sâmbătă, 4 mai 2013

Drumul spre pacea profundaUn om înţelept trebuie să părăsească starea plină de întuneric, şi să urmeze calea luminii. Nefiind ataşat niciunui loc de pe lumea aceasta, el trebuie ca în retragerea sa să caute fericire acolo unde nu pare a fi nicio fericire. Lăsând toate plăcerile superficiale în urmă, şi nenumind nimic "al meu", omul înţelept trebuie să elimine (din el însuşi) toate tulburările minţii. 

Tot ceea ce suntem şi tot ceea ce există (apare, se menţine şi dispare) în viaţa noastră este rezultatul a ceea ce am gândit: este fondat pe gândurile noastre, este confecţionat din gândurile noastre. Dacă un om vorbeşte sau acţionează având un gând rău (greşit sau impur) atunci suferinţa îl urmează aşa cum roata urmează piciorul boului care trage căruţa. 

Ca o floare frumoasă, viu colorată, dar fără miros, sunt cuvintele frumoase dar fără roade ale celui care nu acţionează conform lor. Dar ca o floare frumoasă, viu colorată şi frumos mirositoare, sunt cuvintele frumoase şi pline de roade ale celui care acţionează conform lor. 

Pe acela care trăieşte doar căutând plăcerile trecătoare, care nu-şi controlează simţurile, lipsit de moderaţie în mâncare, leneş şi slab, Mara (cel care duce în ispită) îl va copleşi şi îl va doborî, la fel precum vântul doboară un copac putred pe dinăuntru. 

Omul lipsit de înţelepciune, chiar dacă poate recita pe de rost o mare parte a textelor spirituale, dar nu le pune în aplicare, nu are nicio legătura cu statutul (condiţia) omului spiritual, ci este asemenea unui văcar care numără vacile altora. 
Nu mai există suferinţă pentru acela care a terminat călătoria şi care a abandonat tristeţea, care s-a eliberat pe sine însuşi pe toate nivelurile şi care şi-a aruncat toate lanţurile. 

Mintea sa este calmă, calme sunt cuvintele şi faptele sale, când acesta a obţinut libertatea prin intermediul adevăratei cunoaşteri, devenind astfel un om caracterizat de o pace profundă.Ceea ce-l conduce pe om pe căi greşite nu este duşmanul său, ci propria sa minte. 

Cel ce-şi apără mintea împotriva lăcomiei, mâniei şi greselii se bucură de o pace solidă şi reală. 

Nu răni pe alţii cu ceea ce te doare pe tine.

Niciun comentariu: