sâmbătă, 14 septembrie 2013

Psihologia VS Religia

Freud sustine ca Dumnezeu este, nici mai mult, nici mai putin, forma sublimata a tatalui fizic al oamenilor; de aici rezulta ca in sacrificiul totemic insusi Dumnezeu este ucis si jertfit. Acest omor al tatalui-zeu este stravechiul pacat originar al umanitatii. Aceasta vina a  sangelui este rascumparata prin moartea sangeroasa a lui Hristos. Aceasta teorie a lui Freud, sustinuta in Totem und tabu nu a fost acceptata de lumea stiintifica, cu exceptia catorva psihanalisti si a unor diletanti ai vremii.Totusi, la vremea respectiva, Freud incerca sa patrunda mai adanc decat predecesorii sai in adancul spiritului, ceea ce pentru el insemna o patrundere in inconstient. Nietzche, inainte cu 30 de ani proclamase “uciderea” lui Dumnezeu de catre om, pe cand Freud mai degraba proiecta nevroza unora dintre pacientii lui vienezi intr-un trecut mitic.
Pe Jung, asemanarile frapante intre miturile, simbolurile si personajele mitologice foarte indepartete unele de altele l-au determinat sa postuleze existenta unui inconstient colectiv. Continuturile acestui inconstient colectiv se manifesta prin ceea ce Jung a numit arhetipuri(adica structuri de comportament).Dupa Jung arhetipul principal este cel al Sinelui, adica a totalitatii structurii umane.In opinia lui, simbolul Sinelui este Hristos (pentru occidentali) iar realizarea Sinelui este o rascumparare. Spre deosebire de Freud, care dispretuia religia,Jung era convins ca experienta religioasa are o semnificatie si un scop.
Deci iata ca Psihologia credintelor religioase are o piatra de temelie in care sunt inserate nume precum Freud, Jung, Nietzche dar si Durkheim, cu a lui valoroasa ”Formele elementare ale vietii religioase” (Geta Salanta).

Niciun comentariu: