joi, 26 iunie 2014

Descopera-ti punctele tale forte prin analiza SWOT

Niciodata sa nu te opresti din invatat. A conduce este o profesiune, nu un drept sau o mostenire. Accepta ca vor exista, in mod frecvent, lucruri pe care nu le stii si ca a gasi modalitati mai bune de a rezolva lucrurile face parte din profesie. (Bruce Hyland)

SWOT vine din limba engleza de la initialele cuvintelor Strenghts (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunitati) si Threats (amenintari).

Aceasta poate fi folosita atat pentru a evalua un business, un proiect sau o activitate, cat si pentru a evalua o persoana.

Analiza personală SWOT este un instrument de reflecţie asupra ta si a vietii tale in acest moment. Utilitatea acestei analize consta in faptul ca te ajuta sa identifici aspectele care trebuiesc imbunatatite, si cel mai important iti permite sa identifici punctele tale tari pe care le poti valorifica pentru a profita de oportunitati si de a contracara orice amenintari externe care pot aparea în dezvoltarea ta.

 Astfel, analiza SWOT reprezinta practic o adevarata fisa de identitate in ceea ce priveste nivelul la care te afli in cariera si nu numai.
Important este sa te cunosti foarte bine si sa fii sincer cu tine insuti, pentru a bifa cat mai exact cele patru aspecte care te definesc: puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari.

Analiza SWOT, te ajuta sa descoperi mai mult decat punctele tari si slabe ale propriei vieti profesionale. Iti permite sa localizezi elementele exterioare cu care interactionezi si care iti influenteaza cariera. Acesti factori externi- in principal amplasamentul jobului, domeniul profesional, compania si profesia- sunt cei care determina riscurile si oportunitatile in cariera ta.

Priveste patratul SWOT ca pe un intreg care iti sintetizeaza cariera si vei vedea ce directii ai de urmat pentru a o imbunatati.

Puncte tari
Puncte slabe
Oportunitati
Amenintari


Iata cum poti adapta o analiza SWOT la propria cariera

  1. 1. Procesul de analiză SWOT trebuie să înceapă prin a examina propriile puncte tari şi cele slabe:


Punctele tari ale unei persoane formează o parte innascuta a personalitatii sale, atributele sale, tangibile si intangibile, interne, care sunt sub controlul direct al persoanei.
Punctele tari sunt caracteristici individuale, care sunt cunoscute sub denumirea de competente personale si calităţi interne, tot ce este asociat cu succesul in viata si evolutia pozitivă: ce fac eu cel mai bine? Ce aspecte ale comportamentului mele mi-au produs o impresie buna?
Sunt aspecte pozitive interne care sunt sub control si pe care le poţi valorifica în planificarea personală si care se refera la tot ce inseamna atribute, calitati, aptitudini si aspecte pozitive care te ajuta in cariera:

- experienta profesionala;
- educatia, cumuland-o pe cea academica cu aceea dobandita "on-the-job"si prin programe de training;
- cunostinte solide in domeniul in care activezi;
- asa-numitele abilitati transferabile (comunicare, lucrul in echipa, leadership etc.);
- caracteristici personale (etica profesionala, auto-disciplina, rezistenta la stres, lucrul in conditii de presiune, entuziasm si pasiune pentru locul de munca, creativitate, optimism, energie);

- contactele personale / reteaua de contacte ( prieteni-cunostinte);
- implicarea sau interactiunea cu diverse grupuri sau asociatii profesionale.Punctele slabe slabe nu se rezuma la defectele pe care le ai, ci se raporteaza la acele caracteristici care pot reprezenta obstacole in calea unei cariere de succes. Acestea insa pot fi imbunatatite treptat, important este sa iti doresti acest lucru.

Aici vei nota oarecum opusul celor de mai sus:
  • lipsa de experienţa sau de experienta relevanta;
  • lipsa unei educatii solide sau lipsa educaţiei specifice domeniului de activitate;
  • lipsa obiectivelor personale, a auto-cunoaşterii;
  • abilităţi personale slabe (leadership, interrelaţionare, comunicare, lucru în echipă);
  • abilităţi scăzute de “vânare” de posturi sau locuri de muncă;
  • acces limitat la resurse ( bani, timp, ajutor);
  • caracteristici personale negative (nivel scăzut al eticii profesionale, lipsa disciplinei, a increderii in sine, a motivaţiei si a pasiunii pentru domeniul respectiv; indecizie, timiditate, emotivitate).
  1. 2. Pasul următor în aplicarea instrumentului SWOT este analizarea oportunitatilor si amenintarilor externe:

Oportunitatile sunt evenimente pozitive externe care iti pot mari potentialul si te pot ajuta in cariera, fiind corelate cu schimbările/evolutiile tehnologice, persoane care pot

influența deciziile, schimbari sau situatii care te pot sprijini in atingerea aspiratiilor.
Acestea sunt conditii externe pozitive pe care nu le controlezi dar pe baza carora poti sa iti planifici sa le folosesti in dezvoltarea ta:
-       perioada favorabila pentru domeniul in care iti dezvolti cariera;
-       economie in crestere;
-       domeniul de care apartii sau spre care tinzi implica prezenta unora dintre calitatile si aptitudinile de care tu dispui;
-       un proiect neasteptat care iti permite dezvoltarea de noi abilitati sau punerea in valoare a propriului potential neexplorat;
-       cerere crescuta pe piata muncii pentru specializarea ta
La amenintari vei trece conjuncturile externe, negative pentru dezvoltarea ta si a carierei tale, precum:
-       diminuarea locurilor de munca, in general pe piata muncii sau in cadrul domeniului tau de activitate;
-       concurenta venita din partea altor persoane mai bine pregatite, cu experienta, abilitati si cunostinte superioare;
-       posibilitati reduse de avansare, fie din cauza unei concurente acerbe, fie din cauza lipsei posturilor ;
-       obstacole întalnite de-a lungul carierei (lipsa oportunitatilor, a educatiei potrivite, chiar a sansei);
-       posibilitati reduse de avansare in domeniu, fie din cauza concurentei acerbe, fie din cauza lipsei posturilor;
-       cunostintele si abilitatile tale sunt "depasite", nu mai pot fi folosite in domeniul respectiv;
-       o decizie a companiei care nu vine in sprijinul tau.
Analiza SWOT personala te va ajuta sa constientizezi mai bine care sunt punctele tari si care sunt cele slabe ale personalitatii tale, atat timp cat ele iti pot influenta intr-un mod sau altul cariera.
Mai mult, acest tip de analiza te ajuta, pe de o parte, sa te cunosti mai bine, iar pe de alta parte, sa analizezi mediul in care activezi.
Odata ce reusesti sa vezi clar care sunt aspectele care te avantajeaza si care sunt acelea care iti vor da batai de cap vei reusi sa vezi lucrurile mai detaliat si sa iti dai seama ce trebuie sa folosesti la intensitate maxima si ce trebuie sa imbunatatesti. 
Iar pasul spre o cariera de succes este unul calculat, care te va ajuta sa ajungi la nivelul la care visezi.

Niciun comentariu: