sâmbătă, 6 decembrie 2014

Cum reactionam la stres

Trasaturile de personalitate fac parte dintr-o matrice constitutionala si dobandite in cursul experientei individului si manifeste in planul insertiei si interactiunile sale cu "reteaua sociala", ca si al situatiilor concrete (evenimente cu rol stresor). Astfel, se poate schita o dimensiune a relatiilor interpersonale in care se intalnesc stresul si personalitatea.
P. Legeron vorbeste de diverse tipuri de personalitati considerate dificile atunci cand convietuiesti cu ele :
  • personalitatea anxioasa - isi face griji prea frecvente sau prea intense, tensiune psihica deseori excesiva, atentie permanenta la riscuri
  • personalitatea paranoica - se caracterizeaza prin neincredere (deseori invidioasa, cauta in detaliu devada banuielilor sale, se simte ofensata cu usurinta), rigiditate (rationala, rece), are dificultati in a-si arata tandretea sau emotiile pozitive, are putin umor
  • personalitatea obsesionala - se caracterizeaza prin incapatanare, spirit perfectionist, raceala in cadrul relatiilor, indoieli in legatura cu propria persoana, multa constiinta si scrupule
  • personalitatea histrionica - se caracterizeaza prin atragerea atentiei celorlalti, dramatizeaza exprimarea propriilor emotii, discurs mai degraba emotional, tendinta de a idealiza sau devaloriza excesiv anturajul
  • personalitatea narcisista - se caracterizeaza prin senzatia ca este exceptionala, ambitii de a avea un succes rasunator, preocupata de aspectul fizic, se asteapta la atentie, privilegii, ii exploateaza si ii manipuleaza pe ceilalti pentru a-si atinge scopurile, dovedeste putina empatie
  • personalitatea evitanta - se caracterizeaza prin hipersensibilitate, evita sa intre in relatii atat timp cat nu este sigura de bunavointa, din teama de esec se mentine intr-un rol sters
  • personalitatea agresiva - se caracterizeaza prin implicare in actiune, este puternica, energica in discurs, foarte reactiva mai ales in fata dificultatilor (nu se retrage); isi manifesta emotiile, de multe ori in mod violent si neasteptat, ranindu-i pe ceilalti.
Astfel de personalitati pot constitui surse generatoare de stres si de dificultati majore pentru ceilalti.
S-ar parea ca, din pacate, tulburarile de personalitate nu sunt in regres - societatea actuala cultiva ego-ul, neincrederea si accentueaza o forma de nevroza colectiva.

Se poate evidentia relatia dintre tipul de personalitate si o anumita simptomatologie somatica. Spre exemplu, in cazul personalitatii anxioase apar consecinte somatice cum ar fi : dispneea, hipersudoratia (transpiratie excesiva), tremorul (tremuraturi de mana, de maxilar, de buza etc.) si insomnia.
Foarte frecvent, cel stresat prezinta simptome de anxietate cum ar fi tensiunea, nelinistea, preocupari si teama de viitor precum si stari de depresie.
  
Cea mai eficienta metoda de combatere a stresului este relaxarea, detensionarea fizica si psihica, inlocuirea gandurior negative cu cele pozitive.

Unul dintre criteriile maturitatii umane este confruntarea (linistita, senina, calma) cu indatoririle si raspunderile personale.

Efectele faptului ca nu stim sa reactionam, in modul cel mai adecvat, in fata agentilor stresori se manifesta in cele 4 domenii componente ale vietii individului : fizic, mental, social, spiritual.

Stresul poate duce la boli fizice concrete, nelinisti si preocupari care pot duce la perturbari mentale, dezordini familiale si sociale, pierderea dimensiunii spirituale necesara mentinerii individului "pe linia de plutire" atunci cand intervin dificultatile.

Pentru ca cineva sa poata iesi din aceasta situatie, intr-un mod pozitiv, trebuie sa canalizeze orice efort in mod constructiv, sa depaseasca momentele de tensiune psihica, pentru a nu degenera in altceva mult mai grav.
Stresul poate avea efecte in aria cognitiva, emotiva si comportamentala.

In aria cognitiva (ganduri, idei) pot aparea dificultati de concentrare a atentiei, scadera capacitatii de memorare, gandirea ilogica.

In aria emotiva (sentimente, emotii) apar efecte ca : imposibilitatea relaxarii fizice si mentale, aparitia unor boli, scaderea dorintei de viata sau aparitia unor sentimente de inferioritate.

In aria comportamentala (atitudini) efectele stresului pot genera scaderea cursivitatii vorbirii, consumul excesiv de alcool, tutun, droguri, insomnii, suspiciune, aparitia unor ganduri sinucigase, ajungandu-se uneori pana la punerea lor in practica.

In ceea ce priveste stresul si atitudinea individului fata de un agent stresor solicitant, pot a parea o serie de reactii precum :
  • reactii fiziologice - schimbari hormonale, metabolice, respiratie accelerata, tulburari digestive, insomnii oboseala, reactii psihosomatice
  • reactii psihice - pierderea memoriei si a capacitatii de rationalizare, neliniste, iritabilitate, depresie
  • reactii comportamentale anormale - randament scazut, relatii personale conflictuale, nehotarare, agresivitate verbala si fizica, folosirea alcoolului
Oricat ne dorim, nu putem evita stresul, insa putem invata sa il controlam.

Niciun comentariu: