luni, 25 februarie 2013

Psihoterapia integrativa


Psihoterapia integrativa este rezultatul fuzionarii mai multor scoli si metode psihoterapeutice, fiind cea mai moderna forma de psihoterapie la ora actuala.
Prima forma de psihoterapie a fost cea realizata de Sigmund Freud- psihanaliza. Dupa psihanaliza au aparut o multime de scoli, forme si metode de psihoterapie, cele mai cunoscute fiind: psihoterapia psihanalitica, analiza existentiala, analiza tranzactionala, psihoterapia cognitiv- comportamentala, gestalt terapia, somatoanaliza, psihoterapia psihodinamica, psihoterapia familiala si de cuplu, psihoterapia centrata pe persoana, psihodrama, hipnoza clinica si psihoterapia ericksoniana. In prezent exista in lume peste 200 de forme de psihoterapie. 
O noua metoda sau forma de psihoterapie ia nastere in mai multe etape. Dupa ce se formeaza intr-o metoda de psihoterapie un psihoterapeut incepe sa practice, si dupa ce urmeaza formari in psihoterapie din mai multe scoli si metode, psihoterapeutul combina in practica tehnici din mai multe forme de psihoterapie. Apoi se dezvolta o noua teorie. Ceea ce s-a observat insa este ca, intr-o forma sau alta teoriile care stau la baza divereselor forme de psihoterapie au un numitor comun. Exista o multitudine de tehnici si toate sunt eficace intr-o situatie sau alta. Totul depinde de nevoile persoanei care apeleaza la psihoterapie. 
Abordarea teoretica comprehensiva ia nastere atunci cand fuzioneaza mai multe scoli de psihoterapie. Sunt combinate tehnici si concepte teoretice, iar cei mai multi pshoterapeuti care practica psihoterapia in lume la ora actuala se declara eclectici, respectiv de orientare integrativa. 
Pentru psihoterapeut este necesara cunoasterea a cel putin doua- trei abordari psihoterapeutice majore si cunostinte cel putin sumare din celelalte orientari psihoterapeutice. Astfel, se considera necesara formarea in doua- trei abordari sau scoli si studierea a cel putin cateva din celelalte.

Niciun comentariu: