea ce este corect din punct de vedere logic. Ea nu este preocupată de existenţă, de viaţă, de realitate. Mintea este, ea însăşi, o ficţiune. Poţi trăi şi fără minte. Însă nu poţi trăi fără inimă. Şi cu cât existenţa ta este mai profundă, cu atât este şi inima ta mai implicată. – Osho 
 Indiferent ce faci în viaţă, va fi nesemnificativ. Dar e foarte important să o faci. - Mahatma Gandhi Viaţa este o curgere, este un fluviu, este o mişcare continuă. Dar oamenii au impresia că ei înşişi reprezintă ceva static. Numai obiectele sunt statice, numai moartea este încremenită; viaţa este o continuă schimbare. Cu cât există mai multă schimbare, cu atât viaţa este mai abundentă. Iar o viaţă abundentă aduce cu sine extraordinare schimbări, clipă de clipă. – Osho 
 Viata este un joc dur și halucinant, viața înseamnă salturi cu parașuta, înseamnă risc, înseamnă să cazi și să te ridici, înseamnă alpinism, înseamnă voință să ajungi în punctul cel mai înalt și să te simți nemuțumit. – Paulo Coelho (vezi aici citate Paulo Ceolho) 
 Sunt doar două feluri de oameni pe lume: cei care încearcă să-şi umple goliciunea interioară şi acele persoane foarte rare şi deosebite care încearcă să-şi vadă această goliciune. – Osho 
 Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria rațiune de a exista. – Albert Einstein 
 Omul frumos tinde spre desăvârşire. Dacă nu poate vorbi împotriva urâtului, tace, dar în tăcerea lui e un refuz hristic a tot ceea ce înseamnă urât. – Dan Puric 
 Uneori ai succes…iar alteori înveți. – Robert Kiyosaki (vezi și citatele despre succes) 
 Cel care stă la umbră astăzi, o face pentru că a plantat un copac cu mult timp în urmă. - Warren Buffett 
 Dacă nu vă puteţi simţi împăcat atunci când sunteţi singur, veţi căuta o relaţie pentru a vă acoperi sentimentul de disconfort. Puteţi fi sigur că această formă de disconfort va apărea într-o formă sau alta în relaţie şi că vă veţi considera probabil partenerul răspunzător pentru acest lucru. – Eckhart Tolle 
 Expertul este o persoană care a făcut toate greșelile posibile într-un domeniu foarte restrâns de activitate. - Legile lui Murphy 
 Singurii oameni care percep întregul tablou sunt cei care ies afară din cadru. - Salman Rushdie 
 Un pont bun pentru golf, încearcă să lovești ușor și bine și prefă-te că nu contează. Apropo, e valabil și în viață. - Donald Trump 
Sunt succese care te înjosesc și înfrângeri care te înalță. – Nicolae Iorga 
 Omul frumos în ziua de azi e cel ce urcă invers pe scară, înfruntând nu numai turma care coboară, dar şi insultele ei! – Dan Puric (Vezi și articolul cu citate Dan Puric) 
 Fii devotat lucrurilor mărunte, căci în ele stă puterea ta. – Maica Tereza 
 Societatea a aranjat lucrurile astfel încât să nu îţi pui niciodată problema propriului tău potenţial. Şi toată nefericirea provine din faptul că nu eşti tu însuţi. Fii doar tu însuţi şi toată nefericirea şi toată competiţia cu ceilalţi dispar; nu îţi mai pasă că alţii au mai mult, că nu eşti tu cel care are mai mult. Dacă vrei ca iarba să fie mai verde, nu are rost să priveşti în curtea vecinului. Este atât de simplu ca iarba să fie mai verde! Omul trebuie să fie înrădăcinat în propria sa energie potenţială, indiferent care este aceasta. Lumea va fi atât de mulţumită astfel, încât acest fapt vi se va părea pur şi simplu incredibil. - Osho 
 Toate necazurile pe care le-am avut, toate supărările şi obstacolele m-au întărit… Poate nu-ţi dai seama atunci când ţi se intamplă, dar să ţi se întoarcă spatele poate fi cel mai bun lucru pentru tine. - Walt Disney 
 Cu vorbe nu plăteşti datoriile. – William Shakespeare 
 Prietenii sunt ca pepenii: încerci o sută şi alegi doi, trei. – Confucius 
 Nu judeca o carte după coperta sa. – Proverb Adevărata “măsură” a vieţii unui om nu se poate obţine decât prin “lipsa de măsură”, dorind “fără măsură”, îndrăznind “fără măsură”, iubind “fără măsură”. – Octavian Paler (vezi și citate Octavian Paler) 
 Prieten adevărat este acela care te sfătuiește de bine, iar nu acela care îți laudă nebuniile. – Anton Pann 
 Dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A este egal cu x plus y plus z. Munca reprezintă x; y înseamnă joaca; iar z – să ști să taci naibii din gură. – Albert Einstein (vezi și Citatele Albert Einstein) 
 Trăieşte o viaţă onorabilă. Atunci când îmbătrâneşti şi te gândeşti în urmă, vei putea să te bucuri a două oară de ea. - Dalai Lama 
 Ajungi la un nivel cand nu mai lucrezi pentru bani. – Walt Disney 
 Fii tu însăţi schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. – Mahatma Gandhi 
 Sarcina ta nu este să cauţi iubirea, ci doar să cauţi şi să găseşti toate barierele dinlăuntrul tău pe care ţi le-ai construit singur pentru a te feri de ea. – Rumi 
 Noi suntem ca un cântec, nu credeți? Un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început. Trebuie să-l cânţi totdeauna îndreptându-te spre sfârşit. - Octavian Paler 
Fericirea este armonia dintre ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci. – Gandhi 
Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viaţă. – Horaţiu Mălăele 
 Iubirea-i pur şi simplu nebunie. Îndrăgostiţii merită închisoarea ba chiar şi biciul. Motivul pentru care îndrăgostiţii nu sunt, totuşi pedepsiţi şi trataţi astfel, şi că acest fel de nebunie se dovedeşte a fi atât de răspândit este că biciuitorii sunt, la rândul lor, îndrăgostiţi. - William Shakespeare 
 Nu am muncit inutil şi nu m-am băgat în lucruri care nu mi-au făcut plăcere. Până la urmă, mi-am făcut un drag din a merge la munca pe care o fac. – Horaţiu Mălăele 
 Întotdeauna m-a uimit să cunosc oameni pentru care cărţile pur şi simplu nu contează şi oameni care dispreţuiesc actul lecturii, darămite pe cel al creaţiei. Poate e întotdeauna uimitor să afli că dragostea ta nu e la fel de atractivă pentru alţii, cum e pentru tine. - Salman Rushdie 
 Abţine-te să dojeneşti pe cineva, oricine ar fi. Dacă oamenii s-ar putea schimba, s-ar schimba. Dar nu pot. Iar tu şi mai puţin ca ei. – Emil Cioran (vezi și selecția de citate Emil Cioran) 
 Cred că acesta este scopul suprem: să trăiești o viață a pasiunii și autenticității. Iar orice e mai puțin decât asta, e mai puțin. De ce ai accepta mai puțin? – Alex Allman 
 Viitorul mă interesează foarte mult. Este locul unde am de gând să-mi petrec următorii ani de viață . – Woody Allen 
Atunci când te naşti, nu eşti un copac, ci o sămânţă. Trebuie să creşti, trebuie să ajungi la o înflorire, iar această înflorire va fi mulţumirea ta, împlinirea ta. Această înflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica. Nu are legatură decât cu tine, cu evoluţia ta personală. – Osho Citeste intregul articol la http://florinrosoga.ro/blog/citate-despre-viata-osho-paulo-coelho-gandhi

Caută pacea şi o urmează pe ea

Te întorci în casa sufletului tău. Ești fidel inimii tale. Mintea are alte legi, uneori cam reci. Oameni frânţi sufleteşte găsim la tot pasul. Au fost, sunt şi vor mai fi. Ne rănim între noi din orgoliu, invidie, neputinţe. Postiţi, rugaţi, iertaţi. Spăşiţi sau nu. Societatea cu al ei carusel a ameţit conștiințe. Sunt succese care coboară și înfrângeri care te înalță. Important e să poți dormi liniștit noaptea…Este loc și de căință. Oamenii au nevoie de timp ca să te ierte, Doamne însă are nevoie de Clipă: „Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai” (Luca, 23, 43). 
Cine te iartă, te va ierta, iar cine te urăşte, te va urî. Mai ales dacă ţine morţiş să rămână mic. Şi nu are nevoie de ani, de dovezi, de… Ce bine că Dumnezeu nu e ca omul, că demult ar fi trebuit să fie sfârşitul lumii! Doamne încă mai aşteaptă întoarcerea, iertarea, iubirea, recunoştinţa, comuniunea. Caută noi începuturi și descoperă bucuria de a lăsa trecutul în urmă. Reproșurile sunt mai grele ca necazul în sine. În viață nu poți să spui oricui orice. Mulți rămân doar la ambalaj, oricât am povesti despre gustul miezului. Fiecare om are taina sa. Inimă fină sau cu multe crestături. Intuiții, inspirații, structuri logice. Iartă! Strângerea de inimă să devină strângere de mână. Roagă-te! Fiecare grăunte are făină, dar şi tărâţe. Şi cel mai bun vin are drojdia lui. În fiecare rău e un bine, depinde de noi ce alegem să folosim, să vedem. Binecuvântează şi mulţumeşte pentru tot ce primeşti. Vei înţelege mâine lecţia de astăzi! Durerea unui suflet uneori e atât de mare ca şi cum ar fi durerea întregii lumi. Poartă în el toată umanitatea. La fel e şi cu bucuria. Şi cu plânsul. Durerile sufletului sunt mai puternice decât durerile trupului. Viermele neîncrederii pătrunde în solul sufletului și roade toate rădăcinile plantelor îngrijite, mai ales a florii încrederii. Şi e tare greu de semănat după ce pământul inimii e uscat şi sunt bolovani acolo. Udă cu lacrimi ce e de udat, ară cu iertare, discuieşte cu bunătate şi seamănă iar seminţele iubirii. Aşteaptă raza de soare şi binecuvântarea lui Dumnezeu. „Fereşte-te de rău şi fă bine, caută pacea şi o urmează pe ea.” (Ps.33,13) Atât sentimentul aroganței și al superiorității, cât și al insuficienței și al inferiorității sunt atitudini extreme ale vieții ce pot dărâma ființa oricui. Dumnezeu, făcând pe om, nu a vrut să creeze un rob, un sclav, ci un suveran, un împărat al creaţiei. Omul nu e făcut să fie înfrânt. Greutăţile din corabia vieţii ne fac să avem stabilitate în furtunile şi valurile nopţii. Cuminte, năstruşnic, trist sau vesel, filmul vieţii rulează clipă de clipă în premieră doar o singură dată. Filmezi sau te laşi filmat? Crede-mă că nu vrei averi. Vrei pace şi iubire. Te-ai agitat în zadar: “Gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarce în pământ! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!” (Iov, 1,21) Totul este atât de simplu şi de frumos. Sufletul tău e pur. Ai răbdare. Păstrează sănătatea sufletului aşa cum ţii la sănătatea trupului. Frumuseţea, gingăşia inimii şi a gândului curat fac ca orice om să devină frumos şi la exterior, indiferent ce urme are pe trup… Lumina din interior radiază şi acoperă orice rană, orice minus, orice…Înnobilează sufletul, curăţă ochii să vadă cele bune şi mintea să gândească plusurile şi viaţa se va schimba. Dumnezeu nu este o balanță, un cântar: ți-am dat, îmi dai. Dumnezeu este iubire. Dumnezeu este un Tată iubitor, înțelegător, atotcuprinzător, iertător. Fii suflet nobil şi pe mormântul tău nu va fi doar o floare, ci şi o lacrimă fierbinte, iar din cer vei primi un surâs de soare… Nimic nu e rău, noi le folosim rău. Din ce suntem transmitem celorlalți. Fiecare zi este o viaţă în miniatură. La fel şi judecata de apoi este gustată zilnic de fiorii conştiinţei. Vă dăruiesc speranţă şi linişte interioară. Veşnicia este acum. Buzele miros a rugăciune. Dragostea = Răbdare, Iertare, Bucurie. Ieromonah Hrisostom Filipescu