sâmbătă, 7 iunie 2014

Cum beneficiaza sanatatea noastra de pe urma muzicii

1) Muzica imbunatateste abilitatile vizuale si verbale 
2) Pastreaza sanatos un creier pe cale de a imbatrani
 Ascultatul muzicii este precum un exercitiu pentru creier, ne putem astepta la beneficii precum o mai buna memorie si agerime a mintii pe masura ce se avanseaza in varsta. Chiar si oamenii care au o oarecare forma de deteriorare cerebrala isi pot recapata partial sau total accesul la memorie (depinzand de severitate) prin ascultatul muzicii, intrucat ascultatul poate ajuta la extragerea amintirilor vechi si a modelelor neurologice datorita faptului ca ritmul si sunetele muzicii raman pentru un timp indelungat in “nucleul” mintii. 
 3) Muzica te face mai fericit 
Asa dupa cum s-a mentionat si mai inainte, muzica are puterea de a face atat de mult. Te poate face sa te simti fericit, trist, entuziasmat sau chiar energizat. Muzica ce te patrunde intr-un fel special determina creierul tau sa elibereze dopamina, care este cunoscuta drept un hormon al bunei dispozitii. Muzica ne face sa simtim emotii precum fericire, entuziasm, bucurie, etc… Muzica ne ofera aceeasi izbucnire de fericire pe care am capata-o de la mancatul unei bucati de ciocolata, sex sau anumite droguri. Un alt studiu a arata ca muzica cu un ritm rapid interpretata intr-o cheie majora face oamenii sa se simta fericiti, in timp ce muzica cu un tempo lent si intr-o cheie minora duce mai usor la sentimente de tristete. 
 4) Ritmul cardiac, pulsul si presiunea sanguina 
Ascultam muzica cu muschii nostri’. – Nietzsche Studiile au aratat ca muzica intareste inima si imbunatateste perioada de recuperare a pacientilor care au suferit de boli cardiace. Indiferent de genul de muzica, atunci cand asculti muzica ta preferata, se elibereaza endorfine in creier, iar acestea ajuta la imbunatatirea sanatatii vasculare. S-a vazut ca atat barbatii, cat si femeile care au ascultat muzica in scurt timp dupa o operatie chirurgicala suferita, erau mai putin anxiosi si chiar au raportat ca avand mai putine dureri, in contrast cu cei care s-au odihnit in tacere. O observatie facuta la Spitalul General Massachusetts, a consemnat ca pacientii cardiaci constransi sa stea la pat si care au ascultat muzica pentru 30 minute, aveau o presiune sanguina mai scazuta, ritm cardiac mai lent si mai putine semne de stres decat cei care nu au ascultat muzica. 
5) Muzica imbunatateste calitatea somnului 
Unele dintre lucrurile cele mai obisnuite care interfereaza cu somnul sunt stresul si anxietatea (afecteaza ritmul cardiac). Intrucat muzica are capacitatea de a le afecta pe ambele intr-un mod pozitiv, cercetarile au descoperit cadaca asculti muzica la diferite momente ale zilei acest lucru favorizeaza modele de somn mai bune si chiar determina un somn mai odihnitor. In unele cazuri, muzica poate fi capabila pentru a trata eficient chiar si insomnia. 
6) Muzica amplifica activitatea sistemului imunitar si reduce durerea 
Cercetarile au aratat ca muzica este capabila sa reduca nivelul hormonului de stres cortizol, care este responsabil pentru slabirea sistemului imunitar, sporirea riscului de boli cardiace, interferenta cu invatarea si memoria, micsorarea densitatii osoase, probleme ale presiunii sanguine etc… Cercetarile au gasit ca prin ascultarea doar pentru 50 de minute a muzicii inaltatoare, sporeste nivelul anticorpilor din corpul uman. Este important sa se asculte muzica preferata, intrucat preferintele muzicale au un efect fizic general. 
7) Muzica reduce depresia si anxietatea 
Cercetatorii de la Universitatea Drexel au descoperit ca pacientii cu cancer care fie au ascultat muzica, sau au lucrat cu un terapeut in muzica, au experimentat o reducere a anxietatii, au avut nivele mai bune ale presiunii sanguine si stari de spirit mai bune. Muzica poate avea efecte pozitive si asupra psihicului, starii de spirit, durerii si calitatii vietii. “Dovezile sugereaza ca interventiile cu muzica ar putea fi folositoare ca tratament complementar pentru oamenii cu cancer”. – Joke Bradt

Niciun comentariu: