marți, 26 februarie 2013

Structura realitatiiCe este real? De ce unii oameni vad unele lucruri ca fiind posibile (in realitatea lor) iar altii nu?
Perceptia ta despre lume este realitatea ta.
Stim ca filtram informatia din exterior conform credintelor noastre, valorilor, amintirilor, meta programelor, etc. Ca rezultat al acestei filtrari, dobandim o perceptie asupra lumii, pe care o numim realitate. Exista chiar o zicala:   „daca vrei sa iti schimbi viata, incepe prin a schimba felul in care o percepi.”Care este intentia ta?
Toate actiunile noastre au la baza o anumita intentie...Si nici macar nu suntem constienti de asta. Intram in relatii cu alti oameni, indeplinim anumite obligatii...fara insa a avea in vedere ce anume vrem sa obtinem prin ceea ce facem.
Spre exemplu, gandeste-te care iti este intentia atunci cand vrei sa ai o discutie cu partenerul...? Vrei sa primesti anumite informatii, sa beneficiezi de sprijinul lui, vrei sa fii ascultat, cersesti atentie, sau?
Care este intentia ta atunci cand iti mai iei un job cu jumatate de norma sau te hotarasti sa-ti schimbi cariera?...Faci asta ca sa renunti la un job nesatisfacator si stresant, vrei sa faci in sfarsit ceva ca iti doreai de mult timp, vrei sa-ti maresti veniturile, sau sa beneficiezi de un orar flexibil? Daca nu-ti este clar ce vrei cu adevarat, daca intentia ta nu este clar formulata, risti sa te porti in asa fel incat sa-ti sabotezi eforturile si sa ramai nemultumit.
Un exemplu clasic este atunci cand cineva este nemultumit de propria viata... si hotaraste sa se mute in alt oras sau intr-o alta tara pentru a o lua de la capat. La un nivel profund, intentia este de a scapa de sentimentele negative care s-au dezvoltat in timp. Adesea insa se intampla ca “noua viata” sa urmeze exact acelasi curs…. aceslasi pattern al evenimentelor ca si.. cea anterioara. 
Daca scopul tau este clar stabilit, acest lucru te va ajuta sa faci alegeri constiente.
Intentiile tale cele mai profunde vor iesi la lumina si vor hotari ce rol sa joci in ce priveste urmarirea scopului tau.

Esti congruent cu scopul tau?
Ti s-a intamplat vreodata sa faci ceva ce nu vroiai sa faci…? Poate ca ai facut asta ca sa faci placere cuiva si ai realizat ulterior ca ti-ai facut un deserviciu…. Sau poate ca ti-ai propus sa-ti schimbi modul de viata sa te inscrii la cursuri de yoga, sa mergi la inot sau la sala de finess, dar cand a venit timpul sa si pui in aplicare si sa mergi la sala ai dat inapoi si ai revenit la obiceiurile tale nesanatoase. In aceste moment simti instinctiv un fel de nealiniere, un dezacord…. 
In NLP aceasta stare de nealiniere care devine un comportament ce nu se potriveste la celelalte niveluri poarta denumirea de “ incongruenta”. 
In adancul tau tu vrei sa actionezi intr-un anumit fel, dar cand soseste timpul, te impotrivesti impulsului interior si-ti spui” nu acum, poate data viitoare” . Aceasta este incongruenta! Nu este un succes… Succesul are nevoie de congruenta, si asta inseamna sa fii aliniat la toate nivelurile de la scop pana la comportament. Doar atunci poti sa ai influenta pe care o doresti asupra mediului inconjurator, doar atunci poti face ceea ce iti doresti cu adevarat. Acesta este procesul de construire a increderii in tine- sa stii ca ai facut o schimbare la nivel mental si sa actionezi in consecinta.
Primul pas spre schimbare este sa recunosti situatiile in care te simti incongruent. 
Sentimentul acesta al incongruentei nu este nevoie sa apara intr-o situatie radicala a vietii tale….il poti sesiza chiar in timpul unei intalniri de business sau intr-o conversatie cu partenerul. Practic, poti sesiza in orice fel de situatie daca esti congruent sau nu! 
Daca privesti indeaproape situatiile in care ai avut success, probabil si simti sentimentul de fericire, de incredere. Desigur, poti sa-ti imaginezi ca se intampla o serie de lucruri rele, de nenorociori, dar atunci cand esti implicat in ceva ce iti face realmente placere, simti ca esti fericit. Dupa cum se si spune: ”atunci cand iti pui intrebari despre fericire…probabil nu o simti….” Fericirea este o stare a mintii si o poti atinge fiind congruent cu tine insuti.


Pentru o mai buna intelegere a realitatii si a modului in care ne afecteaza viata, ia in considerare urmatoarele: sa presupunem ca cercul din figura 1 reprezinta toata cunoasterea posibila – tot ce s-a descoperit si ce urmeaza a fi descoperit. O parte a cercului reprezinta „ceea ce stii ca stii” - stii cum te cheama, stii unde locuiesti, etc. Alta parte a cercului reprezinta „ceea ce stii ca nu stii”- stii ca exista ceva numit scufundari, dar nu stii prea multe detalii despre sau nu stii cum se procedeaza. Aceste doua parti compun impreuna ceea ce numesti tu "realitate", sau altfel spus perceptia ta despre realitate. Restul cercului, cea mai mare parte reprezinta „ceea ce nu stii ca nu stii”, si se gaseste in acest moment in afara perceptiei tale (realitatii). Daca nu face parte din cunoasterea sau realitatea ta, nu inseamna ca nu are un efect asupra vietii tale. De exemplu, stiai ca stomacul tau are o captuseala care se schimba complet o data la 5 zile?

Niciun comentariu: