duminică, 15 septembrie 2013

NLP si controlul inimii

Institutul de cercetare Heartmath din California, care se ocupa cu studiul inimii si a inteligentei dezvoltate de aceasta, vine cu dovezi stiintifice pentru ceea ce grecii, babilonienii si mesopotamienii stiau deja: inima este un sediu al inteligentei, tot la fel ca si creierul.
Inima are neuroni si trimite informatie inapoi catre creier. Cercetarile acestui institut arata ca inima vorbeste cu creierul . La propriu. Ea poate memora lucruri, poate invata si trimite prin semnale informatii catre creier, influentand activitatea cerebrala. Iata cum functioneaza: inima are aceleasi peptide si aminoacizi ca si cei secretati din creier. Datorita acestor peptide, inima functioneaza ca un creier, ceea ce justifica legatura dintre cele doua. Heartmath a descoperit ca atunci cand inima este linistita, nivele hormonale care influenteaza sistemul imunitar devin mai echilibate. Se stie deja ca stresul afecteaza sanatatea- sistemul imunitar- din cauza hormonilor secretati.
Cercetatorii de la Heartmath cred ca stresul si furia creeaza cele mai puternice dezechilibre intre conexiunea creier inima. Acesta este motivul pentru care furia te face prost sau oameni foarte inteligenti fac alegeri ineficiente. Rezulta ca emotiile negative creeaza probleme de sanatate serioase. Daca simtim ca timpul ne preseaza, ne simtim frustrati, ingrijorati- se creeaza inhibitia corticala. Asta inseamna ca nu putem gandi clar, nu ne putem misca la fel de repede, coordonarea este afectata. Aici inima poate interveni si prin legatura pe care o are cu creierul, poate linisti situatia: prin centrare atentiei in zona inimii, starea mentala se imbunatateste, trecem intr-o stare emotionala pozitiva- creierul primeste semnalul de schimbare in bine a emotiilor, astfel poate trimite semnale de actiune la nivelul lui obisnuit.
Cum faci aceasta trecere, concret? Heartmath au dezvoltat un exercitiu care ajuta. Freeze Frame.
Freeze Frame – este un exercitiu care nu ia decat un minut si ajuta la schimbarea perceptiei. Mai mult decat gandirea pozitiva, el creeaza o schimbare definita, simtita in inima, a modului in care privim o situatie, o persoana sau chiar pe noi insine. Iata exercitiul:
1. Schimba atentia din mintea ta in zona inimii. Pastreaz-o acolo timp de 10 secunde. Respira normal.
2. Aminteste-ti o situatie buna din viata ta si sentimentul poztiv pe care il aveai. Incearca nu numai sa vizualizezi, dar mai ales sa simti din nou acele momente placute.
3. Intreaba-te, din inima, “ce pot sa fac in aceasta situatie pentru a o indrepta?”
4. Asculta-ti inima.
S-ar putea sa nu auzi nimic, doar sa te simti mai calm. S-ar putea doar sa iti verifici in felul acesta ceva ce stiai deja. Poate vei vedea momentul de criza intr-un alt mod. Pentru ca e posibil sa nu avem control asupra evenimentului, dar sigur avem in modul in care il vedem.

Niciun comentariu: