duminică, 15 septembrie 2013

Psihoterapia

1.Psihoterapia urmareste “sa te faci bine si nu doar “sa te simti mai bine”, pentru aceasta nu actioneaza doar asupra efectelor vizibile (simptome) ale problemei, ci si asupra cauzelor, mai precis asupra: 

(a) factorilor declansatori - Ce anume a facut sa apara problema?,
(b) factorilor de mentinere - Ce anume face sa se mentina problema?
(c) factori de risc - Ce anume m-a face vulnerabil / predispus ?

2.Psihoterapia urmareste “sa devi functional, eficient si adecvat in relatiile sociale, adaptat mediului, consecvent cu tine insuti, dar nu te poate face “sa fi fericit, acest lucru depinde numai de tine.
Psihoterapia este o forma de tratament si ameliorare a problemelor de natura psihologica, utilizand metode de modificare a comportamentelor, reactiilor, emotiilor si gandurilor distructive, dezadaptative si care ne impiedica sa ne atingem scopurile. Psihoterapeutul si clientul formeaza o echipa care lucreaza impreuna la identificarea si rezolvarea problemelor si dificultatilor clientului.

Psihoterapeutul poate fi vazut asemenea unui profesor care isi invata elevi sa mearga cu bicicleta. La inceput va fugi alaturi de bicicleta tinand de sezut pentru ca elevul sa nu-si piarda echilibrul si sa cada. Atunci cand va observa ca elevul reuseste sa-si mentina echilibrul ii va da drumul la sezut, fiind in continuare in spatele acestuia pregatit sa-l prinda daca se va dezechilibra, pana cand elevul va reusi sa mearga singur cu bicicleta, moment in care profesorul se va retrage.

1.Psihoterapia aceasta nu actioneaza doar asupra efectelor vizibile (simptome) ale problemei, ci si asupra cauzelor, mai precis asupra:

(a) factorilor declansatori - Ce anume a facut sa apara problema?,
(b) factorilor de mentinere - Ce anume face sa se mentina problema?
(c) factori de risc - Ce anume m-a face vulnerabil / predispus ?

Modificarea factorilor psihologici implicati in patologie revin interventiei psihoterapeutice (vezi diferenta fata de psihiatrie si psihologie). De asemenea, interventia psihoterapeutica vizeaza nu doar modificarea factorilor psihologici implicati în boala ci si a celor care ne predispun la imbolnavire aduncandu-si astfel contributia atat la profilaxia bolilor cat si la mentinerea starii de sanatate si a optimizarii personale. 

Niciun comentariu: