luni, 16 septembrie 2013

Psihoterapiide orientare dinamica

Punctul de vedere dinamic in psihologie isi are originea in fizica si porneste de la ideea ca orice fenomen psihic este rezultatul interactiunii unor forte. Conform acestei conceptii fiinta umana este o structura complexa, determinata de jocul agitatiei turbulente a unor forte intrapsihice aflate in conflict. Psihoterapia dinamica reprezinta o forma de tratament psihologic, care abordeaza personalitatea din perspectiva psihodinamica, exemplul cel mai ilustrativ reprezentandu-l psihanaliza lui F r e u d.


Exista unii autori care includ in cadrul psihoterapiilor de orientare dinamica nu numai psihanaliza si terapiile derivate din aceasta, ci si alte sisteme psihoterapeutice, de pilda cele de orientare existentiala. L a z a r u s (1976) a denumit acestea - terapii dinamice sau terapii bazate pe insight (iluminare). Opinia noastra este ca desi in cadrul unor scoli de orientare existentialista intervin elemente dinamice, iar insightul are un loc important, caracteristicile lor generale le fac sa apartina mai curand orientarii experientiale in psihoterapie.

Terapiile psihodinamice pun accent pe descoperirea de catre pacient a variatelor procese psihologice de natura inconstienta, procese ce stau la baza structurii personalitatii sale si a formarii mecanismelor sale adaptative. Aceste descoperiri bruste si intuitive ale pacientului sunt curoscute sub denumirea de "insight" sau iluminara. Prin intermediul insight-ului pacientul descopera de fapt sursele si motivele ascunse care stau la baza comportamentelor si problemelor sale.

In teoria freudiana se presupune ca aceste elemente s-au structurat in copilarie, sunt de natura inconstienta si relativ inaccesibile persoanei. Sarcina principala a terapiei dinamice este sa-l ajute pe pacient sa descopere ce se intampla cu el, sa obtina insightul (limpezirea) propriilor sale probleme si sa utilizeze intelegerea obtinuta pentru a-si modifica stilul perturbat de a reactiona si de a se comporta. Aceasta abordare isi are originea in teoriile si practica psihanalizei freudiene, dar a fost modificata si structurata si in diverse alte sisteme psihoterapeutice

Fiecare din acestea avand o anumita conceptie despre natura umana si apartinand unui anumit intemeietor de scoala (de pilda Carl J u n g sau E r i c h F r o m m, care au considerat sistemul lui F r e u d inadecvat sau incomplet), in ciuda diferentelor, aceste sisteme diverse de psihoterapie se aseamana prin aceea ca sunt de parere ca psihoterapia trebuie sa releve pacientului ce nu este in regula cu viata sa psihica si, pornind de la aceasta, trebuie sa-l ajute sa elaboreze noi modele comportamentale mai eficiente.

Niciun comentariu: