luni, 16 septembrie 2013

Psihoterapie dinamica experientiala

Psihoterapia dinamica experientiala este o metoda terapeutica accelerata, avand o durata mai scurta decat terapiile traditionale. Termenul "experiential" se refera la importanta acordata experientei si trairii individuale a sentimentelor conflictuale, iar"dinamic" se refera la conceptele freudiene pe care se bazeaza: inconstient, transfer, mecanisme defensive, rezistenta si conflict intrapsihic.Obiectivul psihoterapiei dinamice experientiale este descoperirea emotiilor esentiale, ascunse in inconstient, cu ajutorul relatiei terapeutice care ofera pacientului sprijin si ghidare. Majoritatea oamenilor obisnuiesc sa refuleze diverse emotii pentru a evita suferinta, insa obstacolele create in calea emotiilor produc disfunctii in relatiile cu ceilalti si cu sine. Odata cu inlaturarea barierelor, pacientul va putea beneficia din nou de intimitate, spontaneitate si largirea orizonturilor. Printre factorii principali care inhiba aceste sentimente esentiale se numara anxietatea si culpabilizarea.

Trairea pe deplin a unui sentiment presupune verbalizarea respectivului sentiment,constientizarea senzatiilor fiziologice aferente - spre exemplu tristetea se poate manifesta prin lacrimi, iar fericirea printr-o senzatie de caldura in piept, precum si activarea unor impulsuri - fericirea ne face sa sarim sau sa imbratisam pe cineva. Odata ce a ajuns la sentimentele "ingropate" in inconstient, terapeutul va putea face legatura intre dinamica relationala din trecut si dificultatile relationale si de functionare produse in prezent.

Strategia acestei psihoterapii este compusa din interventii terapeutice specifice (verbale) sprijinul si mediul securizant oferit de relatia terapeutica. Psihoterapia dinamica experientiala este eficienta intr-o gama larga de afectiuni psihice, inclusiv tulburari cronice si tulburari de personalitate. Efectele pozitive se mentin pe o perioada indelungata dupa incheierea tratamentului. Scolile experientialiste includ: terapia centrata pe persoana, gestalt terapia, psihodrama clasica, analiza existentiala, analiza bioenergetica, analiza tranzactionala, programarea neuro-lingvistica, terapia transpersonala, terapia experientiala a unificarii (Camelia Airinei).

Niciun comentariu: