marți, 3 septembrie 2013

TULBURAREA BORDELINE

In cazul acestei tulburari imaginea de sine a pacientului este distorsionata, facandu-l sa se simta fara valoare si in mod fundamental imperfect. Mania,impulsivitatea si frecventele schimbari de dispozitie il pot indeparta de cei din jur, desi pacientul isi doreste cu disperare relatii afectuoase.
Constientizarea crescuta si cercetarile despre aceasta afectiune ajuta la imbunatatirea tratamentului si la o mai buna intelegere a personalitatii borderline. Noile date indica faptul ca tulburarea de personalitate borderline se amelioreaza in timp, astfel incat pacientii pot avea o viata fericita si implinita.
Tulburarile de personalitate se diagnosticheaza pe baza semnelor si simptomelor si prin evaluare psihologica. Pentru a putea fi pus acest diagnostic este nevoie sa fie indeplinite criteriile din manualul de diagnostic. 

Pentru tulburarea de personalitate borderline trebuie sa fie prezente cel putin 5 dintre urmatoarele criterii:
- teama intensa de abandon
- un model de relatii instabile
- imagine de sine instabila
- comportamente impulsive si autodistructive
- comportament suicidar si automutilare
- schimbari frecvente de dispozitie
- sentiment cronic de gol interior
- manie fara motiv
- episoade de paranoia si de pierdere a contactului cu realitatea.

Diagnosticul de tulburare de personalitate borderline este pus doar la adulti, nu la copii sau adolescenti. Acest lucru deoarece semnele si simptomele tulburarii de personalitate prezente la varste mici pot dispare odata cu maturizarea.
Identificarea tulburarii Bordeline

Cei cu personalitate Borderline sunt persoane normale, apoi apare o situatie stresanta si totul se schimba: crize de furie, comportamente periculoase, tendinta spre manipulare, idei suicidare. Persoanele afectate de tulburarea Borderline sunt intotdeauna pe punctul de a exploda.

Dificultatea de gestionare a emotiilor este laitmotivul acestei boli psihice, situate la jumatatea drumului intre nevroza si psihoza. Manifestarile sale includ: hiperemotivitate si reactii excesive la cea mai mica neplacere. La acestea se adauga si alte simptome caracteristice:

- senzatia de gol interior
- dificultatea de gestionare a furiei
- capacitatea redusa de a prevedea consecintele actelor lor
- idealizarea si apoi devalorizarea celor din jur
- instabilitate in realtiile interpersonale 
- eforturi disperate pentru a evita abandonul
- impresia de detasare fata de corp
- mania persecutiei
- comportamente impulsive, periculoase, de auto-mutilare (crize bulimice, consum abuziv de alcool si droguri)

Niciun comentariu: