miercuri, 18 septembrie 2013

DEPENDENTA FIZICA SI PSIHICA

Dependenta = dependenta fizica si psihica fata de o substanta psihoactiva (de ex. alcool, nicotina, heroina, alte droguri) care afecteaza temporar organismul, functiile si neurochimia creierului.
Dependenta este o boala cronica a creierului in special a centrilor nervosi ai recompensei, motivatiei, memoriei. Tulburarea functionarii normale a acestor zone poate conduce la manifestari anormale/patologice in plan biologic, psihologic, spiritual si comportamental. In aceasta situatie persoana dependenta urmareste consumul de drog pentru inducerea unei stari placute (recompensare) sau pentru evitarea unei stari neplacute (sevraj). Dependentul pierde controlul asupra consumului si asupra comportamentului, poate sa intrerupa consumul temporar dar nu mai este capabil sa-si recunoasca adevaratele sale probleme de comportament sau de relationare cu ceilalti. Adeseori dependenta face ca o persoana sa-si doreasca renuntarea la substanta fata de care este dependenta dar fara ajutor specializat cele mai multe persoane ajung sa recidiveze, sa reia consumul. Dependenta poate fi tratata atunci cand persoana afectata de dependenta isi accepta situatia si ca urmare doreste tratamentul. Netratata dependenta poate agrava alte boli fizice sau psihice sau poate provoca moartea.

Dependenta fizica: se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organica de a folosi alcoolul / droguri pentru a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii.
Nu apare la toate tipurile droguri, dar apare mai frecvent la alcool si foarte repede la consumul de heroina si morfina.
Dependenta psihica: se manifesta prin modificari comportamentale si o stare mentala particulara insotita de dorinta psihica imperioasa de a consuma alcool (sau de a-si administra droguri) periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Aceasta dependenta apare la consumul tuturor tipurilor de droguri, inclusiv de alcool.

Niciun comentariu: