sâmbătă, 4 octombrie 2014

Avem noi puterea sa ne costruim fericirea? Da.

Ne impiedica dependentele sa fim fericiti?

Sa combatem dependentele noastre emotionale.

Orice fel de dependenta, incluzand cumparaturile, munca, mancatul (bulimia, anorexia, dezordinea alimentara), medicamentele, alcoolul, sexul, relatiile extra-conjugale, relatiile de codependenta si dependentele emotionale sunt toate folosite pentru a umple un gol…un gol al echilibrului interior, al increderii, sigurantei, iubirii, bucuriei si creativitatii – natura noastra spirituala.
Dependentele ne ajuta sa evitam sa ne asumam responsabilitatea pentru noi insine si ne impiedica sa detinem controlul asupra propriei vieti. Ne dorim ca ceva sau cineva sa umple acel gol si sa aiba grija de noi. Unii se refugiaza in medicamente si alcool….fiind in cautarea acelui “ceva”… Altii isi invinuiesc adesea partenerii, au aventuri extra-conjugale sau chiar ies din acele casnicii in cautare de „senzatii”… Golul provine din separarea de TINE, de natura  ta spirituala.
Pentru a intra in contact cu acea parte din tine, trebuie sa iti deschizi sufletul, sa gasesti dependentele si apoi sa cautam sa umplem acele goluri care creeaza dependentele.
Adica exact ceea ce facem noi acum.
Atunci cand vom invata cum sa ne deschidem adevaratei noastre naturi, nimeni nu ne va mai putea rani.
Atunci cand ne vom da seama ca ceilalti au exact atata putere asupra noastra atata cata le dam noi, nimeni nu ne va mai putea controla.
Ce trebuie noi sa facem este sa ne umplem rezervorul de iubire, energie si stare de bine din diverse surse pentru a nu mai simti acele goluri care ne imping la dependente.
Cu cat vom fi mai in contact cu interiorul nostru, cu Dumnezeu, cu atat mai deschisi vom fi spre a simti iubirea dinauntrul nostru.
Cu cat vom trai mai mult acea iubire divina, cu atat mai putin vom cauta aprobarea sau dragostea altora si astfel nu ne vom mai simti raniti sau respinsi.
Cu cat vom iubi mai mult si vom avea rezervorul mai plin cu atat vom fi dispusi  sa ne asumam riscuri si chiar sa facem greseli pana cand reusim. Putem sa utilizam criticile in mod constructiv, avem curajul si forta interioara sa traim cu iubire si sa ne exprimam.
Va trebui sa ne asumam sa devenim cea mai buna varianta a noastra, dar cea mai buna varianta autentica. Este angajamentul care declanseaza procesul…

Apoi va trebui sa descoperim cine suntem, de ce suntem aici, care este scopul nostru si cum il putem indeplini. Nu scopul este important ci procesul continuu de cautare si dezvoltare..

Pentru asta va fi nevoie sa lucram la dezechilibrele noastre fizice, deficientele de personalitate si problemele cotidiene. Primele zone asupra carora ar trebui sa ne centram sunt – sanatatea si forma buna a corpului nostru, familia si relatiile sociale, gasirea scopului si o viata traita frumos.

Sa trecem la urmatoarele 6 secrete si arme impotriva dependentelor:
1. Invata sa fii sanatoasa si in forma –
A fi in forma implica a fi responsabili pentru trupul nostru si a mentine un echilibru – obisnuinte alimentare sanatoase, exercitii potrivite, somn suficient, meditatie si mediu de viata linistit si placut.
2.  Invata sa te ierti si sa te impaci cu trecutul tau:
De ce este nevoie sa te ierti?
Pentru ca fara auto-iertare nu vei putea sa te desprinzi de trecut. Iar fara desprinderea de trecut, nu vei putea sa traiesti in prezent si sa te simti fericit.  Iar fara sa te simti cu adevarat fericit nu vei putea sa ai incredere in tine si nu vei putea scapa de dependentele emotionale.

Orice decizie pe care ai luat-o la un momentdat in trecut, a fost cea mai buna pe care puteai sa o iei la momentul respectiv cu informatiile si resursele pe care le aveai si cu nevoile pe care atunci le aveai.
Respectand aceasta premisa poti incepe sa nu te mai invinovatesti pentru ca ai luat o decizie gresita.

3. Descopera ce este cu adevarat important pentru tine
De ce este important sa ne cunoastem mai bine?
Care sunt factorii importanti care stau la baza autocunoasterii?
Factorii care sunt importanti pentru noi au legatura cu valorile noastre si sunt ca un combustibil pentru comportamentul nostru.
Valorile fiecaruia dintre noi sunt unice ca si noi si avem un set diferit de valori bazate pe diferite aspecte ale vietii noastre.

Exemplu de valori:
- Libertatea
- Sanatate si sport
- Familie si casa
- Cariera
- Bani
- Viata sociala
- Spiritualitatea
- Dezvoltarea persoanala

Este important sa iti descoperi lista de valori si mai important decat sa iti faci lista de valori este sa stabilesti o ordine in aceasta lista. Sa faci un clasament al acestor valori.
Astfel vei putea identifica mult mai usor ce anume este important pentru tine si astfel vei sti ce anume te va motiva.
Uneori motivul pentru care ne simtim deconectati de noi insine este acela ca nu suntem constienti de anumite aspecte ale vietii noastre nu stim cu certitudine ce anume este important pentru noi, care ne sunt nevoile, care ne sunt pasiunile. Si asta duce la dependente emotionale.

Exercitiu valoros pentru stabilirea ierarhiei valorilor:

Fa-ti o lista de valori. Sa spunem ca avem lista de mai sus. Prima valoare e libertatea.
Si incepem sa o comparam cu fiecare dintre celelalte valori.
“Ce este mai important pentru mine?”
“ Sa fiu liber sau sa fiu sanatos?”

Daca raspunsul este sa fii sanatos. Atunci treci sanatatea pe primul loc.
Si incepi sa faci acelasi lucru cu aceasta valoare. O compare cu urmatoarele.
“Ce este mai important pentru mine?” “Sanatatea sau familia?” Daca tot sanatatea treci la urmatoarea.” Sanatatea sau cariera?” ” Sanatatea sau banii?”
Si repeti asa pana la sfarsitul listei. Castigatoarea dintre valori trece pe primul loc. Apoi compari valoarea de pe locul 2 cu fiecare din cele ramase si tot asa pana stabilesti ierarhia.
Pentru acest exercitiu este posibil sa ai nevoie de intrebari ajutatoare. Sau sa stai sa iti amintesti situatii si experiente care sa te ajute sa decizi intre doua valori. Se poate sa ai nevoie de mai multe zile pentru a stabili aceasta lista de valori insa este foarte important sa o ai foarte bine pusa la punct.
Valorile sunt factorul primordial care genereaza consecventa sau inconsecventa care ii face pe oameni sa fie motivati sau nu si care genereaza starile dorite. 

E important sa actionam ACUM! Trecutul nu exista, viitorul nu ne apartine. Sa stiu ACUM ce e important pentru mine. Sa actionez ACUM pentru a devenii ceea ce diresc sa devin.

4. Imbunatatirea relatiilor de familie si relatiile sociale Relatiile familiale si sociale sanatoase vin odata cu o dezvoltare psihica sanatoasa. Acest lucru se intampla monitorizandu-ne comportamentul, facand o introspectie asupra vietii, corectand greselile, transformand ganduri negative si daunatoare, judecati si sperante, iertandu-i pe altii si pe noi insine. Aceasta ne ajuta sa ne deschidem sufletul. Sa ne iubim familia, sa ne acceptam neconditionat, sa fim toleranti, ingaduitori cu neputinta umana.

5. Gasirea propriului scop – Lucrand la deficientele, la slabiciunile personalitatii noastre, incepem sa devenim mai conectati cu noi insine, mai obiectivi si mai putin critici. Ne descoperim propriile valori, traim cu principii morale si etice si ne stabilim propriile standarde. Incepem sa traim prin propria vointa si intentie mai degraba decat prin programare conditionata. Cand se intampla aceasta, incepem sa observam cauzele si efectele gandurilor, cuvintelor, actiunilor si oportunitatilor.
Fiind in contact cu aceasta parte a noastra incepem sa simtim ca ne aflam aici pentru a indeplini un scop mai inalt. Mai degraba decat „sa il cautam”, il putem descoperi privind filmul vietii noastre si identificand fara sa judecam ce am construit bun sau mai putin bun, cand am fost de partea noasatra, cand ne-am acceptat, cand ne-am flagelat. Scopul ne este adesea aratat fie prin intermediul celor mai mari provocari pe care am invatat sa le depasim, fie cu ajutorul talentelor cu care am fost inzestrati.

6. Indeplinirea scopului – Identificand provocarile pe care a trebuit sa le depasim, adesea vom deveni dornici sa-i ajutam pe altii cu probleme similare, fie vom deschide o fundatie, organizatie, vom desfasura work-shopuri, vom scrie o carte sau vom deveni mentori. Sau, daca suntem constienti de talente si aptitudini, le putem dezvolta intr-un fel unic si le putem impartasi si altora.
Aceasta se intampla cand pornim pe calea scopului urmarit si a serviciului adus omenirii. Atunci cand ne concentram pe aceasta cale si lucram la ceea ce iubim, munca devine iubire. Ne simtim mai impacati si mai multumiti. Devenim mai fericiti, mai impliniti, plini de dragoste, impliniti.
Atunci vom putea darui pentru ca rezervorul nostrum de iubire va fi plin si vom avea de unde. Si, cu cat vom darui mai mult, cu atat ne vom umple si mai mult rezervorul.

Atunci cand ne cunoastem, ne acceptam, ne iubim pe noi si pe aproapele nostru, nu vor mai fi dependente, nu vor mai fi critici si dezechilibre…atunci va fi pace in armonie, echilibru interior.
Schimbarea incepe cu noi! 

Niciun comentariu: