miercuri, 18 septembrie 2013

ADICTIILE

Cuvantul adictie provine din cuvantul din limba latina - addictus - si reprezinta situatia de a ajunge sclav la cel de la care te-ai imprumutat.
Cerem imprumut alcoolului sau drogului momente diverse: de relaxare, de uitare, de alinare, de euforie, de inspiratie, de putere si multe altele asemenea. Si alcoolul sau drogul ni le da cu multa generozitate. Ne obisnuim fara sa ne dam seama cu acest prieten gata sa ofere oricand si oriunde starea pe care ne-o dorim. Si ne obisnuim atat de tare incat ne pierdem usor increderea ca noi singuri ne mai putem crea asemenea stari; si credem din ce din ce mai putin in noi dar din ce in ce mai mult in substanta, in chimia sa si in efectul pe care-l are asupra noastra. Inlocuim din ce in ce mai des o chimie, aceea a starilor depresive, disconfortante, cu o alta chimie - cea a starilor placute, dar induse artificial de niste compusi chimici nenaturali, sintetici, toxici. Si am devenit astfel dependenti nu neaparat de o substanta anume ci de starea mentala si/sau starea fizica pe care ne-o provoaca; suntem sclavii unei stari artificiale.


Cum ne dam seama daca cineva este dependent? ( de alcool, droguri, jocuri)
Daca in ultimele 12 luni, prin toate manifestarile sale persoana indeplineste cel putin 3 caracteristici din lista celor de mai jos, atunci persoana se poate considera dependenta:

1. Toleranta crescuta.
Persoana obisnuieste sa consume cantitati mari de substanta pentru a obtine starea de intoxicatie sau efectul fizic sau psihic dorit. (dea lungul timpului creste cantitatea consumata). Se consuma mai mult si mai des. Se incearca consumul controlat, dupa anumite reguli, dar acestea nu se mai respecta. 

2. Sevrajul.
Sevrajul este un ansamblu de stari fizice si psihice resimtite in mod total neplacut de catre persoana consumatoare. Sevrajul se manifesta in functie de tipul substantei consumate (alcool, droguri, altele) sij se manifesta de obicei in 24-48 de ore de la intreruperea consumului. Manifestari frecvente in timpul sevrajului:
- dezorientare, confuzie si anxietate severa;
- halucinatii (mai ales vizuale), care nu pot fi distinse de realitate;
- transpiratie;
- convulsii;
- hipertensiune arteriala;
- aritmie cardiace;
- tremor sever;
- temperatura corporala scazuta. 

3. Pierderea controlului si a masurii.
Tot mai des, persoana isi propune sau promite ca va consuma DOAR o anumita cantitate, dar inevitabil ajunge sa consume in cantitati din ce in ce mai mari. Se pierde notiunea cantitati consumate, se pierde controlul, apare lipsa de discernamant.

4. Incercari si esecuri
In ciuda eforturilor de a renunta la consum, persoana nu se poate abtine si reia consumul. Eforturile persoanei de a renunta la consum sunt superficiale si sortite esecului. Persoana adeseori sustine ca poate singura sa se lase de consum si respinge oferta celor din familie de a se adresa pentru ajutor unui specialist.

5. Cresterea timpului alocat pentru consum
Foarte mult timp este petrecut pentru a face rost de substanta, pentru a o consuma sau pentru a se recupera fizic si psihic dupa perioada de intoxicare. Timpul petrecut cu familia, activitati ce presupun socializarea sau recreerea sunt abandonate sau reduse drastic in favoarea consumului substantei; petrece tot mai mult timp in anturajul unde se consuma substanta.

6. Consuma in ciuda consecintelor negative
Consumul de substanta este continuat in ciuda consecintelor negative ce pot aparea
in planul sanatatii fizice (agravarea unor boli)
in plan familial (certuri, divort, separare),
in plan social (pierderea locului de munca, stima, statut),
in plan psihologic (tulburarea gandirii, memoriei, afectivitatii, riscul dezvoltarii unor boli psihice grave, depresii, delirium, psihoze, etc.
in plan spiritual (schimbarea, inversarea scarii de valori a persoanei, dezvoltarea unor patimi, pierderea legaturii cu semenii si cu Dumnezeu)Niciun comentariu: