luni, 25 februarie 2013

Psihoterapia rational- emotiva

Psihoterapia rational- emotiva (REBT) este o forma de psihoterapie activa si directiva, centrata pe solutie, si orientata spre rezolvarea problemelor cognitive, emotionale si comportamentale ale clientilor.
Fondatorul psihoterapiei rational- emotive este psihoterapeutul american Albert Ellis, in 1953.
Psihoterapia rational- emotiva se bazeaza pe conceptia ca suferinta emotionala este rezultatul unei evaluari negative a unui eveniment, si nu atat a evenimentului in sine. Cu alte cuvinte, datorita sistemului nostru de credinte ajungem la suferinta.
Se presupune ca oamnenii au atat credinte rationale cat si irationale. Credintele irationale conduc la conflicte interne si probleme psihologice. Credintele rationale ne orienteaza spre starea de bine psihologica.
Gandirea irationala, auto- infrangerea, emotiile si comportamentul sunt legate de dificultatile emotionale cum este toleranta scazuta la frustrare, depresia, anxietatea, auto- invinovatirea, etc.
In cadrul sedintelor de psihoterapie persoana, cu ajutor primit de la psihoterapeut poate ajunge la un sistem de credinte mai rationale, logice si constructive. Unul din principalele scopuri in psihoterapia rational- emotiva este de a arata persoanei ca atunci cand se confrunta cu probleme au posibilitatea de a alege intre a avea dificultati si a se simti bine.

Niciun comentariu: