joi, 22 mai 2014

Cultivarea si dezvoltarea voinţei

Cultiva VOINTA asa cum cultivi orice samanta. Ingrijeste'o cu rabdare si dragoste, iar roadele vor fi pe masura. Într-o manieră concisă şi simplificatoare, cautăm soluţii concrete de depăşire a încercărilor de a transforma viaţa intr'o ascensiune spre lumină. Vă prezint mai jos cateva din afirmaţiile care ne mobilizeaza şi ne motiveaza pentru a depăşi o „etapă de platou”. „Voinţa este o forţă dinamică a sufletului. Ea poate realiza minuni şi miracole dacă este pură şi irezistibilă. Pentru un om cu voinţă puternică nu există nimic imposibil de realizat sau de obţinut. Atunci cand o dorinţă este controlată ea se transformă în voinţă. Atunci cand sunt controlate, energia sexuală, energia musculară, furia etc. se transmută în forţa voinţei.
Voinţa este conducătorul tuturor forţelor mentale – puterea de judecată, forţa memoriei, puterea de concentrare şi de înţelegere, raţiunea şi discriminarea. Simpla dorinţă anemică nu este suficientă pentru a obţine ceva. Trebuie să ai un scop şi un ţel bine definite. Dorinţa este precum o mică unduire la suprafaţa apei, pe cand voinţa este acea putere care îndeplineşte dorinţele. 
Voinţa este puterea de a alege şi a hotărî ceva. 
Focalizarea minţii, echilibrul, veselia, forţa lăuntrică, capacitatea de a rezolva sarcini dificile într-o manieră miraculoasă în timp scurt, succes în toate întreprinderile, puterea de a influenţa în mod benefic oamenii, o personalitate dinamică şi magnetică, o fizionomie şi o aură magnetică, ochi strălucitori, privirea fermă, vocea puternică, mărinimia şi generozitatea, fermitatea, neînfricarea sunt unele dintre caracteristicile care evidenţiază un om cu o foarte mare putere a voinţei. 
Cum să-ţi dezvolţi voinţa 
Atenţia, darzenia, ascezele, postul, stăpînirea de sine, iertarea, clemenţa, fermitatea în caz de pericol, puterea de rezistenţă la atacul forţelor ostile evoluţiei spirituale, a ţine un jurnal zilnic – toate acestea joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea voinţei. Aspirantul vointei trebuie să asculte cu răbdare cuvintele celorlalţi. Ascultarea răbdătoare dezvoltă voinţa şi cucereşte inimile celorlalţi. Fiinţa trebuie să realizeze chiar şi acţiuni care nu sunt interesante. Aceasta, de asemenea, va duce la dezvoltarea voinţei. Acţiunile care nu sunt interesante vor deveni astfel după ceva timp. Urmăreşte să trăieşti fericit în orice loc te-ai afla şi în orice condiţii. Voinţa ta va deveni puternică şi dinamică. Practica concentrării este şi ea de mare ajutor în dezvoltarea voinţei. trebuie să deţii o înţelegere plină de inteligenţă a naturii minţii, a felului în operează, functioneaza. Nu poţi trage o linie de demarcaţie clară şi să spui unde sfărşeşte practica concentrării sau cultivarea memoriei şi unde începe cultivarea voinţei. Nu utiliza niciodată voinţa în direcţii greşite, căci astfel te vei prăbuşi fără speranţă. Nu este bine să-ţi încerci puterea voinţei de la începutul antrenamentului. Aşteaptă pană cand aceasta devine cu adevărat puternică, pură şi irezistibilă. 
 Instrucţiuni fundamentale legate de cultivarea voinţei 
1. Trebuie să urmăreşti în permanenţă să creşti şi să evoluezi din punct de vedere mental, moral şi spiritual. Flecăreala deşartă trebuie abandonată integral şi definitiv. Voinţa ta va deveni dinamică dacă timpul este utilizat într-un mod cat mai profitabil. Munca şi tenacitatea, interesul şi atenţia, răbdarea şi perseverenţa, credinţa şi încrederea în sine pot face dintr-un om comun o personalitate marcantă. 
2. Va trebui să îţi pui voinţa la treabă în conformitate cu propriile tale capacităţi. Altfel, puterea voinţei tale se va micşora şi vei fi descurajat. Păstrează-ţi numai puţine fapte de făcut, dar fă-le cu perseverenţă. 
3. A gandi prea mult fără ca după aceea să iei o hotărîre fermă este un serios obstacol în exercitarea voinţei. Gandeşte-te corect catva timp şi apoi ia o decizie. Nu trebuie să existe nici o amanare nenecesară. 
4. Mintea trebuie să rămană calmă şi detaşată, echilibrată în orice condiţii. Mintea trebuie disciplinată perfect. 
5. Urmăreşte cu inteligenţă să extragi din toate lucrurile şi situaţiile ceea ce este mai bun. Găseşte metode uşoare, eficiente de depăşire a crizelor. Nu te focaliza asupra defectelor, eşecurilor şi greşelilor. Lasă defectele în pace. Ele vor dispărea cu rapiditate pe măsură ce voinţa ta va deveni mai pură. 
6. Fii mereu plin de atenţie. Trebuie să fii rapid şi în acelaşi timp eficient şi capabil. 
7. Nu te descuraja niciodată. Apelează la toate energiile şi facultăţile tale latente. 
8. Pentru a depăşi situaţiile critice şi pentru a avea succes, sunt necesare o fermitate de neclintit şi o infinită răbdare. 
9. Nu te îngrijora dacă dezvoltarea voinţei întarzie. Prin practică, vei ajunge să te perfecţionezi. Experienţa te va învăţa. 
1o. Utilizează-ţi voinţa doar pentru a realiza ceea ce ti'ai propus si pentru a te conecta la forta Divina din tine. Lasă deoparte afacerile lumeşti. Nu merită. 
11. Amplifică în tine cat mai mult calităţile sattva-ice (pure). Curajul, compasiunea, iubirea universală, nobleţea, mulţumirea, francheţea, cinstea trebuie să fie amplificate cat mai mult. 
12. Trebuie să-ţi disciplinezi cat mai bine simţurile. Conservă-ţi energia. Acest lucru este foarte important. 
13. Păstrează-ţi corpul puternic şi plin de sănătate prin practica regulată a exerciţiilor fizice. 
14. Este necesar să ţii cu stricteţe un jurnal zilnic. 
15. Trebuie să urmăreşti să nu întreţii nici un gand negativ în minte. Realizează gloria, splendoarea şi forţa Divina din interiorul tau. Realizează faptul că acesta forta Divina este rezervorul a toată cunoaşterea, fericirea, puterea, frumuseţea, pacea şi bucuria. Urmăreşte să simţi cu toată fiinţa ta că soarele, luna, stelele îşi îndeplinesc funcţiile lor specifice la comanda Creatorului: aerul circulă, ploaia cade, focul arde, raurile curg, soarele luminează, stelele strălucesc. Gloria tuturor gloriilor, Soarele tuturor sorilor, Lumina luminilor, Adevărul, care pătrunde întregul univers. Recunoaşte gloria supremă a lui Dumnezeu. Realizează plenar în fiinţa ta realitatea supremă. Fara ajutor de la Doamne nu putem nimic. Daca facem curatenie in inima noatra, Doamne vine si locuieste in ea. Imparatia lui Dumnezeu in inima ta este. Fericiti cei curati cu INIMA!

Niciun comentariu: