sâmbătă, 23 februarie 2013

TERAPII TRANSPERSONALE


Termenul de ”transpersonal” a fost lansat de Abraham Maslow in psihologie si desemneaza acele domenii ale psihicului omenesc aflate dincolo de ceea ce percepem in mod obisnuit drept o ”persoana”. Acest termen este echivalent cu acela de ”spiritual” si a fost folosit pentru a introduce in limbajul academic notiuni pana atunci refuzate de cercetarea stiintifica, ca apartinand misticismului. Domeniile transpersonale ale psihicului sunt accesibile in stari de constiita largita. Ele sunt cunoscute de toate traditiile mistice si metafizice. Constituie subiectul a ceea ce Aldous Huxley a numit ”filosofia perena”, care a traversat mileniile de la inceputurile umanitatii si pe care in zilele noastre suntem pe care sa o redescoperim.

Termenul de ”terapii transpersonale” desemneaza toate acele mijloace, tehnici, sisteme de credinte cu aplicatii practice, „tehnologii ale sacrului” cum le numea Mircea Eliade, care exploateaza dimensiunea terapeutica a reconectarii fiintei omenesti la adevaratele sale origini si dimensiuni. Psihologia si medicina secolului XX a depasit cu greutate viziunea mecanicista asupra fiintei omenesti. Progresele stiintei, mai ales in domeniile fizicii cuantice, biologiei si biochimiei au confirmat insa viziunea holistica a stravechilor sisteme de credinta, astfel incat o noua viziune asupra Universului si a Fiintei isi face loc astazi, configurand ceea ce este cunoscut sub numele de ”noua paradigma”. Adica un nou concept asupra lumii, in care toate lucrurile din Univers sunt interconectate. Experimentarea, constientizarea si integrarea acestei unitati a tot ceea ce exista, in sistemul de convigeri ale unei persoane are caracter terapeutic in sensul de vindecare holistica, la toate nivelurile: fizic, mental, emotional, energetic, spiritual. In acest sens, ”terapiile transpersonale” depasesc cu mult cadrul psihologiei clasice, referindu-se la fiinta omeneasca in integralitatea sa. Nu este vorba deci despre o terapie in sensul clasic al cuvantului, ci despre efectul terapeutic al relationarii noastre cu diferitele niveluri ale fiintei noastre si cu cele ale Universului.


Trairea unei experiente transpersonale are efecte terapeutice intrinseci. In centrul conceptului de ”terapie transpersonala” se afla asadar reasezarea relatiei pe care o avem cu noi insine – intelegand prin aceasta toate nivelurile energetice ale Fiintei noastre – si cu intregul Univers, din perspectiva viziunii integrale si integrate asupra a tot ceea ce exista. Din aceasta perspectiva, terapiile transpersonale sunt o aplicatie practica la nivelul fiintei omenesti a viziunii cuantice asupra Universului. Celebrul medic american de origine indiana Deepak Chopra, intr-una dintre scrierile sale despre noile abordari in medicina, formula astfel viziunea asupra umanitatii: ”suntem mai curand fiinte spirituale care experimenteaza materia, decat fiinte materiale care experimenteaza spiritualitatea.”

Descoperim, în fiecare zi, că trăim într-o lume plină de coincidenţe, sincronicităţi şi mistere ce ne sunt destinate de o forţă ascunsă. Şi rând pe rând în conştiinţa noastră apar acele click-uri care declanşează un şir lung de căutări printre dogme, teorii şi iluzii asupra adevărului, asupra esenţei vieţii. 
Cărare sinuoasă... dar pe măsură ce ne trezim în faţa misterului, avem o nouă percepţie asupra acestei lumi şi asupra scopului nostru pe acest pământ. Simţim că tot ce este în jurul nostru, toată materia, este vie şi izvorăşte din acea energie divină pe care începem sa o simţim şi să o înţelegem.

Începe transformarea: ne eliberăm de controlul unui tipar, suntem inundaţi de energie si iubire, simţim frumosul din jur pentru că începem să păşim pe treptele înălţării conştiinţei de sine. Nu mai suntem deconectaţi de la sursa a tot ceea ce există, intuiţia ne va arăta unde să mergem şi ce să facem pentru a evolua! 
Mă bucur nespus pentru cei a căror călătorie a început şi sper, din tot sufletul, ca acel click, acea scânteie relevatoare să se întâmple cât mai curând şi pentru ceilalţi!
Să deschidem ochii larg, să privim cu inima, să auzim cu sufletul şi să atingem cu gândul!

Niciun comentariu: