duminică, 15 septembrie 2013

Dependenta de alcool si stupefiante

Alcoolismul - se caracterizeaza printr-o modalitate patologica de consum de alcool (excesiv si de durata sau periodic, dar constant), urmata de instalarea unor consecinte medicale si sociale. (vezi detalii)
Cum ne putem "îmbolnavi" de alcoolism

Putem numi ne-alcoolic cu adevarat doar pe individul care, nefiind obisnuit sa bea, refuza alcoolul, de orice fel, pentru ca nu-i place gustul acestuia - berea este amara, vinul este acru, taria este prea arzatoare. Dar tanarul neinvatat cu bautura poate fi determinat sa bea de catre anturaj (familie, prieteni), prin îndemnuri si provocari, de genul: "Daca nu bei, nu esti barbat!", sau prin imitatie. Probleme sentimentale, sau de alta natura, pot constitui un "motiv", pentru a-ti ineca amarul în bautura. Prezenta bauturii reprezinta un factor favorizant, ca si munca bruta, grea, sau lucrul în frig (bei "pentru a te incalzi"). Alte pretexte frecvente sint stresul, plictiseala, oboseala (bei ca sa adormi), sau supararea de moment (bei la nervi). Cu timpul, tendinta de a bea devine tot mai puternica, ea fiind esenta bolii alcoolice. Orice pahar de alcool influenteaza organismul pe termen lung. Tendinta de a bea nu dispare niciodata, si chiar bautul acelorasi doze, mici, dar în mod constant (zilnic), poate deveni periculos.

Alcoolismul - implicatii sociale

Datorita necunoasterii fenomenului, alcoolicul este condamnat de societate, de cei apropiati si chiar de sine însusi.
Oamenii considera alcoolismul un viciu, o slabiciune morala si fizica, un comportament vinovat, sau rusinos. Dar alcoolismul este o boala, nu un viciu. El are drept cauza alcoolul, asa cum tuberculoza pulmonara are drept cauza bacilul Koch. Alcoolicul nu este un raufacator, ci doar un om bolnav. El nu este stapan pe o parte a faptelor sale, pentru ca nu este constient de ele, si eforturile sale de vointa, pentru a renunta la bautura, nu sint eficace. Fiind bolnav, alcoolicul nu trebuie sa se simta rusinat de boala sa, asa cum nu s-ar simti rusinat pentru oricare alta. Vina nu apartine numai alcoolicului, caruia poate ca nimeni nu i-a explicat pericolele pe care le poate aduce consumul de alcool, ci mai degraba societatii, care, sub diferite pretexte, incurajeaza acest consum (sa ne amintim doar de uriasele afise publicitare - la alcool, dar si la tigari - din orase, de reclama de la radio si mai ales cea de la televiziune, la ore de maxima audienta deseori, care are efecte atat de nocive asupra copiilor). Pe de alta parte insa, pentru ca boala sa provoaca dezastre atat lui, cit si celor din jur, alcoolicul are obligatia sa se trateze, alcoolismul avand tratamentul sau specific.
Cum puteti afla daca aveti probleme cu alcoolul?
 

Testul CAGE

Raspundeti cu DA sau NU la urmatoarele intrebari: 

1. ati simtit vreodata ca ar trebui sa reduceti bautul? 
2. au fost oameni suparati pe Dvs. din cauza bautului? 
3. v-ati simtit vreodata vinovat din cauza consumului de alcool? 
4. ati luat vreodata o bautura(alcool) de dimineata ca sa va calmati nervii sau ca sa va treaca mahmureala? 

Doua sau mai multe raspunsuri afirmative (DA) indica riscul de a avea probleme datorita consumului de alcool. 

Niciun comentariu: