duminică, 24 februarie 2013

PSIHOTERAPIA


Psihoterapia este o actiune psihologica, sistematica, planificata si intentionala, avand la baza un sistem teoretic conceptual bine pus la punct.
Psihoterapia este un proces complex de asistenta psihologica care consta in reechilibrarea si restructurarea personalitatii, precum si in diminuarea sau eliminarea unor simptome. In cadrul procesului psihoterapeutic sunt utilizate metode, tehnici si actiuni specifice.
Psihoterapia poate fi privita si ca o relatie interpersonala intre client si psihoterapeut, relatie menita sa investigheze si sa inteleaga natura conflictelor psihice ale clientului, in scopul de a le corecta si de a-l elibera pe acesta de suferinta.

Suferinta psihica se poate manifesta sub forma unor atitudini, sentimente, emotii, tipuri de comportamente sau simptome, care creaza tulburari individului si de care acesta doreste sa se elibereze.

Psihoterapia mai poate fi denumita ca o atitudine psihologica binevoitoare de sustinere, de intelegere si acceptare neconditionata, de incurajare si valorizare a clientului.
Obiectivul major al psihoterapiei consta in a produce modificari in sfera personalitatii individului, modificari care il vor ajuta pe acesta sa realizeze o adaptare mai eficienta si mai stabila la mediu.


Psihoterapia se aplica la un numar foarte mare de persoane normale, care considera ca nu si-au atins potentialul la un nivel maxim, care doresc sa se dezvolte si sa evolueze pentru a fi mai optimi, care vor sa se inteleaga mai bine pe ei si pe ceilalti, care doresc sa-si dezvolte creativitatea sau sa evolueze pe plan spiritual, precum si la o gama larga de tulburari psihice, incepand cu crizele existentiale, nevroze, afectiuni psihosomatice, tulburari ale personalitatii.

Obiectivele psihoterapiei vizeaza in principal urmatoarele aspecte:

-         intarirea eului, a increderii de sine si a stimei fata de sine;
-         modificarea eronata a subiectilor despre ei insisi si lumea inconjuratoare;
-         reducerea sau eliminarea simptomelor;
-         scoaterea pacientului din criza existentiala;
-         rezolvarea sau restructurarea confictelor intrapsihice;
-         dezvoltarea unui sistem clar la nivel identitar;
-         dezvoltarea capacitatii de a face fata la stress, la frustrare precum si un control mai bun al emotiilor;
-         modificarea structurii personalitatii in vederea obtinerii unei functionari mai mature, cu o capacitate de adaptare eficienta la mediu;
Relatia psihoterapeutica este o relatie intre doi parteneri, in care unul solicita iar celalalt acorda ajutor psihologic.

Contributia majora a clientului consta in special in  motivatia acestuia.

Afirmatia psihologiei umaniste este aceea ca omul poseda el insusi impulsul interior spre sanatate care face ca psihoterapia sa devina posibila. Colaborarea si motivatia din partea clientului sunt elemente esentiale pentru succesul psihoterapiei.

In cadrul relatiei psihoterapeutice, terapeutul utilizeaza o multitudine de metode si tehnici precise si adaptate fiecarui individ. Aceste metode si tehnici ii ajuta pe clienti sa se cunoasca mai bine, sa-si priveasca problemele mai obiectiv si dintr-o noua perspectiva.
Sursa ,, Elemente de psihoterapie” Irina Holdevici

Niciun comentariu: