miercuri, 18 septembrie 2013

Jocuri de noroc

Dependenta de jocuri (jocul compulsive) este o boala a controlului impulsurilor. Jucatorii compulsivi (si dependenti) nu-si pot controla impulsul de a juca, chiar atunci cand ei stiu ca jucatul/pariatul le provoaca suferinta lor insisi sau familiei. Jocurile de noroc sunt aproape in permanenta in mintea jucatorilor, in ciuda consecintelor sau a situatiei in care se afla. Acestia continua sa joace indiferent de faptul ca sunt euforici sau depresivi, imbogatiti sau ruinati financiar. Chair si atunci cand toate conditiile sunt impotriva lor, chiar si atunci cand nu-si mai pot permite sa piarda, persoanele cu dependenta de jocuri de noroc nu se pot abtine sa nu joace.

Dependenta de jocuri de noroc afecteaza incet dar sigur relatiile cu cei dragi (soti, familie, prieteni etc.) si conduc la situatii financiare neplacute. Te poate determina sa faci lucruri pe care nu credeai ca o sa ajungi sa le faci vreodata precum: furtul banilor, ascunderea lor, minciuna, imprumutul unor sume de bani de la persoane cel putin dubioase, luarea unor decizii in defavoarea ta. Poate iti spui adesea ca nu te poti opri insa jucatul compulsiv si dependenta de jocuri pot fi tratate. Daca esti gata sa admiti ca ai o problema cu jocurile de noroc si doresti sa fii ajutat, atunci poti sa depasesti aceasta problema a jocurilor de noroc si sa-ti reiei controlul asupra vietii tale.

Semne si simptome ale dependentei de jocuri de noroc

Dependenta de jocuri de noroc (pariuri, carti, aparate, ruleta, poker etc.) este considerata ca fiind o boala atipica, ascunsa, pentru ca ea nu manifesta semne sau simptome precum dependenta de alcool sau de droguri. Persoanele dependente de jocuri de noroc isi neaga dependenta sau refuza discutiile ce au ca subiect jocurile sau dependenta de ele. In plus ele au tendinta de a minimiza riscurile la care se expun si nu constientizeaza adevarata natura a consecintelor negative pe care le pot suferi. De foarte multe ori ascund ca se duc sa joace, mint, manipuleaza sau promit ca nu se mai duc la jocuri.

Mituri si fapte certe despre dependenta de jocuri de noroc:

Mit: Trebuie sa joci in fiecare zi ca sa fii considerat dependent de jocuri.
Fapt: Dependentul de jocuri de noroc poate sa joace regulat sau ocazional. Se vorbeste despre dependenta de jocuri de noroc, indiferent de cat de des se joaca, atunci cand persoana este preocupata din ce in ce mai mult cu jocul, cand cheltuieste din ce in ce mai multi bani pe jocuri de noroc, cand petrece din ce in ce mai mult timp in compania altor persoane care joaca si ele, cand persoana joaca/pariaza in ciuda consecintelor negative care s-au produs sau care pot sa se produca.

Mit: Jocurile de noroc nu sunt chiar o problema din moment ce persoana are suficienti bani si isi permite cheltuieli foarte mari.
Fapt: Problemele cauzate de jocurile de noroc nu sunt doar de natura financiara. Alte probleme se pot agrava: se petrece timp din ce in ce mai mult cu gandul la joc, aceasta face ca in timp relatiile cu cei apropiati (sotie, familie, prieteni, colegi) sa se altereze. Persoana risca divortul, separarea, pierderea unor relatii, pierderea locului de munca, alterarea sanatatii mentale si fizice.

Mit: Partenerii sau apropiatii dependentilor de jocuri le cauzeaza acestora probleme suplimentare si asta ii impinge sa joace.
Fapt: Persoanele dependente de jocuri de noroc rationalizeaza comportamentul problema (jucatul) si gasesc foarte repede justificari, motive sau cauze exterioare pentru problema lor. Adeseori arunca vina propriului comportament pe ceilalti, in felul acesta evita responsabilitatea propriilor actiuni, inclusiv responsabilitatea actiunilor concrete de a-si depasi problema.

Mit: Daca o persoana dependenta de jocuri are o datorie, tu trebuie neaparat sa o ajuti sa o achite.
Fapt: Sa ajuti pe cineva in situatii neplacute pare sa fie un gest firesc si apreciabil, insa atunci cand datoriile se inmultesc atunci persoana care le-a facut e bine sa fie responsabilizata si motivate sa contribuie daca nu in totalitate macar in mare masura la recuperarea datoriilor. Uneori pentru persoana dependenta achitarea repetata a datoriilor este un semn incurajator pentru a juca in continuare; ea poate sa inteleaga faptul ca oricand este in impas cineva il salveaza si-i plateste datoriile. Sursa: dependenta.ro

Niciun comentariu: