vineri, 6 septembrie 2013

Incontinenta urinara

Incontinenta urinara este incapacitatea de a retine urina in vezica urinara, ca urmare a afectiunilor neurologice sau modificarilor mecanice la nivelul sistemului de control al micitunii.
Cauzele incontinentei urinare sunt:
-       instabilitatea detrusorului
-       incontinenta de stres (care se refera la stresul datorat presiunii intraabdominale- stres organic): 
-       incontinenta mecanica
-       incontinenta paradoxala sau reziduala
-       incontinenta psihogena si functionala: copiii si uneori adultii tineri atrag atentia asupra lor prin mimarea incontinentei, din care obtin satisfactii emotionale secundare. Este necesara o evaluare diagnostica completa pentru a ne asigura ca nu exista afectari organice , chiar si atunci cand se suspecteaza din start ca este vorba despre incontinenta psihogena. 
O alta problema este aceea a vezicii hiperactive, definita ca necesitate de a mictiona, cu sau fara incontinenta, de obicei asociata cu nicturie, in absenta factorilor patologici locali sau hormonali.
Tratamentul vezicii hiperactive include terapie farmacologica, cistoplastia, administrare intravezicala de oxibutinina, toxina botulinica intra-detrusor si neuromodulatori, in timp ce tratamentul actual in incontinenta urinara se realizeaza in primul rand prin psihoterapie comportamentala, biofeedback, stimulare electrica, anticolinergice, si interventii chirurgicale in cazurile severe.
Incontinenta urinara este o afectiune cu impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii, justificand interventiile psihoterapeutice, atat la nivel suportiv cat mai ales pentru ameliorarea simptomatica. Nu este vorba doar despre un simptom, ci despre o boala clinica relevanta, cu consecinte fiziologice si psihologice. Cercetarile din ultimii 40 de ani au fost orientate de teoriile asupra schimbarii comportamentale, mai ales conditionarea operanta, si in ultima perioada teoriile cognitive. Terapia comportamentala si medicamentoasa actioneaza sinergic, pe cai diferite.(Oana Maria Popescu)
Incontinenta urinara se insoteste adesea de depresie si anxietate, scaderea stimei de sine, sentimentul de vina si rusine.
Psihoterapia in incontinenta urinara vizeaza pe de o parte rezolvarea problemelor psihologice asociate, si pe de alta parte adaptarea la afectiunea propriu-zisa si antrenamentul vezical prin exercitiile Kegel.
Psihoterapia integrativa, ericksoniana, cognitiv-comportamentala dau rezultate bune in incontinenta urinara.
Exercitiile Kegel sunt o minune a naturii si sunt extrem de folositoare pentru sanatatea sexuala.
Antrenamentul Kegel functioneaza fara probleme la barbati. Aceste exercitii au la baza un circuit simplu de contractare, flexare si eliberare a muschilor pelvieni.
Muschii pelvieni sunt o grupa de muschi responsabili cu mentinerea organelor interne la locul lor, insa acesti muschi fac mai mult decat atat, iar studiile au aratat ca exercitiile Kegel imbunatatesc simtitor activitatea sexuala si combat eventualele probleme sexuale ale barbatilor.
Problemele cu incontinenta urinara la barbati, apar in cele mai multe dintre cazuri, din cauza slabirii sau neantrenarii muschilor pelvieni. Cateodata, dupa un stranut, tuse sau ras, se intampla eliberarea unei mici cantitati de urina, iar acest lucru este primul semn ca ar trebui sa iei in serios antrenarea acestei grupe de muschi.
Urmand un antrenament regulat pentru intarirea muschilor pelvieni vor exista numai beneficii pentru sanatatea ta sexuala. In urma cercetarilor s-a descoperit ca exercitiile Kegel ajuta peroanele cu incontinenta urinara, ajuta la mentinerea erectiei si ejacularea prematura. Mai mult, aceste exercitii imbunatatesc performantele sexuale si flexibilitatea in timpul actului sexual.
Beneficii ale exercitiilor Kegel

Cum se fac exercitiile Kegel pentru barbati:


Imbunatatesc circulatia sanguina in zona pelvina
Mentin sanatatea prostatei
Reduc scurgerile anormale de urina
Mentin erectia
Contracteaza-ti anusul ca si cum ai vrea sa mentii gazele inauntru. Contracteaza timp de 10 secunde, apoi elibereaza.
Urmeaza aceeasi procedura, dar ca si cum ai vrea sa mentii urina. Contracteaza timp de 10 secunde, apoi elibereaza.
Repeta fiecare exercitiu de cel putin 10 ori pe zi.

Niciun comentariu: