sâmbătă, 23 februarie 2013

Limitele psihoterapiei – Limitele psihoterapeutului


Orice psihoterapie poate fi limitata , astfel ca exista posibilitatea esecului sau a rezultatelor partiale. Aceste limite ale psihoterapiei pot tine de: 

● Orientarea in sine, in sensul ca o orientare poate fi potrivita pentru un tip de clienti, in timp ce pentru altii sa fie potrivita o alta. 

● Timpul necesar  psihoterapiei  – sunt clienti care au nevoie de un demers scurt, centrat pe obiectiv, cum sunt cei aflati in situatii de risc sau imediat dupa o situatie traumatica, in timp ce altii necesita interventii indelungate, in functie de gravitatea patologiei manifestate. 

● Motivatia clientilor – este un factor foarte important in succesul terapeutic si de accea, una  dintre principalele preocupari ale terapeutului trebuie sa fie verificarea si / sau stimularea nivelului motivational al pacientului.sau. Totusi sunt situatii in care terapeutul nu poate actiona, dat fiind ca motivatia pacientului este exterioara, el venind in terapie datorita presiunii exercitate de cei din jurul sau /si nu de dorinta lui de schimbare  sau imbunatatire. 

● Profunzimea ranilor sale psihice – adica unele rani psihice nu se pot inchide niciodata, asa ca obiectivele terapiei trebuiesc ajustate. 

● Vulnerabilitatile personale ale terapeutului – un terapeut bun nu este cel care poate lucra cu toate categoriile de clienti, ci cel care si-a clarificat ariile de competenta si vulnerabilitatile si isi respecta abilitatile si limitele , preocupandu-se de mentinerea sau restabilirea cat mai rapida a echilibrului sau psihologic in condiitiile in care traverseaza situatii adverse de viata. 

Niciun comentariu: