luni, 25 februarie 2013

Tulburari de personalitate validate:


1. Tulburarea paranoida a personalitatii (Paranoia)

Tulburarea se caracterizeaza prin suspiciozitate, neincredere in ceilalti. Persoana care sufera de acesta tulburare vede interese ascunse, de multe ori sustinute de pulsiuni imaginativ interpretative. Este persoana care da impresia ca stie ce vrea, isi doreste aproape cu fanatism puterea. Tinta sa este ascensiunea si puterea. Vrea sa detina in permanenta controlul. Este o persoana cu puternice valaeitati persuasive, cu un discurs logic si bine argumentat.

2. Tulburarea schizoida a personalitatii

Sunt persoane introvertite, distante, inchise, nesociabile. De obicei li se pune eticheta ca nu stiu pe ce lume traiesc, sau sunt rupti de realitate, sunt indiferenti fata de propriile lor interese. De cele mai multe ori grupul social si viata sociala il perturba, de aceea evita oamenii, aglomerarile. Prefera actiuni solitare sau desfasurate in izolare. Este o persoana neimplicata in cotidian.

3. Tulburarea schizotipala a personalitatii (schizofrenie latenta, schizofrenia pseudonevrotica, schizofrenie pseudopsihopatica, schizofrenia prepsihotica)

Rezonanta afectiva redusa cu slabe capacitati de reactie la situatii stresante, psihotraumatizante sau frustrante. Ideatie dominata de convingerea ca poseda isusiri rare, ilustrate prin clarviziune, capacitate de premonitie, telepatie sau superstitie. Relationare slaba, cu sociofobie, si absenta prietenilor, confidentilor.

4. Tulburarea disociala a personalitatii (sociopatie)

Conduita insensibila, aroganta si dispretuitoare la drepturile, sentimentele si suferintele celorlalti. Lipsa de regret si remuscare sau a sentimentelor de culpabilizare. Iritabilitate, impulsivitate, manifestari clastice si agresivitate la contraziceri, opozitie, incitare. Incapacitatea de a invata din experientele negative si din sanctiunile primite, ceea ce determina continua repetare a actelor reprobabile. Tendinta de a blama si injuria pe altii, cu disponibilitatea rationalizari "plauzibile" ale comportamentului lor conflictual.

5. Tulburarea Borderline a personalitatii

Intensitatea si versatilitatea relatiilor interpersonale. Relatiile sociale sunt intense, dar foarte schimbatoare sub aspectul continutului afectiv, care poate trece de la o extrema la alta fara motive reale si in mod rapid. Fata de aceiasi persoana, pacientul poate sa dezvolte o stare afectiva intens pozitiva, pentru ca in urma unei mici insatisfactii sa exprime furie si rejectie. Setimentul de vid interior este trait de pacienti cu acesta tulburare ca un sentiment de zadarnicie sau imensa plictiseala, negasire de sine.

6. Tulburarea histrionica a personalitatii (Isteria)

 Polarizarea atentiei celorlalti este o trasatura specifica. expresie a unei pulsiuni irezistibile de a se plasa in centrul atentiei grupului. Comportament seducator si provocator, intalnit nu numai la femei ci si la barbati cu marcata tendinta de a-l scoate pe cel vizat din rutina si indiferenta. Intr-un moment de veselie este persoana cea mai expresiva, dupa cum, la o inmormantare este persoana care plange cel mai tare. In situatii afectogene comune, persoana histrionica nu-si poate stapanii tensiunea disproportionata, inzbucnind intr-o descarcare dezordonata si demonstrativa a afectelor.

7. Tulburarea Narcisica a personalitatii

Tulburarea consta intr-un sentiment exagerat al importantei propriei persoane si in convingerea fantezista, nerealista asupra calitatilor sale, pe care le percepe ca find unice si exceptionale. Nonreceptivitate si insensibilitate la opinii diferite, sfaturi sau indemnuri. In aceasta situatie ei minimalizeaza, resping, sau, in cel mai bun caz, ignira opiniile celorlalti. 

8. Tulburarea anxioasa (evitanta) a personalitatii

 Persoana cu tulburare anxioasa prezinta o minutioasa analiza si inalta exigenta asupra comportamentului persoanelor cu care trebuie sa colaboreze. Prezinta o teama permaneta de a nu fi ridiculizat si rejectat, ca expresie a autoexigentei. Persoana apare ca nelinistita, tematoare, si in acelasi timp grabita, dornica de a actiona, dar lipsita de curajul de initia o actiune. Sunt persoane care au nevoie de foarte multe certitudini.

9. Tulburarea dependenta a personalitatii

Tulburarea dependenta a personalitatii se carcterizeaza prin autostima redusa, neincredere in posibilitatile proprii, nevoie excesiva de ocrotire si ingrijire, incapacitatea de a lua decizii in problemele curente si tendinta continua de a acorda altuia girul propriilor responsabilitati. Persoana traieste nu numai nevoia aprobarii ci si a acceptarii de catre ceilalti, mai ales atunci cand acestia sunt persoane influente. Persoana cu tulburare dependenta sacrifica timp si energie, ofera dovezi de loialitate, punandu-si la dispozitie intreaga sa disponibilitate si deplina fidelitate pentru a obtine aprobarea si suportul din partea celorlalti.

 10. Tulburarea anancasta (obsesiv-compulsiva) a personalitatii

 Persoana prezinta o inalta valorizare a regulilor si reglemetarilor, ordinelor, astfel incat, in mediul familial si profesional disciplina este principiu de existenta. Sunt perfectionisti si militanti ai lucrurilor bine facute, de care rareori se simt satisfacuti. Crede ca numai el poate indeplini activitatea si de aceea suporta cu greu sa nu accepta ca altcineva sa-i tina locul.

 11. Tulburarea emotional-instabila a personalitatii

 Instabilitate afectiva si tendinta marcanta de a actiona impulsiv, fara a lua in considerare consecintele. Persoana se caracterizeaza prin instabilitate si versalitate dispozitionala indiferent de conditiile ambiantei, prin manifestari impulsive si nondeliberate.

 Tulburari de personalitate in curs de validare

 1. Tulburarea depresiva a personalitatii

 Pacientul se caracterizeaza prin tristete, pesimism, autocriticism, autostima redusa, pasivitate si expresie inhibata a agresivati. Se asemenea principale caracteriztici sunt: Incapacitatea de a trai satisfactia, realizarea, reusita, prin refuzul bucuriei si a relaxarii, prin exigenta a propriei persoane, grija excesiva, trairea prezentului si a viitorului cu permanente indoieli.

 2. Tulburarea pasiv-agresiva a personalitatii

 Se caracterizeaza printr-o rezistenta psiva la cererile de performanta profesionala si sociala adecvata, ca si printr-o atitudine negativista, prin rezistenta la solicitare sau indemn (constituie o expresie deghizata a pulsiunilor agresive, acestea nemanifestandu-se in mod direct, dar tace, amana, sau isi exprima refuzul intr-un mod formal, echivalent cu un refuz disimulat), prin refuzul schimbarii, prin comportament lamentativ-atributiv, in sensul ca pune pe seama celorlalti propriile insuccese, esecuri, pierderi, etc.

 Tulburari de personalitate controversate

1. Schimbarea persistenta a personalitatii dupa o traire catastrofica

 Poate fi definita ca o modificare elocventa, dezadaptativa si persistenta a personalitatii, primata in modul de a percepe, gandi si de a se relationa, survenita in urma trairii unei situatii existentiale vitale-amenintatoare. Se caracterizeaza prin stare de insecuritate si anxietate, prin disparitia oricarei dorinte de de afirmare si realizare, prin abandonarea planurilor, retragere si instrainare sociala, neincredere si ostilitate.

 2. Schimbarea persistenta a personalitatii dupa o boala psihica severa

 Se caracterizeaza prin: convingerea pacientului de a fi marcat, puternic modificat, sub aspectul trairii si simtirii, de boala psihica anterioara, prin sentimentul incapacitatii de a realiza si mentine  relatii interpersonale autentice, bazate pe incredere, comportament pasiv si retragere sociala, labilitate afectiva.

 Tulburari de personalitate nevalidate

 1. Tulburarea defetista a personalitatii (masochism)

Termenul de masochism provine de la romancierul secolului trecut Leopold von Sacher-Masoch care a descris persoane ce-si realizau gratificatia sexuala in conditiile in care li se provoca o suferinta fizica. Tulburarea masochista a personalitatii se caracterizeaza prin: refuzul, evitare sau ignorarea experientelor placute, deschidere si atractii pentru situatii negative sau chiar dezastruoase, trairea culpabilizata a realizarilor si succeselor, incercare de anihilare a evenimentelor pozitive, prin sacrificii nesolicitate si culpabilizare pentru cei care beneficiaza de ele, prin rejectarea relatiilor pozitive ca si a persoanelor care ii ofera sprijin sau suport afectiv.

2. Tulburarea sadica a personalitatii (sadism)

Se caracterizeaza prin violenta fizica si verbala in relatiile interpersonale prin care isi domina partenerii, fara intentia de a obtine beneficii, prin insultarea zgomotoasa sau umilirea celorlalti in public, traiesc satisfactia suferintei altora pe care o cauta catunci cand nu o pot povoca, exarcerbarea vilentri atunci cand victima se opune, in vederea provocarii suferintei pot recurge la mijloace indirecte ca minciuna, inselaciunea, zvonul, etc.

Niciun comentariu: