duminică, 15 septembrie 2013

Terapia Anxietatii

Ce este tulburarea de anxietate?

Ai experimentat cu siguranta sentimentul fricii atunci cand ai invatat pentru prima data sa conduci, cand ai dat un examen important sau cand ai avut o intalnire romantica.

A-ti fie frica este un raspuns normal, sanatos. Este un mecanism de aparare a organismului pe care il impartasim asemeni animalelor si care ne-a asigurat supravietiurea de-a lungul dezvoltarii noastre ontogenetice. Atunci cand avem de-a face cu o situatie stresanta intensa ce ne ameninta, organismul nostru raspunde declansand sistemul „lupta sau fugi". Insa in momentul in care frica devine atat de intensa si coplesitoare incat ne cauzeaza distres afectandu-ne viata si functionarea normala, atunci ea devine o problema serioasa ce necesita remediere prin interventie psihoterapeutica.Anxietaea (DSM-IV-R) este o tulburare psihologica caracterizata printr-o ingrijorare/ frica persistenta ce afecteaza functionalitatea normala de zi cu zi.

Anxietatea este descrisa de multe ori ca avand componente cognitive, somatice, emotionale si comportamentale (Seligman, Walker & Rosenhan, 2001). Componenta cognitiva include sentimentul unui pericol viitor difuz si nesigur. Din punct de vedere somatic corpul pregateste organismul sa se descurce cu pericolul (cunoscut si ca reactia de urgenta): tensiunea arteriala si pulsul cresc, transpiratia si intensifica, creste fluxul sangvin spre grupele importante de muschi si functiile imunitare si digestive sunt inhibate. Pe plan extern, semnele somatice ale prezentei anxietatii pot include paliditate a pielii, transpiratie, tremuraturi si dilatarea pupilelor. Emotional anxietatea cauzeaza un sentiment de groaza sau panica si pe plan fizic cauzeaza greata si frisoane. Comportamental, atat comportamentele voluntare cat si cele involuntare pot aparea ca directionate spre scaparea sau evitarea sursei anxietatii. Aceste comportamente sunt frecvente si de multe ori daunatoare, manifestandu-se extrem in cadrul problemelor cu anxietatea. Cu toate acestea, anxietatea nu este intotdeauna patologica sau daunatoare: este o emotie comuna alaturi de frica, manie, tristete si fericire avand o functie foarte importanta legata de supravietuire.

Niciun comentariu: