joi, 1 mai 2014

Imbatranirea creierului

Creierul este alcatuit din sute de miliarde de celule nervoase, fiecare receptand 100 de mesaje pe secunda. Neuronii, adica celulele care transmit informatiile, sunt asemenea unor pamatufuri prevazute cu o multime de fire dispuse aleatoriu si conectate intre ele. Coada pamatufului este cablul prin care sunt transmise informatiile, iar neuronii schimba intre ei, intr-un ritm foarte rapid, o multitudine de informatii. Hipocampusul, asemanator ca si forma cu un calut de mare, este adanc in creierul uman si este principalul organ responsabil cu memoria, alaturi de alte doua zone corticale: cortexul prefrontal (controleaza functia executiva a creierului) si cerebelul (raspunzator pentru echilibru). Hipocampul proceseaza informatiile inainte ca acestea sa fie memorate, functionand optim fie atunci cand esti implicat emotional in asimilarea anumitor informatii, fie atunci cand esti atent la receptionarea informatiilor. Cafeaua este benefica in procesul de memorare tocmai pentru ca te face sa te concentrezi mai bine asupra unui lucru pe care il inveti pentru prima data, ceea ce inseamna ca informatia primita are mai multe sanse de a fi stocata in memoria de lunga durata. Fragmente proteice de beta-amiloid La nivelul creierului exista fragmente proteice de beta-amiloid. Deteriorarea acestor fragmente provoaca Alzheimer, boala care afecteaza stimulii nervosi, care patrund si ies din liniile energetice ale hipocampului. Astfel scade capacitatea de memorie si, cu cat sunt distruse mai multe linii de alimentare, cu atat daunele sunt mai mari. In general, genele sunt cele care controleaza cantitatea organica de beta-amiloid, dar nu si cantitatea totala din organism. Se poate interveni astfel asupra cantitatii reziduale care afecteaza si ingreuneaza comunicarea prin liniile energetice, alterand forma de expresie a unei anumite gene: Apo E, o proteina care functioneaza asemeni unei echipe de interventie, ajutand sinapsele sa-si recapete functionarea optima si, implicit, revitalizand memoria. In plus, ori de cate ori sunt create sinapse noi prin care ajutam creierul sa functioneze mai bine, o parte din cantitatea de beta-amiloid se tranforma in reziduuri pe care le curata proteina Apo E, asigurand astfel realizarea optima a legaturilor neuronale. Reziduri Apo E4 Exista insa si o alta proteina care sabotaza eforturile de restabilire a conexiunilor, impanzind liniile energetice cu reziduuri. Este vorba despre Apo E4, a carui nivel crescut in organism face ca incidenta bolii Alzheimer sa creasca in mod considerabil. Consumul de curcuma, condiment specific al bucatariei indiene, alaturi de miscarea constanta faciliteaza actiunea Apo E si reduc manifestarile genei E4. Neurochimicalele Un alt factor important ce contribuie la imbatranirea creierului sunt neurochimicalele, substante chimice care conduc stimulii de la un neuron la altul prin intermediul sinapselor. Cel mai cunoscut neurotransmitator este acetilcolina, iar atunci cand nivelul ei scade, in special la nivelul hipocampului, capacitatea cognitiva este diminuata. Toxinele in exces din organism influenteaza negativ sistemul de comunicare prin neurotransmitatori. Conexiunile slabe dintre acestia provoaca tulburari si, prin urmare, gandurile nu mai au nici o legatura intre ele. Multe dintre tratamentele bolii Alzheimer determina cresterea cantitatii de acetilcolina din creier. Partea buna este ca neutrotransmitatorii pot fi stimulati cu ajutorul unei alimentatii adecvate, prin sport si cu ajutor unui somn de calitate, influentand starea de spirit. Starile controlate de neurotransmitatori, precum insomnia, afecteaza atat longevitatea, cat si calitatea vietii. Lucrurile se complica si mai tare atunci cand sangele, impreuna cu toti nutrientii, nu mai reuseste sa irige creierul in mod corespunzator: tesuturile se atrofiaza, intervenind desigur uitarea. Astfel, desi pierderile de memorie au mai ales cauze genetice, circulatia sangvina este si ea un factor extrem de important. Anumite medicamente care reduc colesterolul sunt eficiente si in mentinerea capacitatii de memorie, intrucat acestea ajuta la intretinerea structurii de alimentare sangvina si reduc inflamatiile care cauzeaza imbatranirea directa a celulelor cerebrale. Postat in : Sanatate psihomentala

Niciun comentariu: