marți, 26 februarie 2013

Intelege-ti mintea! Procesarea constienta si inconstienta


In acest articol voi prezenta o des folosita metafora in NLP, anume notiunile de "minte constienta" si "minte inconstienta". Am folosit cuvantul metafora deoarece nici mintea constienta nici cea inconstienta nu exista in sens strict. Acesti termeni sunt folositori pentru a intelege procesarea constienta si cea inconstienta.


Clientii vin la mine deoarece vor sa schimbe ceva in viata lor. Ceea ce ei cauta de fapt sa schimbe este modul in care isi creeaza hartile despre lume; desi ei nu spun asta in mod direct aproape niciodata. Clientul traieste intr-o poveste. Si chiar daca este personajul principal al acelei povesti, el intalneste probleme datorita faptului ca acea poveste este creata in mod inconstient. In majoritatea cazurilor clientii isi folosesc mintea constienta pentru a lupta si a prelua controlul problemelor fara a include explicit mintea inconstienta in procesul schimbarii. Aceasta e una din erorile pe care Noul cod NLP cauta sa le corecteze. Atunci cand implicam si mintea inconstienta, schimbarea produsa va fi de durata. Totul se reduce la o buna comunicare intre mintea constienta si cea inconstienta. 

Sistemul nervos ale 2 componente principale
-sistemul nevors central (SNC): retelele neuronale din creier si din maduva spinarii
-sistemul nervos periferic (SNP): retelele neuronale din afara sistemului nervos central 
Neuronii din SNC comunica cu neuronii din PNS si vice versa. Spunand acestea intr-un alt mod, un gand nu apare/exista doar in creier – ci el este trait/simtit si in corp.

Senzatiile corporale (durerea, modificari de temperatura, etc) nu apar doar in corp, ci sunt resimtite si la nivelul creierului. Una din presupozitiile initiale ale NLP-ului era ca mintea si corpul formeaza un sistem. In timp ce in momentul de fata aceasta afirmatie este destul de larg acceptata in cercurile medicale si terapeutice, la inceput nu era de loc asa. 

Filozoful Rene Descartes nu avea acces la neurologie in secolul al 17-lea, atunci cand a facut faimoasa afirmatie in spatele careia statea faptul ca experientele mentale sunt separate de cele ale corpului. Acest dualism si despartire minte-corp a fost acceptat de multi oameni de stiinta si psihologi timp de aproape 300 de ani. Au ramas foarte putini oameni de stiinta care mai adera in continuare la ideea separarii mintii de corp prezentata de Descartes. Totusi majoritatea abordarilor psihologice au fost construite pe acea “presupusa” superioritate a gandirii constiente, terapeutii folosind metode pentru a determina clientul sa gaseasca solutia la problema sa prin gandire/dialog. Dupa cum veti citi in paragraful care urmeaza, gandirea si vorbirea (ce tin de mintea constienta) reprezinta doar o mica parte a inteligentei intregii minti, terapiile care se restrictioneaza la analiza mintii constiente neavand succes.

Mintea constienta

Mintea constienta are capacitati limitate de procesare, in comparatie cu cea inconstienta. Mintea constienta este dominata de logica limbajului. Lucrarea lui George A Miller “Magicul numar sapte, plus sau minus doi” este desori citata in NLP ca fiind un punct de referinta in cercetarea limitarilor capacitatii noastre de constientizare. Miller sugereaza ca procesarea noastra constienta este limitata la 7±2 bucati de informatie. Ne referim la mintea constienta ca fiind reprezentarea hartii imediate la care ai acces in mod constient. Mintea ta constienta se exprima prin dialogul tau intern asupra evenimentelor pe care le traiesti in orice moment. 

Este acea parte a mintii tale pe care o folosesti la citirea si intelegerea acestor cuvinte. Pe masura ce te uiti la aceasta pagina, rostesti cuvintele in mintea ta, si le deduci intelesul din text, stabilesti in ce mod intelesul lor are legatura cu tine. Mintea ta constienta este lineara, secventiala, logica si ii place tot ceea ce are sens. Poate ati mai intalnit expresia : “are o minte constienta supra-activa”. Asta inseamna ca persoana cauta sa inteleaga in mod logic totul (un adevarat paradox), vrea o eticheta si o explicatie pentru toate experientele lui, si i se pare dificil sa fie prezent sau sa se lase purtat de val, nu-si opreste dialogul intern, si deseori e mai putin constient de experienta senzoriala. O parte din critica adusa codului clasic NLP de Grinder si Carmen Bostic sugereaza faptul ca mintea constienta a fost supraimplicata in selectarea resurselor din modelele extrase in Codul clasic NLP. 

Mintea Inconstienta

Mintea inconstienta reprezinta acele parti din sistemul minte-corp de care nu esti constient intr-un anumit moment. Se afirma ca mintea ta inconstienta detine informatii complete despre sistemul tau. Inconstientul tau are capacitati de procesare extraordinare in comparatie cu mintea constienta. Cercetarile arata ca mintea inconstienta absoarbe milioane de bucati de informatie senzoriala prin sistemul nervos intr-o secunda. Dupa cum spune si numele - “inconstienta” – nu vei constientiza multe din procesele pe care ea le deruleaza. Unii oameni sunt mai constienti decat altii de functionarea mintii inconstiente. Acesti oameni au acea “buna comunicare cu inconstientul lor”. 
In ceea ce priveste partea fizica, in acest moment inconstientul tau conduce functionarea corpului tau – circulatia singelui, digestia alimentelor, curatarea celulelor, etc. Tu nu trebuie sa te gandesti in mod constient la inima ta si sa o faci sa bata; sa-ti amintesti sa clipesti sau sa respiri. Toate acestea au loc in mod inconstient. 
Componentele experientelor trecute, ceea ce ai invatat fizic si mental sunt continute in inconstientul tau. Daca ar fi sa te rog sa te gandesti la prima zi de scoala, la primul sarut, probabil va aparea o reprezentare sau o serie de reprezentari in zona atentiei constiente. Aceste reprezentari a evenimentelor din trecut sunt localizate in minte inconstienta. Aceste reprezentari au venit din inconstient si apoi au fost aduse atentiei constiente, ceea ce se afla inainte in mintea ta constienta a fost inlocuit.
Daca ai o fobie, de fiecare data cand traiesti acea fobie potrivesti fizic si mental stimulii din prezent (VAKOG) cu o reconstructie inconstienta a unei reprezentari din trecut. Mintea inconstienta invata usor atunci cand este stimulata. In cazul fobiilor, de obicei este de ajuns o experienta care creaza comportamentul de fobie. E uimitor cum mintea inconstienta isi aminteste sa activeze raspunsul de “fuga sau lupta” de fiecare data cand individul intra in contact cu stimulii fobiei. Aduceti stimulii fobiei si, indiferent ce face individul atentia constienta va fi blocata de reactia de “fuga sau lupta”. Chiar daca in mod intelectual persoana care sufera de fobie intelege ca paianjenul sau soricelul nu-i pot face rau, el nu poate suprascrie raspunsul inconstient cu vointa constienta. Logica constientului nu functioneaza atunci cand are de a face cu probleme. 
Mintea ta inconstienta se exprima prin sentimente, obiceiuri si senzatiile din corpul tau (de ex. durere, tensiune musculara, etc). Acele asa-numite emotii, ca bucuria, tristetea sunt etichete puse de mintea constienta pe procesele inconstiente – reactiile electrice si chimice din cadrul sistemului nervos. Emotia este resimtita la nivelul corpului prin senzatii; dar noi denumim experienta din corp si vorbim despre emotii, deseori pierzand contactul cu adevarata senzatie.
Mintea inconstienta are in interiorul ei un potential enorm pentru schimbare si este de asemenea capabila sa invete usor noi raspunsuri pozitive. E o chestiune de stimulare a acesteia printr-o comunicare eficienta cu ea pentru a crea schimbare.

Niciun comentariu: