luni, 25 februarie 2013

Psihoterapia cognitiv- comportamentala


Psihoterapia cognitiv- comportamentala (CBT) este psihoterapia bazata pe modificarea gandurilor si comportamentelor zilnice, cu scopul de influentare pozitiva a emotiilor.
Psihoterapia cognitiv- comportamentala se foloseste in psihoterapie individuala si psihoterapie de grup, ca si in psihoterapie familiala si de cuplu. Exista de asemenea manuale pentru auto- aplicarea tehnicilor de psihoterapie cognitiv- comportamentala.
Ideea centrala in psihoterapia cognitiv- comportamantala este ca modul in care gandim, numit cognitie, modul in care simtim, numit emotie, si modul in care actionam, numit comportament, se afla in permanenta interactiune. Adica gandurile noastre determina modul in care simtim si actionam. De aceea se pleaca de la presupunerea ca orice ganduri nerealiste si negative duc la stress si probleme.
O metoda centrala in psihoterapia cognitiv-comportamentala este tehnica ABC a credintelor irationale.
A este evenimentul activator sau situatia obiectiva.
B sunt credintele
C sunt consecintele. Psihoterapia cognitiv- comportamentala da rezultate bune in tratamentul depresiei, mai ales daca este utilizata impreuna cu medicatia antidepresiva.
Este utilizata in special pentru tratamentul fobiilor, depresiei si anxietatii si una din tehnicile larg raspandite si cel mai bine cunoscute care apartin de psihoterapia cognitiv- comportamentala este tehnica de desenibilizare progresiva, cu expunere gradata la stimul, si care se foloseste in tratamentul fobiilor.
Asociatia de Psihiatrie Americana arata ca dintre abordarile psihoterapeutice, psihoterapia cognitiv- comportamentala si psihoterapia interpersonala au eficacitate maxima in tratamentul depresiei majore.

Niciun comentariu: