miercuri, 18 septembrie 2013

DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC

 (JOCUL DE SANSA PATOLOGIC)


Psihoterapii


Dependenta de jocuri de noroc (jocul de sansa patologic) este incapacitatea jucatorului de a se abtine ispitei de a juca, in ciuda incercarilor repetate, in ciuda intelegerii - la nivel rational - a consecintelor negative.

Jucatorul devine dependent de emotia pe care i-o produce comportamentul de asumare a riscului, ce  poate avea drept consecinte  probleme financiare, boli ale stresului, familii distruse, averi pierdute, vieti risipite.

Cei care ajung dependenti de jocuri de noroc isi neaga aceasta conditie , considera ca se pot opri atunci cand vor si  solicita ajutor psihologic doar la interventia ferma a familiei , de multe ori dupa ce au suportat consecinte dezastruoase.

Manualul de diagnostic al tulburarilor mentale (DSM-IV-TR) a stabilit urmatoarele criterii de diagnostic pentru jocul de sansa patologic :

        A. Comportament dezadaptativ de joc de sansa persistent si recurent, dupa cum este indicat de cinci (sau de mai multe) din urmatoarele:

       (1) este preocupat de jocul de sansa (de ex., este preocupat de retrairea experientelor de  joc anterioare sau de planificarea sansei ori se gandeste la modalitatile de procurare a banilor cu care sa joace);

        (2) necesita sa joace cu sume crescande de bani in vederea obtinerii excitatiei dorite;

        (3) are repetate eforturi infructuoase de a controla, reduce sau stopa jocul de sansa;

        (4) este nelinistit sau iritabil cand incearca sa reduca sau sa stopeze jocul de sansa;

        (5) joaca pentru a scapa de probleme ori pentru usurarea unei dispozitii disforice (de ex., sentimentul de vulnerabilitate, de culpa, anxietate sau depresie);

        (6) dupa pierderea banilor la joc, revine in alta zi pentru a recupera ("urmarirea recuperarii" propriilor pierderi);

        (7) minte membrii familiei, pe terapeut sau pe altii, spre a ascunde dimensiunea implicarii in jocul de sansa patologic;

        (8) a comis acte ilegale, precum falsul, frauda, furtul sau delapidarea, pentru a finanta jocul de sansa;

        (9) a periclitat sau pierdut o relatie importanta, un post, ori o oportunitate educationala sau de cariera din cauza jocului de sansa;

        (10) se bazeaza pe altii spre a procura banii necesari iesirii dintr-o situatie financiara disperata cauzata de jocul de sansa.

        B. Comportamentul jocului de sansa nu este explicat mai bine de un episod maniacal.

Chestionarul promovat de National Council on Problem Gambling din Statele Unite cuprinde 10 intrebari ale caror raspunsuri ne ajuta sa discriminam comportamentul normal de a apela la jocurile de sansa de cel patologic:

1. S-a intamplat in mod repetat sa jucati mai mult timp decat intentionaseti la inceput?
2. S-a intamplat in mod repetat sa jucati pana ce ati pierdut si ultimii bani?
3. S-a intamplat sa nu puteti dormi gandindu-va la jocul de noroc?
4. Ati folosit pentru joc venitul sau economiile in timp ce facturile ramaneau neplatite?
5. Ati facut incercari nereusite repetate de a renunta la jocul de noroc?
6. Ai incalcat legea sau v-ati gandit sa o incalcati pentru a va finanta jocul de noroc?
7. Ati luat bani cu imprumut pentru a va finanta jocul de noroc?
8. Ati fost deprimat sau chiar v-ati gandit la sinucidere datorita pierderilor la joc?
9. V-au chinuit remuscarile dupa joc?
10. Ati jucat ca sa castigati bani pentru a va achita obligatiile financiare?

Daca raspunsul este DA la oricare dintre intrebari, respondentul are o problema de joc de sansa patologic si are nevoie de ajutorul profesional al unui psiholog.

Clinica Aquamarin este partenera in cadrul programului "Joaca responsabil " prin care se ofera consiliere psihologica  persoanelor dependente de jocuri de noroc si membrilor familiilor acestora.

In vederea desfasurarii cat mai eficiente a programului, in anul 2012 a fost editata cartea cu titlul "DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora", autor lector univ. dr. Steliana Rizeanu, carte recomandata pe site-ul EASG http://www.easg.org/website/publication.cfm?id=72 de catre presedintele European Association for the Study of Gambling, Peter Remmers.   

    Scopul acestui ghid este acela de a oferi ajutor persoanelor care si-au pierdut controlul asupra jocului si asupra banilor investiti in joc, sa revina la viata normala pe care o duceau inainte, prin invatarea unor tehnici de gestionare a situatiilor cu potential de risc de dezvoltare a dependentei.

     Lucrarea  isi propune, deasemenea, sa informeze familiile persoanelor dependente in legatura cu rolul important pe care il vor juca pe parcursul procesului de vindecare si cu sprijinul permanent pe care este nevoie sa il acorde persoanei dependente.

     Cei care vor citi acest ghid vor avea ocazia sa invete cum sa isi recastige bucuria vietii, pe care au pierdut-o de cand au devenit dependenti de jocuri de noroc, cum sa redobandeasca armonia din cadrul familiei lor si sa evite pe viitor capcanele ce le pot aparea in cale si ii pot determina sa revina la vechile obiceiuri.

    Ghidul este de ajutor si persoanelor care nu au devenit inca dependente, dar simt totusi ca au o problema legata de jocurile de noroc si, ma refer aici in mod special la tinerii jucatori care isi pot pune sperante nerealiste legate de castigurile fabuloase pe care le-ar putea obtine in acest fel ; acestia vor avea posibilitatea sa inteleaga ce inseamna sa joace responsabil si cum sa evite alunecarea spre dependenta.Niciun comentariu: