joi, 5 iunie 2014

Pacea și Fericirea

Discipolul: Cum pot să obțin pacea? Am impresia că nu o pot obține prin investigarea adevărurilor profunde printr-o metodă rațională= Vichara . 
Maestrul: Pacea este starea ta naturală. Mentalul este cel care creeaza obstacolele. Vichara ta a fost în întregime o creație a mentalului. Caută natura spiritului, și vei vedea că mentalul va dispărea. Căci nu există nimic din toate acestea, decât un mental fără gânduri. Deoarece gândurile apar totuși fără încetare, tu le atribui o origine pe care o numești spirit sau mental. Dar atunci când cauți natura acestuia din urmă, sfârșești prin a descoperii că el nu există. Când mentalul dispare astfel, te cufunzi în pacea eternă. 
Discipolul: Prin poezie, muzica, peisajele minunate pe care le vedem, lectura unor poezii etc., se întâmplă să conștientizăm un veritabil sens al Unității. Acest sentiment de pace profundă și preafericită (în care eul personal nu ocupă nici un loc) este totuna cu acea cufundare în Inimă? Practica spirituală îndreptată către asemenea stări va putea conduce la o stare de fuziune cu Divinul, mai profunda și până la urmă la deplina și totala viziune a Realului? 
Maestrul: Fericirea există atunci când mentalul se află în prezența unor lucruri plăcute. Aceasta este fericirea inerentă a Sinelui; nici o altă fericire nu există. Fericirea nu este nici străină, nici îndepărtată. În aceste ocazii pe care le găsești plăcute, de fapt te cufunzi în Sine. Această cufundare prilejuiește o fericire necondiționată care există prin ea însăși. Dar diferitele asociații de idei te fac să atribui această fericire altor lucruri sau altor evenimente, pe când, de fapt, fericirea se află în tine. Într-o asemenea situație te cufunzi în Sine, cu toate că o faci în mod inconștient. Dacă ajungi să o faci în mod conștient, cu convingerea venind din experiența că ești identic cu Realitatea, atunci o numești Realizare. Vreau ca tu să te cufunzi în mod conștient în Sine, adică în Inimă.

Niciun comentariu: