miercuri, 2 octombrie 2013

Structura inconştientului colectiv

Cele 9 arhetipuri fundamentale

De ce nouã? De ce nu zece, sau patru, sau douãzeci? Cum putem spune cã existã un numãr finit de arhetipuri? Cum putem spune cã în acest moment existã 6.555.643.230 de oameni pe aceastã planetã?
Pot exista şi alte arhetipuri în afarã de cele descrise aici (de exemplu: copilul, magicianul ş.a.), dar multe dintre structurile inconştiente îşi au sursa în cele 9 arhetipuri fundamentale, descrise în aceastã prezentare. Prima organizare coerentã a arhetipurilor într-un model a fost realizatã de savantul Strephon Kaplan-Williams (1934-2009), terapeut jungian şi fondatorul Asociaţiei Americane de Interpretare a Viselor, cofondator al Centrului de Explorare a Viselor din România, împreunã cu Dr. Ovidiu Brazdãu. În acest model avem trei perechi de contrarii primare: Masculin – Feminin, Eroic – Adversitate,  Cãlãtorie – Moarte/Renaştere şi un arhetip integrator: Sinele. La acest model Dr. Ovidiu Brazdãu a adãugat alte douã arhetipuri: mama şi  bãtrânul înţelept, rezultând o structurã cu nouã arhetipuri de bazã.
1. ARHETIPUL MASCULIN
Arhetipul Masculin este energia arhetipalã psihicã descrisã prin urmãtorii termeni: direcţie, organizare, forţã orientatã cãtre un scop, perseverenţã, împingere, fermitate, autoritate. Energia masculinã are rolul de a structura şi de a face situaţiile definite şi clare. Din aceastã funcţie inconştientã provin aspectele raţionale ale vieţii, cum ar fi planificarea. Cealaltã mare funcţie enegeticã a masculinului este penetrarea şi concentrarea, specificã sexualitãţii. Penisul penetreazã vaginul, iar copilul este un produs al unitãţii dintre Masculin şi Feminin. Arhetipul Masculin reuneşte ceea ce este ferm şi ceea ce structureazã Universul. În absenţa legilor fixe ale formei şi fãrã concentrarea energiei nu ar exista posibilitatea existenţei Universului. Vieţile şi trupurile noastre depind de principiul organizãrii, una dintre dinamicile majore ale acestui arhetip.
2. ARHETIPUL FEMININ
Arhetipul Feminin reprezintã energia inconştientã psihicã descrisã prin gingãşie, frumos, rafinament, relaţionare. Arhetipul Feminin este funcţia energeticã a receptivitãţii, fluiditate şi cuprindere. Exact cum vaginul ia penisul şi sperma pentru o viaţã şi o relaţie nouã, la fel femininul creeazã şi dã viaţã. Femeile deseori sunt orientate cãtre relaţionare şi pun accent pe sentimentele legate de relaţionare, dar scopul inconştient este acela de a atrage masculinul şi de a procrea. Femininul reprezintã gingãşia, delicateţea, rafinamentul, la fel cum petalele unei flori emanã frumuseţe. Comportamentele de îngrijire, aranjarea corpului şi a pãrului sau machiajul care înfrumuseţeazã faţa provin din arhetipul feminin.
3. MAMA
Arhetipul Mamei este energia arhetipalã psihicã caracterizatã prin îngrijire, protecţie, hrãnire. Mama oferã toate acestea fãrã sã cearã nimic în schimb.  Femeile cu acest arhetip activat predominant au foarte multã grijã pentru cei din jur, fiind capabile sã ofere protecţie, stabilitate afectivã şi o mare cãldurã sufleteascã. Mama este cea care hrãneşte, dar în acelaşi timp protejeazã copilul de pericole. În vise, un simbol asociat acestui arhetip este reprezentat de sânii mari, care semnificã  resurse de hrãnire îndestulãtoare pentru copilul nou-nãscut.
4. EROUL
Arhetipul Eroului este energia arhetipalã psihicã menitã sã distrugã obstacolele. Funcţia arhetipului eroic este de a câştiga, de a depãşi orice momente dificile pe care le întâlneşte. Succesul şi vindecarea îşi gãsesc împlinirea în arhetipul Eroic. Eroicul înseamnã victoria sau vindecarea bolilor. Eroicul reprezintã ceea ce este pozitiv în viaţã, oferã bucurie, sãnãtate şi bunãstare. În vise vedem Eroicul în acţiune atunci când au loc lupte sau bãtãlii şi când se câştigã confruntãri.
5. CĂLĂTORIE (TRANSFORMARE)
Arhetipul Cãlãtoriei reprezintã energia arhetipalã psihicã de transformare şi schimbare a celor din jur. Întreaga forţã evolutivã şi de dezvoltare în viaţã poate fi privitã ca un arhetip al Cãlãtoriei. Dezvoltarea este manifestã în copaci, plante, fiinţe vii în Universul aflat în expansiune. Cãlãtoria se desfãşoarã pe un traseu liniar, nu întotdeauna drept, dar întotdeauna înainte. În explorarea viselor, arhetipul Cãlãtoriei poate fi identificat în toate activitãţile de explorare a mediului înconjurãtor. Arhetipul cãlştoriei este cel care ne face sã fim în permanenţã nemulţumiţi de ceea ce posedãm şi ne face sã ne dorim altceva. Avem o maşinã, dar nu ne mai place dupã câţiva ani şi dorim sã o schimbãm, avem un ceas, dar nu ne mai place dupã câteva luni. Persoanele mereu nemulţumite de ceea ce au sunt în general persoane care au arhetipul Cãlãtorie foarte activat.
6. MOARTE – RENAŞTERE
Moartea şi Renaşterea sunt etape fundamentale ale existenţei, ciclurile vieţii fiind prezente în inconştientul colectiv sub forma arhetipalã a morţii şi re-învierii. În momente esenţiale din viaţa noastrã trecem prin crize şi transformãri. Facem tranziţia de la o situaţie la alta. Aceste intersectãri între Moarte – Renaştere şi Cãlãtorie reprezintã momente-cheie în viaţa noastrã, care adesea dau naştere unor vise majore.  În vise, arhetipul Moarte-Renaştere poate fi descoperit în simboluri ce semnificã schimbarea sau transformarea, cum ar fi cascadele, de exemplu. Momentele de divorţ sau cãsãtorie sunt caracteristici ale arhetipului Moarte-Renaştere. Moartea-Renaşterea reprezintã reîntoarcerile şi schimbãrile din vieţile noastre. Nu ne dezvoltăm liniar, ci trecem de multe ori prin schimbãri radicale şi traversãm uneori momente dureroase.
7. ADVERSITATE
Universul conţine o mare forţã distructivã, care a generat în plan psihic arhetipul Adversitãţii. Acest arhetip este dinamica funcţionalã a psihicului responsabilã pentru toate rãzboaiele, pentru procesele de îmbãtrânire, pentru cutremure, dar şi pentru gãurile negre considerate a fi capabile sã înghitã întregi universuri. În vise, aceastã forţã este cea care ameninţã Eul, generând coşmaruri. Capacitatea de a integra adversitatea este un element fundamental În procesul de explorare a viselor. E bine de reţinut cã adversitatea este naturalã şi normalã, coşmarurile sunt doar semne ale adversitãţii şi apariţia lor trebuie sã ne facã sã explorãm mai profund modul În care acţionãm În viaţa de zi cu zi. Este de preferat sã acceptãm adversitatea ca pe un element natural În viaţã, cãruia trebuie sã Îi facem faţã, fie devenind eroi şi Învingând forţele opuse, fie acceptând Înfrângerea.
8. BÃTRÂNUL ÎNŢELEPT
Bãtrânul Înţelept este energia arhetipalã psihicã caracterizatã prin înţelepciune şi transmiterea înţelepciunii celorlalţi oameni. Persoanele cu acest arhetip predominant activat dau sfaturi şi îi ajutã pe cei din jur sã se dezvolte, dar nu prin intervenţie directã (cum face Mama), ci, mai degrabã, prin transmiterea informaţiilor esenţiale. La extreme sunt persoanele care dau sfaturi permanent şi cred cã deţin adevãrul absolut, şi care simt nevoia sã le spunã tuturor din jur cum sã procedeze. Bãtrânul Înţelept este cel care ştie cum funcţioneazã grupul, care ştie cum sã asigure hrana pentru membrii grupului şi care are, în general, o soluţie mai bunã decât ceilalţi oameni la diferite probleme, datoritã experienţei de viaţã câştigatã în timp.
9. SINELE (CENTRUL)
Arhetipul Sinelui (Centrului) este energia arhetipalã psihicã de echilibrare a extremelor. Sinele este arhetipul echilibrului prin excelenţã şi reprezintã totalitatea, întregul. În organism, în planul fizic, aceastã energie a Sinelui apare sub forma homeostaziei, care regleazã funcţiile corpului, bãtãile inimii, foamea şi setea. În plan psihic, arhetipul Centrului este cel care echilibreazã extremele şi care susţine dezvoltarea armonioasã a atitudinilor faţã de viaţã. Centrul este înãuntru şi afarã. Centrarea şi echilibrarea înseamnã sã apreciezi echilibrul şi sã simţi cã meritã sã echilibrezi diferitele energii cu care interacţionezi zi de zi.
 de Ovidiu Brazdău

Niciun comentariu: