luni, 25 februarie 2013

Psihoterapia familiala si de cupluPsihoterapia familiala si de cuplu este o forma de psihoterapie sistemica, o ramura a psihoterapiei care lucreaza cu familiile si cuplurile. Teoria se bazeaza pe interactiunile dintre membrii familiei. Relatiile familiale sunt considerate un factor important al sanatatii psihologice. In consecinta problemele familiale sunt privite ca si consecinte ale interactiunilor sistemice, si nu pot fi atribuite doar unora din membrii familiei. 
Psihoterapeutii care se ocupa de familii si cupluri se centreaza mai mult asupra tiparelor de interactiune care mentin problema decat asupra identificarii cauzei, pentru ca aceasta sa un fie perceputa ca incercare de a invinovati unul sau altul din membrii familiei. Se presupune deci ca familia este un intreg, mai mare decat suma partilor sale. 
Cei mai multi psihoterapeuti care lucreaza cu familii si cupluri sunt de orientare integrativa, adica eclectica, folosind tehnici psihoterapeutice din diverse scoli de psihoterapie, in functie de nevoile clientilor. Psihoterapeutii din domeniul familie si cuplu sunt in general psihologi si medici, dar pot fi si asistenti sociali, asistente medicale, sau consilieri. 
Psihoterapia familiala si de cuplu este utilizata daca apar probleme psihice serioase la unul din membrii familiei (schizorenie, anorexie, bulimie, dependenta de alcool, etc), daca exista crize de interactiune si tranzitie in cadrul familiei si ca suport pentru alte forme de psihoterapie

Niciun comentariu: