marți, 26 februarie 2013

Psihoterapia de grupPsihoterapia de grup este o forma de psihoterapie in care unul sau mai multi psihoterapeuti trateaza un numar mic de clienti ca si grup. Psihoterapia de grup are in general costuri mai mici decat psihoterapia individuala si probabil este mult mai productiva.

In Romania psihoterapia de grup este putin practicata si exista reticenta din partea persoanelor care apeleaza la psihoterapie datorita necunoasterii beneficiilor unei asemenea forme de psihoterapie. 
In psihoterapia de grup interactiunile dintre membrii grupului si psihoterapeut devin materialul de realizare a psihoterapiei, impreuna cu experientele trecute si experientele din afara grupului terapeutic. Problemele pe care persoana le intampina in viata de zi cu zi se reflecta in interactiunile sale din grup. 
Psihoterapia de grup poate avea diverse orientari sau combina tehnici din mai multe forme de psihoterapie: cognitiv- comportamentala, psihanaliza, hipnoterapie, psihodrama, bibliodrama, art- terapia, etc. Psihoterapia de grup se bazeaza pe mai multe teorii psihoterapeutice, nu pe una singura, si utilizeaza tehnicile si teoria potrivita functie de necesitatile grupului. 

Psihoterapia de grup are multiple beneficii:
- explorarea problemelor intr-un context mult mai apropiat de cel social decat in psihoterapia individuala
- asigura oportunitatea de observare si relectie asupra propriilor abilitati sociale si abilitatilor sociale ale altora
- furnizeaza oportunitatea de a participa atat activ cat si ca observator
- se primeste feed-back imediat asupra problemelor cu care persoana se confrunta 
- psihoterapia este realizata intr-un mediu suportiv si sigur

Niciun comentariu: