duminică, 15 septembrie 2013

Tulburari de personalitate

Tulburarea de personalitate se defineste ca pattern stabil de trairi afective si comportamente, ce deviaza semnificativ de la standardul culturii de apartenenta a respectivului individ, este generalizat si inflexibil, are debutul in adolescenta sau prima parte a vietii adulte, este stabil in timp si genereaza distres sau dizabilitate.

Tulburarile de personalitate sunt abordate sub aspectul modelului trasaturilor, vazute ca fiind relativ stabile transsituational. 

Tulburarile de personalitate apar atunci când trasaturile de personalitate devin foarte inflexibile, dezadaptative si genereazã dizabilitate si distres.

Aceste tulburari pot fi egodistonice (persoana traieste o stare de distres) sau egosintonice (nu apare distresul legat de boala); 
de retinut cã, în primul caz trairea afectiva negativa apare legata de prezenta bolii si reactiile celorlalti la aceasta, în timp ce în cel de-al doilea caz, individul nu accepta ca are o tulburare de personalitate, dar poate trai stari de distres datorita faptului ca cei din jur nu-l accepta asa cum este;

Tulburarile de personalitate sunt grupate  pe baza similitudinilor descriptive:

Grupa A – include tulburarile de personalitate de tip paranoid, schizoid si schizotipal. Trasatura comunã a acestora este excentricitatea.

Grupa B – include tulburarile de personalitate de  tip antisocial, borderline, histrionic si narcisist. Trasaturile comune ale acestora sunt teatralitatea, emotivitatea, extravaganta.

Grupa C – include tulburarile de personalitate de tip evitant, dependent, obsesiv-compulsiv. Trasaturile comune ale acestora sunt anxietatea, teama.

Niciun comentariu: