marți, 26 februarie 2013

Psihosomatica

Ce este psihosomatica?
Psihosomatica este o ramura a stiintei aflata la granita dintre medicina, psihologie, sociologie si antropologie, care se ocupa de studiul si tratamentul bolilor cu dubla componenta: psihologica si somatica, a bolilor somatice cu implicatii psihologice, a bolilor psihologice cu implicatii somatice, a aspectelor legate de somatizare, precum si studiul interactiunilor dintre minte, corp si mediul social.

Bolile psihosomatice
Bolile cu componenta somatica si psihologica, indiferent de succesiunea factorilor cauzali, poarta numele de boli psihosomatice.
Atitudinile, credintele si ideile noastre au un rol semnificativ la nivel somatic, adica al corpului. Studiile arata de exemplu ca persoanele care sunt satisfacute de viata lor au un risc de 1/10 de a se imbolnavi in comparatie cu persoanele care au insatisfactii cronice. Factorii emotionali cu cel mai mare impact in aparitia bolilor sunt stressul si suferinta, mai ales daca sunt insotite de sentimentul singuratatii.
In timpul perioadelor de stress scade activitatea sistemului imunitar, mai ales a limfocitelor LTNK (limfocite T natural- killer) si a interferonului.
Datorita descoperirii efectelor starii mentale/ psihologice asupra sistemului imun s-a dezvoltat in secolul 20 si 21 o noua ramura a fiziologiei: psihoneuroimunologia, care se ocupa tocmai de legatura dintre mintea umana si sistemul imun.
Stressul, suferinta, emotiile negative, anxietatea, teama, etc. afecteaza functiile fiziologice ale organismului: frecventa respiratorie, frecventa cardiaca, filtrarea urinii, si asa mai departe. Psihofiziologia se ocupa de studiul acestor fenomene.


Un comentariu:

Anonim spunea...

Cam putin despre psihosomatica