marți, 26 februarie 2013

Programele dupa care traim

Analogia intre creier si computer nu este o idee noua. In timp ce progresele pe partea de “hardware”, de care tin celulele si structurile palpabile ale sistemului nervos - descifrarea modului in care neuronii sustin activitatea mentala, tratamentele chimice pentru disfunctiile mentale, regenerarea celulelor nervoase – sunt modeste, capata tot mai mult teren metodele de influentare a fucntionarii sistemului nervos si a performantelor sistemului uman pe partea de “software” - informationala.Gandurile, convingerile si sloganurile pe care le purtam cu noi, adesea la un nivel prea profund pentru a ne da seama de ele, influenteaza gandurile constiente care ne trec prin minte in diferite situatii, emotiile si senzatiile pe care le simtim, perspectiva asupra viitorului si, in final, rezultatele si chiar sanatatea noastra fizica.

Ce programe rulam?

Un exemplu clasic de program este datul mainii.
Cand cineva se misca sa dea mana cu noi, deja avem o imagine mentala si anticipam ce are sa se intample. Corpul se misca automat, mana noastra se intinde si ea, nu avem nevoie sa ne gandim cum anume actionam, pentru cat timp si cum incetam contactul. Este ceva ce am fost instruiti sa facem din copilarie, prin cuvinte si exersare – o data sau de cateva ori, iar acum este ceva natural. Cand cineva nu face acest ritual intr-o situatie normala, ne simtim ciudat, incepem sa ne punem intrebari sau sa facem presupuneri – e suparat, nu se simte bine, ma ignora... In spatele ritualului s-au structurat convingeri despre cum trebuie realizat, cand, unde si cu cine, iar frustrarea asteptarilor bazate pe ele este resimtita intens.
De-a lungul vietii, mai ales sub influenta parintilor, profesorilor si mass-media, se structureaza tipare de ganduri, trairi si comportamente legate de:
- emotii – cum, cand si cu cine le manifestam, daca este acceptabil sa le manifestam,
oameni, lume, tara in care traim,
- femei, barbati, copiii, autoritate, prieteni si cum ne raportam la acestia,
- munca si trairile legate de ea, satisfactie, obligatie, pasiune,
- distractie, bani, succes, sanatate – cat e posibil sa avem, daca putem obtine mai mult sau suntem in pericol sa pierdem, cat de usor sau de greu este...
Prea mult in educatie se insista pe memorarea de date si prea putin pe invatarea de procese, mai ales procese de autogestionare, de exemplu, cum sa-ti creezi noi tipare si sa le pui in practica in folosul tau.
Ca urmare, multi spunem “asta e viata” si, desi uneori simtim ca scartaie ceva, sau stim ce am avea de facut, actionam tot dupa tiparele cu care ne-am obisnuit. Traim viata partial, prin filtrele construite si adesea nu ne intelegem cu cei care au alte filtre. Citim carti, vedem emisiuni, insa retinem ce se conformeaza programelor noastre.
Si cat de des ne “ajutam” reciproc sa ramanem asa...
Acestea sunt motivele pentru care, desi exista o multime de carti despre dezvoltarea personala si chiar NLP, majoritatea oamenilor prefera sa vina la un profesionist cand decid sa-si schimbe viata. Nu e un semn de slabiciune, ci o prima iesire din tipar, o alternativa la ce am mai incercat inainte si nu a functionat. Pentru ca o schimbare sa reziste in timp si sa aduca rezultatele dorite, este nevoie de alt mediu, alt mod de a gandi si alta stare decat cele de pana acum.

Esti in stare?
John Grinder, unul din co-creatorii Programarii Neuro-Lingvistice, afirma ca “totul tine de stare”. Dar ce este starea?
O stare este un ansamblu format dintr-o experienta – ceva ce s-a intamplat – ce ne spunem despre ce s-a intamplat si o fiziologie – postura, respiratie, tensiune sau relaxare musculara, hormoni etc. Gandurile sunt adesea inconstiente, mai ales daca sunt preluate de la altii sau au devenit obisnuinta, si influenteaza cuvintele prin care ne descriem starea in mod constient. Trainerul cu experienta detecteaza indicii in fiziologie si limbaj cu ajutorul carora sa ne reconecteze cu experienta profunda si sa ne ajute sa ajustam filtrele care ne blocheaza accesul autentic la ea. In final putem sa schimbam acele filtre, sa le inlocuim sau sa le pastram, daca dorim aceasta, insa obtinem libertatea de alegere si controlul asupra unor instrumente care trebuie sa ne serveasca pe noi si nu sa ne aserveasca.
Cand incepem sa ne gandim serios la schimbari si chiar sa le facem, apar adesea tot felul de trairi, mai mult sau mai putin placute si explicabile. Cand se intampla aceasta, e foarte important sa ne aflam intr-un mediu care ne sustine si sa avem langa noi pe cineva care stie ce se intampla. Prima tentatie este sa interpretam trairile prin vechile noastre filtre si sa intram in stari “negative” - care nu ne ajuta sa ne atingem scopurile. Ghidul este acolo ca sa te ajute sa afli ce ai nevoie si sa iti descoperi puterile – care sunt in tine, doar ca nu stii inca sa le accesezi asa cum ai vrea. Iar sustinerea lui si a noilor tai colegi de explorare te ajuta sa consolidezi noile programe de succes pana ajung mai puternice decat cele vechi.
Si, foarte important, totul ramane atat de confidential cat doresti tu.

Niciun comentariu: